Hlavní obsah

Peklo na Panathinaikosu předpovídala data, podle nich jsou řecké kluby na fanoušcích nejvíce závislé. Jak si vedou Češi?

Laserové paprsky směřující do obličejů hráčů Slavie, ale také velmi hlasité fandění po celý zápas. Sešívání si v Aténách prošli peklem, přesto dokázali vybojovat důležitou remízu 1:1, která v součtu s předchozí domácí výhrou 2:0 znamenala postup do čtvrtého předkola Konferenční ligy.

Podle dat jsou řecké kluby jsou nejvíce závislé na svých fanoušcích. Jak si vedou Češi?Video: Sport.cz

 
Článek

„Prvních 30 minut muselo být pro hráče Slavia hodně nepříjemných i kvůli způsobu hry, jakým domácí do zápasu vstoupili," vrací se k utkání trenér reprezentační sedmnáctky Petr Havlíček v pořadu Přímák na Sport.cz.

Dobrou práci zřejmě odvádí i realizační tým, který psychicky připravuje hráče na náročné duely. „Myslím, Jindra Trpišovský je v tom hodně silný. Třeba v televizním přenosu říkají komentátoři, že Slavia je zkušená z evropských pohárů, ale klub je zkušený, ti hráči ne. Kdo je zkušený, tak je maximálně Holeš, možná Lingr trochu... kdo dál?" ptá se Havlíček.

PŘÍMÁK s Petrem Havlíčkem, trenérem fotbalové reprezentace do 17 letVideo: Sport.cz

O tom, že pro Řeky je podpora domácích fanoušků opravdu stěžejní, svědčí také data. Výzkumníci z Fotbalové observatoře spadající pod Mezinárodní centrum sportovních studií (CIES) využili covidové pandemie, aby porovnali výsledky domácích týmů ve střetnutích hraných před prázdnými tribunami s předchozím období.

A největší pokles výher zaznamenala právě řecká nejvyšší soutěž, kde mužstva vyhrávala o 15,1 % méně domácích klání, když se musela obejít bez podpory svých fans.

Co nás čeká ve třetím kole Fortuna ligy?Video: Sport.cz

Řecká liga se umístila před rakouskou bundesligou, třetí byla pro změnu německá bundesliga.

V Česku byl trend opačný, výsledky domácích klubů se naopak zlepšily o 1,4 %. Největší tlak fanoušků zřejmě pociťují ve Švýcarsku, které se objevilo na opačném konci tabulky než Řecko. Švýcarským prvoligovým týmům stoupl počet výher v domácích zápasech bez diváků dokonce o 8,5 %.

Jak se měnil počet domácích vítězství s absencí fanoušků?
1.Řecká Superliga-15,1 %
2.Rakouská Bundesliga-15 %
3.Německá Bundesliga-14,1 %
4.V. liga (Vietnamská 1.)-11,6 %
5.2. jihokorejská liga-10,7 %
...Česká Fortuna liga+1,4 %
...2. turecká liga+6,8 %
...Švýcarská Superliga+8,5 %
Kompletní výsledky na webu CIES

Více najdete ve videu z pořadu Přímák. Celý díl si také můžete přehrát nejen jako video, ale i v podcastové podobě.

Reklama