Hlavní obsah

Rachot a pekelná atmosféra. Na Plzeň číhají Zlí modří hoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyprodáno i kvůli jedné uzavřené tribuně nebude, ale i tak čeká plzeňské fotbalisty na záhřebském stadionu Maksimir možná až pekelná atmosféra. „Je to rachot, fanoušci umí udělat výbornou kulisu,“ vzpomíná současný křídelník Slovácka Milan Petržela, jenž v minulosti působil ve Viktorii a pamatuje únor 2019, kdy Plzeň prohrála v Záhřebu 0:3 a vypadla z Evropské ligy.

Foto: ČTK

Fanoušci Dinama Záhřeb si říkají Bad Blue Boys

Článek

Záhřeb (od našeho zpravodaje) - Ale zpět k atmosféře, o kterou se starají hlavně světoznámí Bad Blue Boys (BBB). To je označení pro ultras Dinama, které vzniklo v polovině 80. let. Fanoušci nejúspěšnějšího chorvatského celku se inspirovali filmem Bad Boys, v Česku známém jako Zlí hoši.

Na Maksimiru jsou vždy na severní tribuně za brankou, mají vlastní hymnu a poznávacím znamením jsou mimo jiné modré světlice. „Nefandí jen kotel, ale opravdu všichni. Atmosféra je pro soupeře hodně nepříjemná,“ líčí Petržela. „Určitě bude rušno,“ očekává záložník Plzně Pavel Šulc, jenž by měl ve čtvrteční klání v rámci Konferenční ligy patřit k tahounům mužstva.

Podle Petržely se v roce 2019 Plzeň na atmosféru pečlivě připravovala. „Na druhou stranu jsme byli zkušení a tušili, do čeho jdeme. Nechci říct, že nás to vyloženě zaskočilo, ale samotný zápas je samozřejmě něco jiného než video nebo vyprávění,“ vzpomíná.

Tehdy naskočil na závěrečnou půlhodinu také Marek Bakoš, současný asistent trenéra Miroslava Koubka. Těm, kteří takové fotbalové prostředí nikdy nezažili, může svými zkušenostmi jen pomoci.

Ale je to velmi těžké. „Hráči mohou dostat informaci, jak bude prostředí nepříjemné, ale ve finále je důležité, co si prožili ve vlastních kariérách. Je jedno, jestli hrají v Chorvatsku, nebo na Slavii či Spartě. Každý si musí prožít těžké situace a je na jednotlivcích, jak se s Dinamem popasují,“ vysvětluje Bakoš.

„Musí hrát, nesmí být zalezlí. Jakmile tyhle týmy cítí šanci, nedají vám vydechnout a chtějí vám co nejvíce naložit. Pokud vidí, že soupeř z nich má strach, dokáží toho plnohodnotně využít. Tohle Viktorka nesmí dopustit. Je výhoda, že jim dokáží kluci říct, jak zápas na tribunách může vypadat,“ zdůrazňuje ještě Petržela.

Bad Blue Boys patří pro širokou fotbalovou veřejnost mezi opravdu problematické fanouškovské skupiny. Incidentů bychom za poslední roky napočítali mnoho, ten zatím poslední měl navíc fatální následky. Začátkem srpna, před zápasem 3. předkola Ligy mistrů v Aténách, zemřel při potyčce mezi ultras domácího AEK, Dinama a ještě hooligans Panathinaikosu jeden z Řeků.

Řecká policie následně zatkla 105 osob, z nichž většinu tvořili Chorvaté. Zápas musel být odložen. Dosud ale nebyl útočník identifikován, soud hromadně obvinil 103 podezřelých, z toho 97 chorvatských občanů. Obvinění zahrnuje také napadení a nedovolené držení a použití výbušného materiálu. Je ale pravděpodobné, že obvinění z vraždy bude s postupem vyšetřování u většiny z nich staženo.

Příznivci Dinama po tomto incidentu nemohou celou sezonu na venkovní utkání, což ale nevylučuje, že tvrdé jádro za svým milovaným klubem cestovat bude. BBB nejsou jen fotbalově činní, mají mít také slušný politický vliv a dlouhé prsty při jednání s vysoce postavenými státními či městskými úředníky.

Plzeň hraje na Dinamu Záhřeb. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Mnohokrát ale také byli označeni či oceněni jako věrní fanoušci, kteří dokáží nadstandardně povzbuzovat svůj klub, zejména při venkovních duelech. Přesně 24. února 2022 také jako jedni z prvních příznivců veřejně projevili podporu Ukrajině, kterou ten den napadla ruská armáda.

Bad Blue Boys tak dokáží téměř všechno. Od pozitivních gest přes vytvoření elektrizující atmosféry na stadionech až po činy, které nejen do fotbalového světa nepatří.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.