Hlavní obsah

Obrovský úspěch, šílené, šokující, fantastické. Norové oslavují vítězství nad Spartou

Norsko se probudilo do euforického rána. Čtvrteční vítězství fotbalistů Vikingu Stavanger nad pražskou Spartou 2:1 ve 2. předkole Konferenční ligy oslavují norská média jako fantastický úspěch. Nadšení z postupu neskrýval ani kouč Morten Jensen, který považuje výkon svých svěřenců za nejlepší za poslední čtyři roky v důležitých zápasech.

Foto: Jan Kare Ness, ČTK/AP

Dávid Hancko (vlevo) a Lukáš Sadílek ze Sparty v souboji se Sondrem Bjoersholem.

Článek

Obrovské zklamání na straně jedné a na té druhé neuvěřitelná euforie. Pražská Sparta odjela do Norska k odvetnému zápasu 2. předkola Konferenční ligy po bezbrankové remíze. Na severu musela předvést rozhodně lepší výkon než doma na Letné, a hlavně zvýšit produktivitu. Jenže to se nestalo. S Vikingem pohořela, kvůli hrubce v obraně v nastaveném čase prohrála 1:2 a s pohárovou Evropou se rozloučila.

V týmu vítězů zavládlo neskutečné nadšení. „Vyřazení tak dobrého soupeře je nepopsatelné. Nemám slov," rozplýval se kouč Vikingů Morten Jensen. Týmy se za stavu 1:1 už pomalu začaly připravovat na prodloužení, ale pak Norové dostali nečekaný dárek. „Bylo to nádherné a euforické. Atmosféra na stadionu byla zcela elektrizující. To je ten druh věcí, o kterých sníte," pokračoval Jensen.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Viking Fotball (@viking_fk)

Ten se v roli hlavního trenéra i asistenta podílel od roku 2018 i na zlatu z domácího poháru a ligovém bronzu, ale čtvrteční vítězství nad Pražany považuje za největší úspěch. „V porovnání se soupeřem je to náš nejlepší výkon. Evropský pohár je něco speciálního," řekl Jensen v rozhovoru pro norská média.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Viking Fotball (@viking_fk)

Ta se rozplývají nad senzačním úspěchem Vikingů. „Knokautovat tak dobrého soupeře, to se nedá popsat," píší. Titulky zpráv nešetří superlativy jako fantastické, neskutečné, šílené. Spartu označují za český velkoklub, pro který musí být vyřazení „naprosto šokujícím." Stavanger je v žebříčku UEFA až na 287. místě, Sparta je 57.

Sparta přitom nevstoupila do zápasu se severským soupeřem nejhůře. Po gólu obránce Jaroslava Zeleného ze 42. minuty vedla 1:0, jenže těsně před koncem poločasu zvládl vyrovnat Viljar Vevatne, což Seveřany nakoplo a do druhého poločasu vstoupili ještě o něco aktivněji. Nakonec dostali v nastaveném čase dárek, když kapitán Sparty Dávid Hancko hrubě chyboval v obraně a Viking vstřelil rozhodující branku.

Reklama