Hlavní obsah

Plzeň musí, Bohemka outsiderem. Překvapení ale je v klokaních silách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opona jde vzhůru, také pro český fotbal začíná pohárová sezona. Jako první ho budou reprezentovat Bohemians a Viktoria Plzeň, které usilují o postup do hlavní fáze Konferenční ligy. Do 2. předkola vstupují v naprosto rozdílných pozicích. Plzeň jako ostřílený pohárový bojovník, s loňskou účastí v Lize mistrů na vizitce proti outsiderovi Dritě z Kosova. Naproti tomu Bohemians po 36 letech znovu opráší své evropské jméno, ale narazí na silný norský klub Bodö/Glimt, který má v posledních sezonách skvělé výsledky i proti velkoklubům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians oslavují gól.

Článek

Kurzy bookmakerů i tipy sázkařů postavení Plzně i Bohemians potvrzují. Na postup obou favoritů jsou kurzy v minimální výši a na jejich domácí výhru zase míří téměř 100 % sázek.

„Od Plzně očekáváme všichni jasný postup dál. Na úvod prohrála v Teplicích, a kdyby měla ještě zaváhat proti kosovskému outsiderovi, tak by impulzivní šéf Šádek situaci možná řešil. To Bohemka může být v pohodě. Silný soupeř za odměnu, se kterým si může užít parádní dvojzápas a překvapení samozřejmě je v klokaních silách," komentuje s nadsázkou nad svými kurzy Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

Klokani si po solidních výkonech vybojovali účast v pohárové Evropě po dlouhých letech, los k nim však nebyl přívětivý a přisoudil jim Bodö/Glimt. Klub ze severu Norska suverénně ovládá nejvyšší norskou soutěž a má velké zkušenosti s evropskými zápasy. Výhra Pražanů v úvodním utkání na skandinávské půdě by v kurzu 8,54:1 byla velkým překvapením, na výhru domácích se sází v kurzu 1,34:1 a na remízu je vypsán kurz 5,48:1.

Bohemians v pohárové Evropě, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Klokani, které čeká velký evropský návrat, poměří síly s patrně nejtěžším možným soupeřem a jejich účinkování tak zřejmě bohužel nebude mít dlouhého trvání. Bodö/Glimt má s pohárovými zápasy velké zkušenosti, v minulosti dokázalo hned několikrát porazit třeba kolos jménem AS Řím (2:1 v roce 2022, 6:1 v roce 2021)," avizuje Roman Kovařík, expert sázkové kanceláře Fortuna.

„Skvělou formu si drží Vikingové i letos, suverénním způsobem ovládají nejvyšší norskou soutěž (13-2-1). Tým se prezentuje ofenzivním stylem hry (43 branek v 16 zápasech) a je rozehranější, jelikož norská liga se hraje systémem jaro/podzim. V domácím prostředí bude družina kouče Veselého norskému soupeři vzdorovat, ale venku prohraje o více jak jednu branku. Na tuto sázkovou příležitost se dá vsadit v kurzu 1,85:1," tuší Kovařík.

„Bodö/Glimt je zkušený tým s bohatou pohárovou historií. V letošním ročníku norské ligy se opět prezentuje dobrými výkony. Pro Bohemians to bude těžký oříšek. Klokani mají za sebou pouze jeden ligový zápas, ve kterém navíc nepodali příliš dobrý výkon. Je to pro ně úplně nová zkušenost a moc optimisticky jejich šance nevidím. Z jejich pohledu bude důležité, aby přivezli hratelný výsledek do odvety a tu si mohli užít společně s jejich fanoušky," souhlasí Karel Brettschneider, bookmaker Chance.

Ani sázkaři ve výhru Pražanů nedoufají, 97 % vkladů je na norského soupeře. Často tipéři volí sázku, že domácí minimálně o gól zvítězí.

Naopak Viktoria je v dvojzápase s kosovskou Dritou jednoznačným favoritem. Svěřenci trenéra Koubka sice zaváhali v prvním kole Fortuna ligy, ale přesto by v domácím zápase měli zvítězit. Na výhru viktoriánů je kurz 1,18:1, na remízu 7:1 a na vítězství outsidera z Kosova 18,5:1.

Plzeň čitelná, pomalá, neagresivní, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Plzeň má za sebou dobrou letní přípravu, ve které se mužstvu dařilo, nicméně první kolo ligy nedopadlo optimálně, když svěřenci kouče Koubka padli v Teplicích (0:1). Zaváhání v lize se dá každopádně dohnat, klopýtnutí v předkole poháru by bylo mnohem bolestivější po sportovní i finanční stránce. Plzeň je ale pohárově zkušený tým, který dobře ví, jak se v Evropě hraje," poznamenává Kovařík.

„V domácím prostředí hrají Západočeši dlouhodobě nátlakově, v jejich prospěch hraje i silovost a standardní situace, do kterých se tým zaručeně dostane. Drita je kosovský tým a jako většina hráčů z Balkánu mají tamní fotbalisté rádi míč. Horší je to s disciplínou, organizací hry a dodržováním taktiky. V přípravě Drita dvakrát po sobě prohrála a v ani jednom případě navíc neskórovala. Směrem dopředu vyjde naprázdno i tentokrát. Západočeši zvítězí s čistým kontem v kurzu 1,74:1," radí Kovařík.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Lukáš Hejda a trenér Plzně Miroslav Koubek během tréninku.

„Kosovská Drita by moc kousat neměla. Přesto se Plzeňští musejí mít na pozoru a nic nepodcenit. První kolo ligy ukázalo, že po změně trenéra zatím zdaleka ne všechno funguje. Přesto si troufám tvrdit, že si v domácím zápase vypracují dostatečný náskok a v odvetě potvrdí postup," souhlasí Brettschneider.

Na výhru Plzně jde 98 % náběrů.

Reklama