Hlavní obsah

Nasazení Baráka v Plzni je pravděpodobné, Fiorentina chce trofej pro zesnulého ředitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prvního srazu nového trenéra fotbalové reprezentace Ivana Haška svým návratem tým osvěžil. Demonstroval, že tvořivostí a herním umem se mu v tuzemsku může málokdo rovnat. Záložník Antonín Barák se může po necelém roce ukázat v Česku i na klubové úrovni, s italskou Fiorentinou dorazil k prvnímu čtvrtfinále Konferenční ligy proti Plzni. „Myslím, že je docela pravděpodobné, že bude hrát od první minuty,“ odhaduje pro Sport.cz italský novinář Andrea Guida z listu Firenze Today před čtvrtečním zápasem.

Natěšený Antonín Barák v Plzni. Je skvělé hrát doma, bude to náročný zápas, známe sílu Viktorky!Video: Sport.cz

 
Článek

Barákova pozice ve Fiorentině není nějak pevná, ale ani mizerná. V posledním utkání na Juventusu (prohra 0:1) figuroval v základní sestavě a odehrál jednašedesát minut. Je připravený, nastartovaný, odhodlaný.

Konferenční liga devětadvacetiletému reprezentantovi sedí. Dal v ní tři góly, v osmifinále proti Maccabi Haifa se trefil v obou zápasech (4:3, 1:1). Právě po nich trenér Fiorentiny Vincenzo Italiano zmínil, jak jeho přínos roste a že bude cennou pomocí pro zbytek sezony.

Baráka na jejím začátku limitoval oboustranný zápal plic, návrat mu lékaři povolili na přelomu srpna a září, když už se hrálo. „Nastupuje na pozici těsně pod útočníkem, tedy na ofenzivnějším postu než dřív. Během jeho nemoci se na tomto místě vyšvihl Lucas Beltrán, další variantou je Giacomo Bonaventura. Proto Barák tolik nehraje,“ vysvětluje žurnalista Guida.

Rodák z Příbrami řešil v zimě přestup, zájem měla hlavně Neapol. „Fiorentina mi ukázala velkou důvěru a zpětně jsem moc rád, že jsem zůstal,“ uvedl Barák na březnovém reprezentačním srazu. V sezoně celkem naskočil do čtyřiadvaceti soutěžních zápasů ve fialových barvách italského klubu, přičemž devětkrát byl v základní sestavě.

„Moc se těším, bude skvělé hrát před trochu vlastními fanoušky. Zařizoval jsem i pár lístků, na stadionu bude dost kamarádů i členů rodiny,“ prohlašuje nyní Barák.

Fiorentina rotuje sestavou i proto, že pořád tančí ve třech soutěžích. V Serii A bude posun z desátého místa výš náročný, ale po výhře 1:0 v prvním utkání má solidně rozehrané semifinále Italského poháru proti Atalantě Bergamo a v Plzni ji čeká čtvrtfinále Konferenční ligy, ve které před rokem došla do finále. V něm padla v Praze s West Hamem.

„Konferenční liga je pro Fiorentinu velmi důležitá. Nejen kvůli touze dostat se po loňské porážce znovu do finále, ale i proto, že z italské ligy se do evropských pohárů dost možná nedostane. Chce Konferenční ligu vyhrát,“ naznačuje Guida, že podcenění Plzně ze strany družiny kouče Italiana je prakticky vyloučeno.

„Chceme být úspěšní a věříme, že znovu dosáhneme alespoň na finále. Minulou sezonu jsme prohráli i to v italském poháru, což nám dává ještě větší hlad po úspěchu. Z toho hlediska máme super velkou motivaci,“ potvrzuje Barák.

Klub vyznávající fialové barvy hraje i pro svého nedávno zesnulého generálního ředitele Joa Baroneho. „Jeho smrt byla tvrdou ranou pro všechny, nejvíc asi pro prezidenta klubu Rocca Commissa. Všichni se teď o to víc soustředí na to, aby sezonu zakončili trofejí. Chtějí ji věnovat panu Baronemu,“ říká italský insider z Firenze Today.

Reklama