Hlavní obsah

Bláznili jsme, v tom to bylo, pojmenoval sparťanský pohárový zkrat kapitán Lafata

Praha

Propadli bláznovství. Hektické touze vstřelit Švédům ještě jednu branku a rozhodnout kvalifikační konfrontaci o Evropskou ligu už na domácím hřišti. I proto přišel osmiminutový zkrat, během něhož vyrobili sparťanští fotbalisté dvě naivní chyby a místo s jasnou výhrou pojedou k odvetě druhého předkola do Göteborgu jen s remízou. „Bláznili jsme, v tom to bylo. Chtěli jsme hrát pořád dopředu a nechávali soupeři zbytečně velká okna, namísto toho, aby to bylo obráceně,“ pojmenoval nový letenský kapitán David Lafata po utkání s Häckenem příčiny neskutečného zkratu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník pražské Sparty David Lafata (vpravo) oslavuje se záložníkem Pavlem Kadeřábkem gól v síti Häckenu.

Článek
Fotogalerie

Mohli a měli dotáhnout úvodní kvalifikační duel se Skandinávci k bezproblémovému happy endu. Pochopitelně šťastnému a nadmíru slibnému, neboť právě po dvou Lafatových trefách z 33. a 66. minuty sparťanští fotbalisté vedli už 2:0.

Na kapitánskou pásku nemyslel

Podobný výsledek znamená v pohárové matematice hodně. Pomalu postupovou jistotu. Jenže osm minut stačilo, aby Pražané zkolabovali.

„Neřekl bych, že příčinou byla nějaká laxnost či snad vědomí, že se nám nemůže nic stát. Prostě jsme bláznili. Hráli jsme hrozně naivně. Namísto toho, abychom se zatáhli a čekali na brejky, jsme takovouto režii nabídli soupeři," věděl Lafata moc dobře, kde se stala chyba.

Sparťanský trenér Lavička si ex post povzdechl, že od svých nejzkušenějších hráčů očekával, že bláznovství a následné panice nepropadnou a mladší spoluhráče kolem sebe usměrní. Třeba i v euforii, jíž propadli. Lafata odbývající si premiéru s kapitánskou páskou měl být mezi nimi.

„Dost dobře nevím, jak takové bláznovství brzdit. A ani kapitánská páska mně v tom nepomohla. Ani jsem na ni nemyslel, pro mě to byl stejný zápas jako všechny předchozí. Prostě jsem chtěl dát góly a vyhrát. Dvě branky jsem sice vstřelil, ale až po návratu ze Švédska se ukáže, zda se z nich mohu radovat," litoval zmaru, za který Sparta zaplatila remízou.

Memento si připomínali zbytečně

„Stalo se, zpátky se to vzít nedá. Přitom jsme měli před očima varovný příklad Plzně, která v úterní kvalifikaci o Ligu mistrů se Sarajevem také z rychlých brejků inkasovala. Jenže Viktoria na rozdíl od nás nakonec dokázala vyhrát," přiznával sparťanský střelec, že jeho tým měl plzeňské memento před očima.

„Před zápasem jsme si opakovali, že musíme utkání odehrát bez inkasovaného gólu. A nakonec dostaneme dva," uvědomoval si Lafata, že odveta bude hodně těžká. Zvláště, když ani závěrečná hektická snaha vytoužený třetí gól nepřinesla, byť jemu samotnému se šance k dovršení hattricku nabídla, aby hned poté Skalák napálil míč do břevna.

„Škoda. My ale mohli o výsledku rozhodnout už v první půli. Švédové byli v úvodu hodně zaskočení a zakřiknutí a nám se nabízely příležitosti, které jsme nevyužili. Po změně stran se sice respektu zbavili, my šli ale přesto do dvoubrankového vedení. Nechali jsme si ale dát hloupé góly, takže jsme si situaci hodně zkomplikovali. Přitom jsme mohli jet k odvetě v klidu."

Ale že by snad případný nezdar v Göteborgu ovlivnil celou nastávající sparťanskou sezónu, to Lafata vůbec nepřipouštěl.

„Pohárovou možná, i když my ve Švédsku mákneme a odvetu vyválčíme," sliboval letenský střelec a kapitán. „Ale že by pohárové zápasy s Häckenem ovlivnily celou sezónu? To si nemyslím, vždyť domácí liga ještě nezačala."

Postoupí Sparta po domácí remíze přes Häcken do dalšího kola kvalifikace o Evropskou ligu?
Ano
40,2 %
Ne
59,8 %
Celkem hlasovalo 14453 čtenářů.

Reklama

Související témata: