Hlavní obsah

Slavia - Linec 4:1Linec bez šance, Slavia kralovala a je blízko postupu do čtvrtfinále Konferenční ligy

Aktualizováno

Zápas na jasnou výhru. Na pořádný příděl, který si z pražského Edenu mohl odvézt nebohý rakouský Linec. Namísto toho proměnila Slavia první osmifinále Konferenční ligy na čtvrthodinu v trýzeň, při níž se ještě deset minut před koncem strachovala, aby doma vůbec zvítězila. Nakonec ji vysvobodil hráč, který komplikace přivodil. Olayinka se totiž vykoupil ze své chyby, dal třetí gól, Traoré přidal za dvě minuty čtvrtý, takže český mistr může po výhře 4:1 už před odvetou příští týden v Rakousku vyhlížet čtvrtfinále.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Yira Sor ze Slavie Praha oslavuje se spoluhráči gól na 1:0

Článek
Fotogalerie

Stoper hostů Wiesinger neměl nejspíš tušení, jaké dokáže Sor během pár kroků zrychlit. A gólman Lince Schlager už vůbec nepředpokládal, že slávistický legionář vypálí bombu, která mu otočí ruce.

Pro Pražany, v jejichž hodně improvizované základní sestavě se překvapivě objevil teprve šestnáctiletý Adam Pudil, snový úvod osmifinálové partie, protože už po třech minutách nad rakouským protivníkem vedla, neboť Sor začal i v dalším vystoupení na evropské pohárové scéně splácet miliony, které za něho Slavia poslala do Ostravy.

A u jedné splátky nezůstalo, protože po půlhodině mohl Sor vyšvihnout oslavné salto zase. Dostal parádní balon od Madsena, utekl hned dvěma obráncům, kteří jeho sprint pouze stínovali, udělal kličku i brankáři a pohodlně střílel do prázdné brány.

Obrana Lince, která dostala v šesti zápasech základní skupiny Konferenční ligy od no name soupeřů jediný gól, při první vážnější prověrce na evropské scéně hořela v Edenu jako papír, přičemž fantom Sor oheň rozdmýchával víc a víc.

Pohybem, rychlostí, tahem na bránu. Kdyby totiž po dvaceti minutách po gólové výzvě Plavšiče nepromáchl, mohl mít už do přestávky na kontě čistý hattrick.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sor v další velké šanci před brankou Lince

Anebo ho mohl završit hned po ní, kdy se mu nabídla další velká, ale i tentokrát nevyužitá branková příležitost.

Druhý z bratrů Pudilů Miloš, který do druhé půle vystřídal sourozence Adama, si mohl po čtvrthodině na trávníku říct o svou chvíli slávy ovšem také. Proti vybíhajícímu Slagerovi se však neprosadil a ani gólovou asistenci si nepřipsal, protože odražený míč poslal Bah z velké dálky do tyče.

Oalyinka trefil pro změnu břevno netušíc, že nastřelenou brankovou konstrukci by mu rozhodně nikdo nevyčítal, kdyby po minutě zcela nesmyslně nenaservíroval před vlastní šestnáctkou ideální přihrávku hostujícímu Balicovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Alexander Bah, Peter Olayinka a Srdjan Plavšič oslavují gól na 3:1 b

Ten se trefil přesně k tyči a zkomplikoval tak Slavii zápas, který se vyvíjel zcela bezproblémově a mohl skončit její vysokou výhrou. A domácím mohlo být ještě hůř, kdyby Goiginger a po něm Belic využili nabízející se příležitosti a skóre srovnali.

Ještě že Olayinka své zaváhání napravil třetím gólem. Dvě minuty po něm přidal hlavičkující Traoré čtvrtou branku, takže nervozitu zaplavující Eden definitivně rozehnal. A to ještě mohl dát střídající Masopust během krátkého účinkování na trávníku výhru zvýšit.

Nezvýšil, ale Slavia pojede i tak za týden do Rakouska s třígólovým náskokem, díky němuž - a rozdílu ve výkonnosti obou týmů samozřejmě také - může už teď pomýšlet na čtvrtfinále Konferenční ligy.

Úvodní utkání osmifinále fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia Praha - LASK Linec 4:1 (2:0)
Branky: 3. a 29. Sor, 82. Olayinka, 85. Traoré - 67. Balič. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lot.). ŽK: Plavšič - Potzmann, Michorl. Diváci: 16.754.
Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Holeš, Plavšič - Traoré, Talovjerov - A. Pudil (46. M. Pudil, 82. Masopust), Madsen (57. Samek), Olayinka - Sor (70. Tecl). Trenér: Trpišovský.
Linec: Schlager - Potzmann, Boller, Wiesinger (81. Twardzik), Renner - Holland, Michorl - Flecker (61. Schmidt), Hong Hjon-sok, Goiginger - Balič (81. Nakamura). Trenér: Wieland.
Ostatní čtvrteční zápasy Konferenční ligy najdete ZDE.

Reklama

Související témata: