Hlavní obsah

Slavia hledá sestavu, na Gibraltaru měla v základu osm cizinců. Pozor na specifika české ligy, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjezd na Gibraltar, kde v prvním zápase druhého předkola Konferenční ligy jasně přejela místní celek St Joseph's 4:0, přinesl fotbalové výpravě Slavie řadu nezvyklých momentů a zážitků. Od vypadnutého proudu na hotelu po přistání letadla během zápasu na letišti sousedícím se stadionem. Specifickou věc nabídli i sami sešívaní. Základní sestava, kterou složil trenér Jindřich Trpišovský, čítala hned osm cizinců.

Foto: Martin Malý / SK Slavia Praha

Slávistický útočník Yira Sor v souboji o míč proti hráčům St Joseph's.

Článek

Dva Brazilci, dva Nigerijci, dva hráči z Pobřeží slonoviny, Liberijec a Švéd. A k tomu tři Češi. Červenobílí vyrukovali do prvního soutěžního utkání v sezoně ve velmi kosmopolitní sestavě. Směřovala k ní, už generálku s maďarským Puskásem začali sešívaní v podobném složení.

„Každý tým vychází ze svých možností a k tomu, koho má k dispozici. Myslím, že i vzhledem k síle soupeře nešlo o finální optimální jedenáctku. Navíc brzy po pauze přišla čtyři střídání, ve Slavii se bojuje o místo," zanalyzoval stav zkušený trenér Vlastimil Palička.

Je pravda, že ve stejné sestavě jako na Gibraltaru by mužstvo z Vršovic v domácí lize nastoupit nemohlo. V ní dle regulí může zasáhnout do hry maximálně pět hráčů, kteří jsou ze zemí mimo Evropskou unii. Z borců, již se představili proti gibraltarskému outsiderovi, se to netýká Švéda Aihama Ousoua a záložníka Christa Tiéhiho z Pobřeží slonoviny, jenž má i francouzské občanství.

Sestřih zápasu St Joseph's - SlaviaVideo: O2 TV Sport

Africká cesta je pro Slavii lákavá. Už delší čas sešívaní prozkoumávají možnosti na tomhle kontinentu, šéf klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík na nedávné tiskové konferenci hovořil o spolupráci s akademiemi v Nigérii, Senegalu a Pobřeží slonoviny.

„Česká liga je náročná po fyzické stránce i na organizaci hry. Tihle hráči dodávají kreativní složku, umí s míčem, dovolí si v soubojích jeden na jednoho. Ale bez síly, kondice a organizace by českou ligu hrát nešlo. Nic se nesmí přehánět, musí se myslet na specifika, která každá liga má," poznamenal Palička.

Hravým hráčům z Afriky či Brazílie svědčí volnost, kterou jim soupeři na evropském pódiu dopřávají častěji než buldoci v tuzemské lize. Ostatně Yira Sor vstřelil proti St Joseph's dvě branky, čímž navázal na šest jarních tref z vyřazovací fáze Konferenční ligy.

„Potěšil mě nejen góly. Už v první minutě udělá padesátimetrový sprint, je vidět, že ten zápas bere vážně. Moses Usor hrál ve velkém nasazení, končil v křečích, je neustále nebezpečný pro branku soupeře," chválil nigerijské skoro jmenovce Trpišovský. Na druhou stranu je třeba říct, že gibraltarský celek moc kvality nepředvedl.

Slavia každopádně hledá ideální jedenáctku, zvýrazňuje svou mezinárodní tvář. Logicky to může drhnout. „Bylo pět nových hráčů v základní sestavě, další dostřídávali. Musíme si zvykat, že komunikace na hřišti je jiná. Probíhá dost věcí v angličtině, třeba pro (záložníka) Tomáše Holeše a (brankáře) Aleše Mandouse je to nové," předestřel Trpišovský. V Edenu se některé věci mění. Za cíl mají jediné: úspěchy doma i v Evropě.

Základní sestava Slavie proti St Joseph's: Aleš Mandous - David Douděra, Aiham Ousou (Švédsko), Eduardo Santos (Brazílie), Oscar Dorley (Libérie) - Tomáš Holeš, Christ Tiéhi (Francie/Pobřeží slonoviny) - Moses Usor (Nigérie), Ibrahim Traoré (Pobřeží slonoviny), Ewerton (Brazílie) - Yira Sor (Nigérie)

Reklama

Související témata: