Hlavní obsah

České kluby mají Angličanům co vracet

PRAHA

Hodně bídnou bilanci mají české kluby v evropských pohárech s týmy z ostrovů. Fotbalisté pražské Slavie se ji pokusí ve čtvrtek v Edenu v konfrontaci s Aston Villou vylepšit. V historii samostatné České republiky se naše mužstva utkala s protivníky z Anglie v šestadvaceti duelech. V osmnácti případech se v nich radovalo mužstvo z kolébky fotbalu a pouze dvakrát zvítězil tuzemský klub.

Článek

Nejčastějším protivníkem českých klubů je Arsenal. Proti Kanonýrům se naše celky postavily v osmi duelech, přičemž tým z Londýna má jasně navrch. Ten totiž musí na zápasy proti českým týmům vzpomínat jen v dobrém, protože dokázal sedmkrát vyhrát a pouze jednou remizovat, celkové skóre 22:2 hovoří za vše.

S Arsenalem bod, ale i debakl

Jediný bod proti Arsenalu získala právě Slavia, která na Strahově v loňském roce uhrála bezbrankovou remízu v základní skupině Ligy mistrů. Sešívaní se zároveň postarali i o největší porážku českého celku proti klubu z britských ostrovů, což se událo rovněž v loňské sezóně. Na Emirates Stadium utrpěli v milionářské soutěži debakl 0:7.

S Kohouty jediná remíza

V živé paměti mají kromě Arsenalu čeští a především slávističtí fanoušci další londýnský klub - Tottenham Hotspur. S Kohouty se sešívaní v posledních dvou letech potkali hned čtyřikrát. V září roku 2006 svěřenci trenéra Karla Jarolíma na londýnský celek nestačili v 1. kole Poháru UEFA a po dvou porážkách 0:1 se se soutěží rozloučili. O rok a půl později na sebe ti samí soupeři narazili znovu. Po výhře 2:1 v Praze a remíze 1:1 na White Haart Lane se z postupu radovali hráči anglického týmu.

Žižkovské vzpomínky na Chelsea

Dva dvojzápasy sehráli české kluby i proti Chelsea. V sezóně 1994/95 ještě v tehdejším Poháru vítězů pohárů se proti londýnskému klubu postavila Viktoria Žižkov. Po porážce v Londýně dokázal pražský klub v domácím prostředí uhrát bezbrankovou remízu.

S Blues se o devět let později potkala i Sparta a i ta dokázala získat jeden bod za remízu 0:0. Nebylo to však na Letné, ale na věhlasném Stamford Bridge.

Liberec přes Ipswich postoupil

Ve výčtu anglických klubů, které měly co dočinění s tuzemskými mužstvy, figuruje i Leeds United. Ten v sezóně 99/00 po výsledcích 3:0 v Anglii a prohře 1:2 v Praze vyřadil Slavii ve čtvrtfinále Poháru UEFA a postoupil do semifinále soutěže.

Před šesti lety dokázal liberecký Slovan až na penalty vyřadit ve druhém kole Poháru UEFA Ipswich Town. Posledním soupeřem českého klubu byl v sezóně 2004/05 Middlesbrough, který vyřadil v 1. kole Poháru UEFA Baník Ostrava.

Reklama

Související témata: