Hlavní obsah

Olayinka předčil Doška, má rekord Slavie v Evropě. Je to čest, zářil poslední mohykán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden Tomáše Doška vyrovnal, ve čtvrtek jeho počin už překonal. Ofenzivní fotbalista sešívaných Peter Olayinka na gól proti Sivassporu navázal další brankou proti Ballkani, která byla už jeho třináctou v evropských pohárech za Slavii. Je to nový klubový rekord. „Děkuji všem klukům z kabiny, bez nich bych to nedokázal,“ zářil šestadvacetiletý Nigerijec po historickém zápisu a výhře 3:2 nad kosovským sokem v základní skupině Konferenční ligy.

Nejlepší střelec Slavie v evropských pohárech. Poslední Mohykán Peter Olayinka Video: Sport.cz

 
Článek

Olayinkova milníková trefa byla stylová. Povedla se. Lukáš Masopust mu přistrčil míč a africký střelec razantně poslal míč pod břevno. Vyrovnával na 2:2, byl to důležitý gól proti kousavému soupeři z Kosova.

„Lukášova asistence byla parádní. Na hřišti si rozumíme, skvěle mi nahrál a jsem rád, že jsem mu to pak vrátil a připravil mu jeho gól. Jsem moc šťastný, že to takhle dopadlo," líčil Olayinka po utkání.

Psychicky náročnější zápas, přiznává Jindřich Trpišovský. Nasměruje domácí výhra Slavii opět k postupu?Video: Sport.cz

Slavil nejen první výhru v základní skupině Konferenční ligy, vstřelil totiž třináctý gól v červenobílých barvách v evropských pohárech. V této statistice je nyní nejlepší v klubové historii.

„Jsem za to opravdu šťastný. Je velká čest být nejlepším střelcem Slavie v evropských pohárech. Jsem ve Slavii a jsem moc vděčný, že se mi něco takového povedlo. Děkuji všem klukům z kabiny, bez nich bych to nedokázal," popsal svou radost.

Odtrhnul se od Tomáše Doška. O rekordu se mluvilo už od minulého týdne, kdy Olayinka skóroval v Turecku proti Sivassporu. „Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Moc mu to přeju. Doufám, že Slavii potáhne i v dalších zápasech Konferenční ligy," vzkázal Došek pro klubový magazín Poločas.

Byla to divočina, říká David Jurásek. Doma budu říkat, že ten gól jsem dal jáVideo: Sport.cz

Olayinka zápasy na evropském pódiu umí hrát, vymáčkne ze sebe možná o trochu víc než v lize. Je zapálený, aktivní, platný. A branky nesází outsiderům, většinou se prosadil proti silným oponentům. Skóroval proti Interu Milán, Midtjyllandu, Leverkusenu, Nice, Glasgow Rangers, Feyenoordu Rotterdam (dvakrát), Linci (dvakrát), St Joseph's (dvakrát), Sivassporu a Ballkani.

„Musím mu moc pogratulovat," začal povídání o něm slávistický trenér Jindřich Trpišovský. Olayinka rozehrál za tým z Edenu už pátou sezonu. Zažil všechna působivá tažení sešívaných po kontinentu v Trpišovského éře.

Bezejmnenný soupeř, ale téměř vyprodaný Eden. Na zápas mezi Slavií a BallkaniVideo: Sport.cz

„Je to poslední mohykán. Vedle něj ještě Standa Tecl, Honza Bořil je zraněný. Hráči se okolo Petera točí, jsem za něj moc rád. Jeho příchod nebyl vůbec jednoduchý, stál hodně peněz. Tenkrát ani neměl takové jméno, takže mám radost, že si udržel výkonnost bez nějakých větších výkyvů, i ta jeho čísla jsou silná," podotkl Trpišovský s odkazem na to, že Olayinka přicházel v létě 2018 z belgického Gentu za v přepočtu 83 milionů korun.

Z Edenu už měl nakročeno pryč. Před rokem padl přestup do FC Kodaň, neprošel zdravotní prohlídkou. V létě o něj stály přední kluby z Turecka, taky ze všeho sešlo. Nigerijský křídlelník, jenž v případě potřeby zaskočí jako proti Ballkani v útoku, zůstal. „Za čtyři roky a dva nebo tři měsíce se stal nejlepším pohárovým střelcem v historii, což ukazuje jeho mimořádnost," vyzdvihl Trpišovský.

Reklama