Hlavní obsah

Slavia je bez kapitána, úkoly Holeše si musí rozdělit jiní. Blíží se návrat Sora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absence stopera Eduarda Santose? Mrzí, ale Brazilec protkával své výkony velkými chybami, takže jde nahradit. Ztráta záložníka Petra Ševčíka? Je nepříjemná, protože blonďatý reprezentant přináší nápady, ale často bývá zraněný, takže tým je zvyklý bez něj hrát. Ale zranění Tomáše Holeše? To je problém a velká nepříjemnost. Fotbalová Slavia ví, že se bez kapitána a defenzivního univerzála, jenž tmelí mužstvo ve středu zálohy nebo vypomůže jako stoper, bude muset obejít ve čtvrtečním zápase Konferenční ligy proti kosovskému Ballkani a taky v neděli v Plzni.

Kdy se vyprázdní marodka Slavie? A kdo nahradí zraněného Tomáše Holeše? Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Z pohárového zápasu v Turecku proti Sivassporu byl pokopaný, dostal šlapák. Přesto měl jít Holeš do nedělního utkání proti Českým Budějovicím od začátku, ale při rozcvičce se mu zranění ozvalo. Bude mimo zhruba tři týdny. „Je to zranění šlachy, která vede od lýtkového svalu dolů ke kotníku," informoval slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Musí vymýšlet, jak bez řídícího prvku týmu proti Ballkani vyrukuje, stejný rébus bude řešit v neděli v ligovém taháku v Plzni. Stoperská dvojice je daná, nastoupí Aiham Ousou a Taras Kačaraba. „Bude to tak, Tomáš měl hrát v neděli stopera," podotkl velitel lavičky červenobílých směrem ke konfrontaci s kosovským mistrem.

Penaltu proti Sivassporu jsem hodil za hlavu. Teď bych na ní klidně šel zase, říká Lukáš ProvodVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Do středu zálohy se na pozici defenzivního záložníka nabízí Christ Tiéhi. Posila z Liberce se v Edenu docela solidně etablovala, hraje dost. Vedle Tiéhiho nebo spíš kousek před ním se nabízí Lukáš Provod. Každopádně bez Holeše bude Slavia trochu jiná. Devětadvacetiletý poctivec, jenž kvůli čerstvému zranění vynechá i reprezentační zápasy proti Portugalsku a ve Švýcarsku, se vypracoval v klíčovou postavu.

Trpišovský to ví ze všech nejlépe. „Musíme si s jeho absencí poradit, Tomáš má kromě výkonnosti spoustu dalších úkolů na hřišti. Při rozích hlídá nejlepší hlavičkáře soupeře, určitou úlohu má i v útočných standardkách. Jsou to věci, na které musíme myslet," přiznal slávistický kouč.

Holeš je důležitý i při komunikaci, usměrňuje tým, zvládá osobní souboje, dodává klid. Když nastane nouze, stáhne se ze zálohy na stopera. „Je to velké oslabení. Je to jeden z nejdůležitějších hráčů Slavie. Díky výkonům, dovednostem, charakterem. Stoprocentní náhrada za něj nebude, ale tým je tak široký, že si trenéři poradí, byť možná budou muset některé prvky ve hře změnit," glosoval ztrátu kapitána sešívaných zkušený trenér Vlastimil Palička.

Kromě Holeše nebude ve čtvrtek k dispozici ani záložník Ševčík, který bojuje s nachlazením, nemocný je i stoper Eduardo Santos. Záložník Ibrahim Traoré už bude připraven, z utkání proti Sivassporu měl pohmožděnou holeň a kotník.

Blíží se i návrat útočníka Yiry Sora, jenž kurýruje poraněné tříslo. Nigerijec zvyšuje tréninkové dávky. „Yira měl v úterý stoprocentní zatížení, absolvoval sprinty, byl na expandérech s kondičními trenéry. Běžecký rozsah už má v maximálním rozpětí, v příštích dvou dnech půjde do zatížení a švihových věcí s míčem. Pokud je zvládne, připojí se k týmu. Ve čtvrtek nebude určitě, na neděli uvidíme. Pokud bude nulové riziko, připojí se k týmu," dal Trpišovský naději, že by hbitý Sor mohl pozlobit už Plzeň.

Na duel proti Ballkani má dle svých slov patnáct hráčů do pole. „Ale bohatě to stačí," podotkl trenér sešívaných.

Reklama