Hlavní obsah

Panathinaikos hrál nejlepší fotbal v lize, říká řecký novinář. Popisuje také, jak je klub natěšený na poháry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chmurné časy jsou překonány, finanční problémy vyřešeny, řecký kolos Panathinaikos se zase nadechuje. Soupeř Slavie ve třetím předkole Konferenční ligy touží po dalších velkých zápasech na evropském pódiu. „V minulé sezoně hrál Panathinaikos nejlepší fotbal v Řecku, což přiznávali i soupeři,“ popisuje pro Sport.cz řecký novinář Stelios Bitsoris z webu olaprasina1908.gr, který důkladně mapuje dění v Panathinaikosu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ivan Jovanovič, trenér Panathinaikosu Atény.

Článek

V aténském klubu vyhlížejí novou éru. Na jaře po osmi letech získala slavná řecká značka s trojlístkem jetele ve znaku trofej, poprvé od roku 2014 ovládla řecký pohár. Poslední kontinentální zastávkou pro Panathinaikos bylo před pěti lety Bilbao, se kterým vypadl v posledním předkole Evropské ligy. Konfrontace se Slavií bude návratem na evropskou scénu.

„Pro fanoušky a celý klub je velmi důležité, že se Panathinaikos opět dostal do evropských pohárů. Vždyť je v nich nejúspěšnějším řeckým klubem a výsledky a úspěchy v Evropě jsou často vnímány jako důležitější než ty domácí. Fanoušci znovu chtějí prožít velké pohárové noci. Tohle tu všichni postrádali," líčí velká očekávání řecký žurnalista Stelios Bitsoris s odkazem na finálovou účast Panathinaikosu v Poháru mistrů evropských zemí v roce 1971, kde prohrál s Ajaxem, či dvě semifinále v této soutěži a následné Lize mistrů v letech 1985 a 1996.

Panathinaikos mi připomíná Feynoord, říká Jindřich Trpišovský. Nemají žádnou slabou stránku.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

V Aténách vědí, že protivník na úvod je pro ně těžký. I tam tažení Slavie zapůsobila. „Každý tu Slavii respektuje a ví, že má dobrý tým a dosáhla dobrých výsledků. Fanoušci ale požadují návrat klubu do Evropy se vším všudy a přejí si, aby Panathinaikos došel tak daleko, jak jen může," informuje o náladě v Řecku zpravodaj webu olaprasina1908.gr.

Panathinaikos se po krušné době znovu postavil na nohy. Zbavil se dluhů, chce se rozmáchnout. Tým cepuje od loňského léta srbský trenér Ivan Jovanovič. „Management našel kouče, který splňuje jeho představy. Navíc získal respekt a důvěru fanoušků. Od minulé sezony chodí do Panathinaikosu opět kvalitní hráči jako Palacios nebo Aitor," ukazuje Bitsoris na zajímavé křídelní hráče.

Příkladem je i čerstvý příchod slovinského útočníka Andraže Šporara ze Sportingu Lisabon. „Posledním pořádným útočníkem tu byl Marcus Berg, který odešel v roce 2017. Od té doby za něj nepřišla dostatečná náhrada. Macheda, který byl ještě v minulé sezoně hlavním útočníkem a teď odešel do Turecka, pomohl v těžkých časech, ale nebyl jako Berg nebo Djibril Cissé, který tu byl předtím," přibližuje expert dění v Panathinaikosu.

Šporar, jenž v minulosti působil mimo jiné ve Slovanu Bratislava, přichází s velkými očekáváními. I důvěra je cítit. „Fanoušci byli potěšeni jeho příchodem a věří mu stejně jako Jovanovičovi, proč ho bere. Tým nepotřebuje jen schopného útočníka, ale také aby zapadl do způsobu hry. Pozice útočníka je místo, kde Panathinaikos zaostával," dodává Bitsoris.

Slavia má řecký celek přečtený, trenér sešívaných Jindřich Trpišovský několikrát zmiňoval, jak si soupeři proti Panathinaikosu těžko vypracovávají šance. Obrana je pevná. „Ačkoliv se Panathinaikos zdá být jako defenzivní mužstvo, není zaměřené jen na obranu. V minulé sezoně hrál Panathinaikos nejlepší fotbal v Řecku, což přiznávali i domácí soupeři," upozorňuje řecký novinář.

Změní Slavia před zápasem s Panathinaikosem soupisku? Jindřich Trpišovský řeší, koho do útokuVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„Panathinaikos umí hrát rychle s míčem a je nebezpečný z křídel, což je jeho silná stránka, která se ukazuje především v protiútocích. Navíc střed obrany vyztužil Islanďan Magnússon, který do defenzivy přinesl více kvality a výšky než Vélez, jenž byl prodán do Saúdské Arábie. Klub také koupil Čerina, jenž výrazně pomohl zlepšit pohyb ve středu hřiště," vypichuje Bitsoris některé změny v kádru.

Nepříjemností pro celek vyznávající zelenobílé barvy je vypadnutí obránce Barta Schenkevelda kvůli nemoci. „To je důležitý hráč," přikývne expert, jenž také podotýká, že Panathinaikos je pracovitý tým a umí hrát tvrdě, ale nikoliv nesportovně.

Reklama

Související témata: