Hlavní obsah

Uzavřená část hlediště, pokuta! Sparta pyká za rasistický transparent na Partizanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další malér. Fotbalová Sparta odehraje kvůli rasistickému transparentu na stadionu Partizanu příští domácí zápas v soutěžích UEFA před uzavřenou částí hlediště. Disciplinární komise UEFA se zabývala chováním fanoušků při utkání Sparty v Konferenční lize v Bělehradě. Transparent se objevil v sektoru, kde zápas sledovali fanoušci pražského klubu. Sparta navíc dostala pokutu 3250 eur za použití pyrotechniky při utkání v Bělehradě.

Foto: Novak Djurovic, Reuters

Ohňostroj nad stadionem Partizanu během utkání Konferenční ligy s Feyenoordem - ilustrační foto.

Článek

Další hořký paradox. Oficiální výjezd fanoušků do Srbska nebyl Spartě s ohledem na oandemii covidu umožněn. Nicméně příznivci ACS, kteří do Bělehradu i přesto cestovali a získali vstupenky, byli nakonec hromadně umístěni do jednoho ze sektorů. Právě v těchto místech se na konci utkání objevil rasistický transparent.

"Proto byla disciplinárním orgánem vynesena tato sankce: klub musí v následujícím domácím utkání v soutěžích UEFA uzavřít část hlediště, přičemž opatření se musí týkat minimálně 5000 míst. Kapacita stadionu tím bude snížena na zhruba 13 500," avizuje Sparta na svém webu.

S ohledem na recidivu části sparťanského publika hrozil klubu ještě citelnější postih, například uzavření celého hlediště, a to i na dvě domácí utkání. "Vedení bude s UEFA projednávat možnost zaplnit pět tisíc míst dětmi, stejně jako při utkání základní skupiny Evropské ligy proti Rangers," dodává Sparta.

Klubu byla navíc uložena pokuta ve výši 3250 eur (přes 80 tisíc korun) za použití pyrotechniky při utkání v Bělehradě.

Fanoušci Sparty jsou nepoučitelní. Kvůli projevům rasismu v loňském utkání s Monakem pak smělo na zmíněné utkání s Rangers pouze deset tisíc dětí s doprovodem, jinak měli Letenští stadion uzavřený.

Výběr trestů pro fotbalovou Spartu za rasistické projevy fanoušků od roku 2000:
Duben 2000 - Více než milion a půl korun zaplatila Sparta za chování diváků během dvanácti zápasů Ligy mistrů. Důvodem k pokutám byly vedle rasistických projevů fanoušků i konflikty s pořadatelskou službou či nedovolené používání pyrotechniky.
Listopad 2001 - Disciplinární komise UEFA udělila Spartě pokutu 55 tisíc švýcarských franků (v přepočtu asi 1,24 milionu korun) za rasistické pokřiky jejích fanoušků v utkání Ligy mistrů se Spartakem Moskva.
Duben 2003 - Pokutu sto tisíc korun muselo zaplatit vedení Sparty za rasistické pokřiky části svých fanoušků v ligovém derby se Slavií.
Listopad 2004 - Disciplinární komise UEFA potrestala Spartu pokutou ve výši 39 500 eur (zhruba 1,2 milionu korun) za rasistické pokřiky fanoušků na adresu hráčů Lyonu v utkání Ligy mistrů.
Září 2005 - Na šest milionů korun přišly Spartu rasistické projevy diváků v utkání Ligy mistrů s Ajaxem Amsterodam. Disciplinární komise UEFA potrestala Spartu pokutou 32 tisíc eur (více než 900 tisíc korun) a uzavřením části hlediště pro zápas s Arsenalem.
Listopad 2005 - Za rasistické projevy fanoušků při zápase Ligy mistrů s Thunem dostala Sparta pokutu ve výši 60 tisíc švýcarských franků (zhruba 1,1 milionu korun). Navíc nesměla prodávat svým příznivcům vstupenky na nejbližší zápas v soutěži, který hrála v Amsterodamu s Ajaxem.
Duben 2012 - Disciplinární komise FAČR potrestala Spartu pokutou 80 tisíc korun za rasistické projevy fanoušků na adresu reprezentačního obránce Thea Gebre Selassieho v utkání s Libercem. Spartě uškodilo, že za stejný prohřešek byla potrestána už na podzim. Tehdy dostala za chování fanoušků ke Gebre Selassiemu pokutu 40 tisíc korun.
Říjen 2016 - Disciplinární komise UEFA uzavřela Spartě pro domácí zápas Evropské ligy s Hapoelem Beer Ševa část stadionu. Letenský celek potrestala za rasistické projevy fanoušků v duelu s Interem Milán.
Červen 2020 - Sparta dostala pokutu 160 tisíc korun za rasistické chování a další urážlivé pokřiky fanoušků při semifinále domácího poháru s Plzní.
Srpen 2021 - Sparta dostala pokutu 100 tisíc korun a podmínečné uzavření části domácího stadionu. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace potrestala klub za rasistické chování části fanoušků vůči olomouckému Florentu Poulolovi v zápase úvodního kola nejvyšší soutěže.
Srpen 2021 - Disciplinární komise UEFA potrestala Spartu za rasistické projevy části fanoušků v utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem tím, že úvodní domácí duel v základní skupině Evropské ligy byl bez diváků. Na zápas s Glasgow Rangers nakonec nesměli na Letnou přijít dospělí fanoušci, díky výjimce ale dorazilo 10.879 dětí od šesti do 14 let. Představitelé Rangers po zápase vznesli obvinění z rasismu, nelíbilo se jim bučení přítomných dětských fanoušků na finského záložníka tmavé pleti Glena Kamaru. UEFA poté rozhodla, že Spartu trestat nebude, podle asociace se nenašly důkazy o diskriminačním chování a rasismu, na nějž poukazoval skotský klub.
Březen 2022 - Disciplinární komise UEFA rozhodla, že Sparta odehraje kvůli rasistickému transparentu fanoušků v odvetě Evropské konferenční ligy na hřišti Partizanu Bělehrad příští domácí zápas v evropských soutěžích před uzavřenou částí hlediště. Zároveň udělila pražskému týmu pokutu 3250 eur (přes 80 tisíc korun) za použití pyrotechniky.

Reklama

Související témata: