Hlavní obsah

Jen dva pamětníci znovu do akce proti Kluži. Daň Slavie za úspěchy, poukazuje Trpišovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soupeř takřka kultovní. Přes rumunskou Kluž prošla fotbalová Slavia podruhé v historii do Ligy mistrů. Tři roky po slavném postupu ze srpna 2019 se chystá repríza vzájemného klání, tentokrát v Konferenční lize. „Nastoupí asi jen dva hráči, kteří pamatují poslední vzájemný zápas,“ avizuje trenér Jindřich Trpišovský před utkáním 3. kola skupiny G. Tak rozsáhlou obměnou jeho tým za tři roky prošel. „Daň za úspěchy,“ má kouč jasno.

Velká obměna. Za Slavii proti Kluži nastoupí jen dva pamětníci duelu z roku 2019Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Všem sešívaným se vracejí silné vzpomínky. Po výhře 1:0 v Rumunsku porazili Kluž stejným poměrem i v domácí odvetě a Eden se utápěl v euforii. Odměnou za postup byla exkluzivní skupina s Barcelonou, Interem Milán a Dortmundem. A pochopitelně i zisk takřka půl miliardy!

Kluži zůstali v kádru z aktérů posledního vzájemného duelu Burca, Camora, Bordeianu, Deac a Hoban. Slavia má obdobný počet pamětníků, jenže Bořil a Hovorka jsou dlouhodobě mimo a na marodce je doplnil také Masopust. Zbývají tedy Kolář, Olayinka a Traoré, ovšem v základní sestavě se nejspíš objeví jen první dva z nich.

Výmluvný ukazatel ilustrující, jak velkou obměnou tým Slavie během tří let od postupu přes Kluž v roce 2019 prošel.

„Zamýšlíme se nad tím dost často, za tu dobu odešlo ze Slavie hodně hráčů. Přestoupili do lepších soutěží, docházelo ke zraněním a odchodům do jiných týmů," přikyvuje trenér Jindřich Trpišovský.

„Výměna je obrovská, nedávno jsem to řešil s jedním velkým slávistou. Povídal mi, že dostáváme více gólů, než tomu bylo v předchozích sezonách. Odpověděl jsem mu, že za poslední dva roky odešlo z defenzivy dvanáct hráčů," má kouč spočítáno.

„Noví kluci potřebují čas na aklimatizaci, když do toho počítám i defenzivní záložníky, jako byli Tomáš Souček a Alex Král, nebo zraněné kluky Davida Hovorku a Jana Bořila, je to citelné. Do toho Ngadeu, Deli, Alexander Bah, Ondra Kúdela, David Zima, mohl bych pokračovat," vypočítává pěknou řádku opor.

Jan Bořil věděl, že půjde jak tank a zbořil KlužVideo: Sport.cz

Obdobné problémy ovšem řeší i konkurence. „Myslím, že je to záležitost všech týmů, tak 80 % z nich. Vidíme to třeba i u Kluže, kde v základu zůstali tři pamětníci, v sestavě jich je pak sedm."

U Slavie jde podle Trpišovského o daň za úspěchy v Evropě. „Týmy se dívají do úspěšných klubů. Pokud jdete daleko v Evropě, což se nám podařilo třikrát, tak hráči prokazují v těžkých zápasech svou kvalitu a je o ně zájem. Týmy hledají posily, je to běžná věc. Proto říkám, že někteří naši kluci to zvládají obdivuhodně, třeba David Jurásek nebo David Douděra. Mám k nim obrovský respekt, nahrazují hráče, kteří zamířili do anglické, italské nebo portugalské ligy," zdůrazňuje trenér.

Mladíci jsou často hozeni rovnou do vody. „Mají minimu času a oni to dokážou, navíc v rekordně krátké době. Klobouk dolů před nimi. Je to profit pro klub, na druhou stranu nám jako trenérům se po klucích samozřejmě stýská, po jejich kvalitě, měli jsme s nimi dobré vztahy. Ale zase pracujeme s novými hráči a z toho profituje celý fotbal. Je to takový fotbalový život," uvědomuje si Trpišovský.

Odveta 4. předkola Ligy mistrů 2019/20:
Slavia Praha - CFR Kluž 1:0 (0:0)
Branka: 66. Bořil. Rozhodčí: Rocchi - Meli, Peretti - Valeri (video, všichni It.). ŽK: Masopust, Kúdela - Muresan, Deac, Tucudean, Djokovič. Diváci: 18 562. První zápas 1:0, postoupila Slavia.
Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček, Král - Masopust (84. Traoré), Stanciu (90. Frydrych), Olayinka - Škoda (79. Hilál). Trenér: Trpišovský.
Kluž: Arlauskis - Sušič, Burca, Muresan, Camora - Aurélio (64. Paun), Bordeianu, Djokovič - Deac (70. Hoban), Rondón (69. Tucudean), Omrani. Trenér: Petrescu.

Reklama

Související témata: