Hlavní obsah

Radit profíkům, jak se obout? Kdepak, směje se Priske. Posilu už má připravenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeká se od nich postup, vyřazení hned na startu sezony by způsobilo nepříjemné dusno. Jenže fotbalisté pražské Sparty doma neuspěli, uhráli s Vikingem Stavanger jen bezbrankovou remízu. Večerní odveta 2. předkola Konferenční ligy v Norsku je tak otevřenou záležitostí. „Necítím se nervózněji. Těším se stejně jako před prvním zápasem,“ ujišťuje dánský trenér Brian Priske.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske během tréninku.

Článek

Stavanger (od našeho zpravodaje) - Splnění prvního postupného cíle by jim dodalo klid, už v neděli Letenští odstartují domácím duelem s Libercem domácí soutěž. Pražané ve Stavangeru potřebují zachovat klid a tentokrát využít šance, které se jim naskytnou.

Hned ve druhém utkání ve Spartě vás čeká první složitá zkouška. Jste nervózní?

Rozhodně ne. Těším se stejně jako před prvním zápasem. Uvědomuju si důležitost utkání, o tom není třeba pochybovat. Veřejnost od nás očekává postup. Pro nás je nejdůležitější soustředit se celých 90 minut plus možná prodloužení a penalty. Musíme se koncentrovat, ne se nechat unést emocemi nebo stresem. Ve Spartě je vždycky tlak. Musíte s tím žít, přijmout ho. To, stejně jako hráči, dělám.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Rozcvička fotbalistů Sparty před tréninkem ve Stavangeru.

Viking má krásný stadion, ale s umělou trávou. Lze si na ni po pár trénincích zvyknout?

Rozumím, proč se ptáte. Podobné otázky jsem dostával již v minulosti, skandinávské kluby umělou trávu hodně využívají. Abych pravdu řekl, nemám ji rád. Je to rozdíl, hlavně v pohybu. Ať už s míčem, nebo bez něj. Míč se taky chová jinak než na klasické trávě. Ale nebudu hledat výmluvy, prostě to tak je. Musíme se soustředit na náš výkon a na věci, které můžeme ovlivnit.

Důležité je dobře se obout. Poradíte hráčům, jaké kopačky si mají vzít?

Trénovali jsme na umělce v Praze i tady. Nebudu hráče kontrolovat, jaké kopačky zvolí. Jsou to profíci, čekám, že po dvou zkušenostech sami vyberou optimální obutí. My klukům řekneme, jak takticky mají k zápasu přistoupit.

Zádrhel pro Spartu? Odveta s Vikingem se hraje na umělé trávě. Co na to říkají hráči?Video: Sport.cz

V Norsku už máte nejnovější posilu, dánského stopera Asgera Sörensena. Je připravený nastoupit? Třeba v základní sestavě?

Konečné rozhodnutí uděláme až před zápasem. Připravený je, proto je tady s námi. Je v dobré kondici. Norimberk s námi při jeho příchodu spolupracoval a poskytl nám jeho data z přípravy. Adaptaci zvládá. Má výhodu, že v realizačním týmu jsme Dánové, krajana má i mezi hráči, také ostatní ho přijali velmi dobře.

Je vysoký, takže by se mohl hodit při standardních situacích, z nichž může Viking hrozit, že?

Od začátku víme, že standardky a brejky jsou jejich velkou zbraní. Standardkám se hodně věnujeme. Sparta z nich dostávala moc gólů, proto řešíme postavení hráčů v pokutovém území. Připravujeme se na konkrétní situace, které mohou nastat. Ano, standardní situace mohou být klíčové. Nejlepší je, když k nim soupeře vůbec nepustíte.

Naprosto jsme dominovali. Chyběly nám jen góly, hodnotí svoji premiéru Brian PriskeVideo: Sport.cz

Viking v Praze jen betonoval, neútočil. Myslíte, že může stejně hrát i doma?

Přál bych si, aby byl obraz hry jiný, aby ji víc otevřeli. Myslím si však, že to tak nebude. Nejspíš zase vyjdou z defenzivy, s pěti obránci. Snad aspoň jejich postavení bude vyšší než v Praze a pak bude na nás, abychom našli mezery. Když se tak budou prezentovat, záleží na nás, jak si poradíme. Měli jsme dost příležitostí vstřelit gól. V odvetě je už musíme proměnit.

Stavanger o víkendu v lize inkasoval hned čtyřikrát a prohrál na Valerenze Oslo 2:4. Dalo vám utkání jistý recept?

Zápas jsme sledovali a něco z něj použít můžeme. Valerenga hrála kompaktně, a když se dostala do pokutového území, tak šance proměnila. Nikoho kopírovat nechceme, ale efektivitu samozřejmě potřebujeme.

Postoupí Sparta do 3. předkola Konferenční ligy?
ano
63,5 %
ne
36,5 %
Celkem hlasovalo 1983 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.