Hlavní obsah

Plzeň přivítá Baráka. Západočeši jdou ve čtvrtfinále na Fiorentinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Atraktivní los, navíc okořeněný českým soubojem. Fotbalisté Plzně se ve čtvrtfinále Konferenční ligy postaví proti Fiorentině s reprezentačním záložníkem Antonínem Barákem. Západočeši začnou proti finalistovi posledního ročníku soutěže doma 11. dubna, odveta v Itálii se odehraje o týden později. V případě postupu by na Viktorii čekal v semifinále vítěz duelu mezi Bruggami a PAOK Soluň.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Plzeňští fotbalisté nastupují do odvety Evropské konferenční ligy proti Ženevě.

Článek

Ve čtvrtek večer vybojovala Plzeň historický postup do čtvrtfinále evropské soutěže, ženevské Servette udolala i díky fantastickému výkonu brankáře Martina Jedličky po penaltovém rozstřelu. Druhý den se dozvěděla odměnu za tento počin: měření sil s Fiorentinou, aktuálně osmým týmem italské Serie A.

„Je to atraktivní soupeř. Máme o co bojovat, ale víme, kdo do dvojzápasu vstupuje jako favorit,“ uvedl pro klubová média asistent plzeňského trenéra Marek Bakoš.

Reakce kabiny? „Já si přál Bruggy, což mi bohužel nevyšlo. Ale dostali jsme velkého a atraktivního soupeře, takže super. Těším se na to. Bude pro nás těžký zápas, ale věřím, že pro nás může dopadnout dobře,“ reagoval záložník Pavel Šulc.

Fiorentina prošla mezi osm nejlepších týmu Konferenční ligy přes Maccabi Haifa. Český záložník Antonín Barák byl důležitým tahounem, trefil se v obou zápasech. Nejprve v prvním zápase v páté minutě nastaveného času zařídil celku ve fialových dresech výhru 4:3, gól zapsal i při domácí odvetě, která skončila remízou 1:1.

Někteří plzeňští hráči se s Barákem potkají v pondělí na reprezentačním srazu, popichování ale asi neproběhne. „Ještě jsem se s ním nikdy nebavil, tak uvidíme,“ usmál se Šulc. „Asi ne. Určitě se spolu pobavíme, na ten souboj se samozřejmě těším,“ připojil útočník Viktorie Tomáš Chorý.

Blonďatý záložník je hlavně náhradníkem a žolíkem, v aktuální sezoně naskočil sice do dvaadvaceti zápasů, ale dohromady na hřišti strávil 755 minut. Po roce se však v pátek objevil v první nominaci reprezentačního trenéra Ivana Haška. Jaké jsou největší hvězdy Fiorentiny? Křídelník Nicolás González, italští reprezentanti Christiano Biraghi a Giacomo Bonaventura nebo útočníci Lucas Beltrán a Andrea Belotti.

Plzeň prožívá výjimečnou pohárovou sezonu. V Evropě už v minulosti hrála velké zápasy a dosáhla výborných výsledků, ovšem do čtvrtfinále se ještě nikdy nepodívala. V sezonách 2012/13, 2013/14 a 2017/18 se dostala do osmifinále, ale ani jednou nešla dál. Až nyní.

Západočeši se pod velením zkušeného trenéra Miroslava Koubka opírají o týmové pojetí, skvělou organizaci hry a pevnou defenzivu. V osmi zápasech, které Viktoria v hlavní fázi Konferenční ligy odehrála, dostala jediný gól. Za měsíc potrápí známý italský klub.

Tuzemský zástupce si v soutěžích UEFA zahraje čtvrtfinále po dvou letech, v sezoně 2021/22 mezi osm nejlepších v Konferenční lize postoupila pražská Slavia.

Foto: Sofascore.com

Los Konferenční ligy

Los fotbalové Evropské konferenční ligy:
Čtvrtfinále (první zápasy 11. dubna, odvety 18. dubna):
Viktoria Plzeň - Fiorentina (Barák)
Club Bruggy - PAOK Soluň
Olympiakos Pireus - Fenerbahce Istanbul
Aston Villa - Lille
Semifinále (první zápasy 2. května, odvety 9. května):
Plzeň/Fiorentina - Bruggy/PAOK Soluň
Aston Villa/Lille - Olympiakos Pireus/Fenerbahce Istanbul

Reklama