Hlavní obsah

Sparta pod palbou expertů: Změna pod Priskem? Žádná! Rosický ať si dá dvě facky

Velký průšvih, tvrdá rána. Sparta balí v pohárové Evropě po druhém předkole Konferenční ligy, kde nestačila na norský Stavanger. Po domácí remíze 0:0 padla v odvetě 1:2, když rozhodující gól inkasovala v závěru po kiksu v obraně. „Sparta byla velkým favoritem, ale předvedla výkony, na nichž nevidím nic pozitivního," nešetřil kritikou ve studiu ČT Sport bývalý kanonýr Luděk Zelenka. Další z expertů Erich Brabec nevinil ze sparťanského konce v Evropě Dávida Hancka, který udělal rozhodující chybu. „Bylo by jednoduché, hodit to na něj, ale problém vidím jinde," konstatoval. Vedení letenského klubu prý nepřivedlo kvalitní posily. Na sociálních sítích si pak bývalý stoper Sparty Tomáš Řepka rýpl do sportovního ředitele Letenských Tomáše Rosického.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Trenér Sparty Praha Brian Priske prožil první velké zklamání na lavičce Letenských.

Článek

V očích expertů měla Sparta přes norského soupeře přejít. Realita ve čtvrtek večer vypadala jinak a ukázala Letenským nemilosrdnou pravdu. První z cílů pro sezonu se rozplynul hned na jejím startu. „Takhle vypadnout je strašně smolné. Důležité zápasy přišly hned na startu sezony, nebyl čas se sehrát," snažil se nejprve po prohře 1:2 najít alespoň nějakou omluvenku pro výbuch letenského týmu v pohárové Evropě Zelenka.

„Vypadnutí je jistě velká rána, ale snad bych to přirovnal k loňské Plzni, která taky nepostoupila. Soustředila se pak jen na ligu a vyhrála titul. to je asi jediná berlička pro sparťany," konstatoval Zelenka, jenž během kariéry válel třeba za konkurenční Slavii.

Nový trenér Priske měl Spartu nastartovat, jenže po dvou pohárových vystoupeních převládají spíše rozpaky. K chybující defenzivě se přidala bezradnost v ofenzivě, kdy útočným akcím schází gólové finále. „V prvním utkání toho Sparta doma moc neukázala a čekal jsem, že změní ofenzivní hru a bude si vytvářet šance. Vždyť má na hrotu Kuchtu, ale jeho využití je zatím nulové," všiml si Zelenka. „Ani jako celek zatím Sparta nic nového neukázala. Nic moc pozitivního jsem tam neviděl," dodal.

Foto: Jan Kare Ness, ČTK/AP

Dávid Hancko (vlevo) a Lukáš Sadílek ze Sparty v souboji se Sondrem Bjoersholem.

Erich Brabec soudil, že Spartě chyběla i lepší organizace hry. Vyřazení proto neházel na kapitána Dávida Hancka, jenž v závěru zápasu chyboval a Viking vstřelil rozhodující gól. „Viking byl ve druhé půli lepší, Bylo by jednoduché to teď všechno hodit na Hancka, ale problém bych viděl jinde. Vědělo se, že ofenzivní hráči Sparty - Haraslín s Peškem - neměli formu už na jaře. Sparta ale nepřivedla nikoho. Konkurence mi tam chyběla. Trenér Priske tak protočil všechny ofenzivní hráče, ale obraz hry se nezměnil," konstatoval bývalý obránce, který během kariéry hrál také za Spartu.

Zelenka očekává, že se nyní tlak na Spartu ještě zvýší. „Místo úspěchu přišla rána, bude pořádně hluboká a bude cítit dlouho," naznačil expert ve studiu ČT sport.

Brabec se ale domnívá, že Sparta má kvalitu na to, aby se s těžkou situací popasovala. „Každý hráč musí začít u sebe, jako tým pak musí být více efektivní. Vždyť kromě třetí minuty snad Kuchta jako hrotový hráč nebyl u balonu. Nebyl tam pro něj vytvořený servis," hlásí expert.

Bývalý stoper Sparty Tomáš Řepka okomentoval zápas na sociálních sítích. Z dovolené poslal hlavně vzkaz sportovnímu řediteli Tomáši Rosickému. "Co říkáte na SPARTU??? Kde jinde by měla vyhrát než v Norsku!! Jediná věc, která mi kazí dovolenou. A dodám jen, pokud jde o dnešek, ať jde Rosický před zrcadlo a dá si dvě facky," napsal Řepka na svém instagramovém profilu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomáš Řepka Official (@tomasrepkacz)

Odpověď, jak se s kolapsem v Evropě Letenští vypořádají, mohou dát fanouškům i expertům už v neděli večer, kdy vstoupí do nejvyšší soutěže domácím zápasem s Libercem (19:00).

Reklama

Související témata: