Hlavní obsah

Panathinaikos mi připomíná Feyenoord, řekl Trpišovský. Co radil Vaclík?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako když si uděláte procházku v nížině a pak se máte vydat na túru, při níž budete zdolávat dvoutisícovou horu. Podobný rozdíl je mezi soupeři Slavie v kvalifikaci Konferenční ligy. Gibraltarský celek St Joseph's sešívaní ve druhém předkole této soutěže hravě a v tréninkovém módu vycvičili, teď na ně o kolo dál čeká renomovaný řecký gigant Panathinaikos Atény. „Stojí proti nám těžký kalibr,“ uvědomuje si trenér červenobílých Jindřich Trpišovský.

Panathinaikos mi připomíná Feynoord, říká Jindřich Trpišovský. Nemají žádnou slabou stránkuVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

S tímhle losem nemohla být v Edenu spokojenost. „Čeká nás asi nejhorší soupeř, kterého jsme mohli dostat," ulevil si slávistický kapitán Tomáš Holeš před první konfrontací s Panathinaikosem. Na videu dobře viděl, co vítěz řeckého poháru umí. „Nedostávají moc gólů, útočí v hodně lidech, mají výborné individuality," shrnuje defenzivní záložník sešívaných.

Panathinaikos po letech bídy ožívá, postavil silné mužstvo. „Hodně mi připomíná Feyenoord, i když je hrou trochu jiný. Ale celkovou kvalitu týmu bych ho k Feyenoordu přirovnal," nachází příměr Trpišovský s odkazem na soupeře z Nizozemska z jarního čtvrtfinále Konferenční ligy, který Slavii vyřadil.

V čem je tedy síla Panathinaikosu? „V tom, že je to komplexní tým. V obranné fázi jsou nesmírně obětaví, týmoví, dobře řeší obranné situace, mají výborného gólmana. Šancí si soupeři proti nim vypracují minimum, v obranně jsou málo zranitelní," vypočítává slávistický trenér přednosti řeckého soka.

„Ovládají také všechny prvky útočné hry. Jsou skvělí v křídelních prostorech, tam mají rychlé kluky. Ve středu hřiště mají záložníka, který vše rozehrává. Disponují vyspělými hráči. Mají silné obranné i útočné standardní situace. Nemají slabou stránku," soudí Trpišovský.

Slávistický trenérský štáb požádal o poznatky i českého brankáře Tomáše Vaclíka, který chytá v konkurenčním Olympiakosu Pireus. „Mluvil s ním hlavně náš trenér brankářů Štěpán Kolář, který je s ním v dlouhodobém kontaktu. Vždycky je lepší i pohled hráče, který proti nim nastoupil," ví Trpišovský.

Změní Slavia před zápasem s Panathinaikosem soupisku? Jindřich Trpišovský řeší, koho do útokuVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Olympiakos v posledních dvou jarních zápasech s Panathinaikosem prohrál. Co mu reprezentační gólman o rivalovi z Řecka prozradil? „Zmínil, že Panathinaikos byl na podzim úplně jiný tým než na jaře. Na podzim formovali mužstvo, poztráceli hodně bodů, ale na jaře byl Panathinaikos herně i výsledkově lepší. Bavili jsme se o nebezpečnosti gólových hráčů, hlavně těch křídelních. Probírali jsme i přípravu, kterou na Panathinaikos měli, protože tyhle věci nemůžete na videu vykoukat. Tomáš taky potvrdil, že v těch dvou zápasech, které s nimi prohráli, na ně neměli," prozradil šéf slávistické lavičky.

Ačkoliv mluví o řeckém sokovi uznale, neopomíná ani sílu své družiny. „Věřím, že oni se na nás dívají stejně," podotkl Trpišovský. „Je to padesát na padesát. Jsme taky dobré mužstvo, máme hodně zkušeností na evropské scéně. Věřím, že je prodáme," doplňuje Holeš.

Co rozhodne? „Možná to, co nás v neděli trápilo proti Hradci Králové, tedy hra v pokutovém území. Také rozhodne to, kdo se vyvaruje chyb a víc vnutí soupeři svůj styl, mentální stránka, nebo kdo lépe zvládne kritické a klíčové momenty," přemýšlí slávistický stratég. „A očekávám, že odveta v Řecku pak bude vedená úplně jinak," dodává.

Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal odvysílají 3. předkolo Evropské konferenční ligy UEFA mezi Slavií Praha a Panathinaikosem. Přímý přenos začíná ve čtvrtek 4.8. 2022 od 18.40 hodin, moderátor David Sobišek přivítá ve studiu například slávistického srdcaře Davida Kalivodu. Samotným zápasem pak provede komentátorské duo ve složení Tomáš Radotínský a Václav Pilný. Aktuální informace z Edenu bude přinášet reportér Radek Šilhan.

Reklama