Hlavní obsah

Kdo se bude hodit víc na Linec? Slavia řeší rébus v bráně. Tipuji Mandouse, říká bývalý gólman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avizovanou brankářskou jedničkou Slavie je Aleš Mandous, nedělní derby proti Spartě však odchytal Ondřej Kolář. Který z gólmanů vyrukuje do čtvrtečního prvního osmifinále Konferenční ligy proti Linci? „Tipuji, že bude chytat Mandous. Ale trenéři vědí lépe, koho by měli postavit. Určitě vyberou správně,“ je přesvědčený bývalý brankář sešívaných Kamil Čontofalský.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slávističtí brankáři Ondřej Kolář chytá míč na tréninku před zápasem s Lincem, druhý gólman Aleš Mandous přihlíží.

Článek

Slávistický kouč Jindřich Trpišovský už je rozhodnutý, koho v úvodním osmifinále Konferenční ligy postaví proti Linci. Brankáři jeho verdikt znají. „Ale nahlas to neřeknu," kroutí se při otázce na tohle téma.

„Vycházeli jsme z typologie utkání, které nás čeká, ale zároveň i z našich posledních zápasů. Brali jsme v potaz prostě to, co budeme proti Linci potřebovat," naznačuje skoupě před první osmifinálovou bitvou v Konferenční lize hlavní stratég sešívaných.

Kolář dostal v derby přednost z několika důvodů. Trpišovský ho chce udržovat v permanenci, počítal v poli s výškovou převahou soupeře, vsadil na jeho vítěznou auru ze střetů proti Spartě, mohl kalkulovat i s tím, že dobře zná navrátilce Davida Hovorku.

Trpišovský odkazuje na to, že Kolář je z jiného těsta než Mandous. Žongluje s tím, kdo z nich se bude do nejbližšího zápasu hodit. „Tohle se stávalo i za mě, kdy byl fotbal úplně jiný. Pamatuji si, že se trenéři rozhodovali podle toho, jaký bude zápas, a drželi nás v zápasové praxi. Oba brankáři pak cítí, že jsou pro tým potřební a platní," rozebírá Čontofalský.

Trenérský štáb ve Slavii si také libuje nad tím, že nemusí trnout při představě, že nastane totální kalamita, pokud stabilní gólman vypadne. To se stalo před rokem, kdy do té doby neotřesitelné jedničce Kolářovi rozpáral hlavu brutálním kopem Kemar Roofe z Glasgow Rangers.

Sešívaní byli najednou v problémech, složitě hledali náhradu. I proto přišel v létě z Olomouce Mandous. „Mít dva vyrovnané gólmany je trend, spousta týmů to tak má. Pro mužstvo je to výhoda, pro brankáře boj a výzva zároveň. V každém zápase musejí obhajovat svou pozici. Na chyby není prostor," soudí Čontofalský.

Jak daleko můžeme v Evropě dojít? Této otázky se bojím, přiznává Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Kolář začal aktuální sezonu jako jednička, ale po sérii nepřesvědčivých výkonů ho vystřídal Mandous a nabídnuté příležitosti se zhostil výtečně. Postupně si vydobyl pozici prvního gólmana, ta mu vydržela i poté, co se dal jeho parťák zdravotně plně do kupy a v únorovém utkání proti Bohemians nastoupil poprvé po zranění bez helmy na hlavě.

„Pro Ondru to nebude jednoduché, Mandous je podle mě nyní nejlepší gólman v lize," míní bývalý gólman, jenž působil i v Bohemians, Petrohradu nebo v Americe. „Zároveň je to podle mě rozdílový post mezi Spartou a Slavií, která momentálně nyní rozhodně lepší gólmany," poukazuje Čontofalský.

Reklama

Související témata: