Hlavní obsah

Čeští sudí mezi elitou? Ještě několik let ne, říká jejich šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské fotbalové poháry gradují, Liga mistrů, Evropská liga a Konferenční liga uzavřou tento týden čtvrtfinále. Ve hře pořád zůstává Viktoria Plzeň nebo čeští hráči v barvách Fiorentiny, Leverkusenu a West Hamu. Tuzemští sudí ale ve vyřazovacích fázích chybí. „Realita je taková, že tam ještě několik let nikdo nebude,“ říká šéf české komise rozhodčích Libor Kovařík v pořadu Přímák na Sport.cz.

Čeští rozhodčí v Evropě ještě dlouho nebudou. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Vysvětlení? „Ti rozhodčí jsou tam (na mezinárodní listině - pozn. aut.) v podstatě noví. Je to důsledek toho, co se tu stalo. Tři roky starého skandálu,“ připomíná Kovařík aféru kolem bývalého svazového místopředsedy Romana Berbra, která nemálo zasáhla i rozhodcovský cech. Reputačně i personálně.

Na mezinárodní listině UEFA momentálně figurují Ondřej Berka, Dalibor Černý, Ladislav Szikszay, Jan Petřík, Marek Radina a Dominik Starý. Nejstarší a nejzkušenější z nich je šestatřicetiletý Berka, jenž na podzim odpískal i dva zápasy v základní skupině Konferenční ligy (Bodö/Glimt - Bruggy 0:1 a Ludogorec Razgrad - Fenerbahce 2:0).

Ostatní se na mezinárodním pódiu otrkávají. Například během posledního reprezentačního srazu v březnu odřídili Radina a Starý kvalifikační zápasy o Euro v kategorii do 19 let, Černý pak kvalifikační duel o evropský šampionát do 17 let.

„Musíme si vychovat nové rozhodčí a ti musejí v soutěžích UEFA podávat dobré výkony. Ono trvá sedm nebo osm let, než se propískají k dobrým zápasům. A tihle naši rozhodčí začínali v této, minulé nebo předminulé sezoně. Ti kluci potřebují čas a od nás dobrý servis. A hlavně sami na sobě musejí pracovat,“ upozorňuje Kovařík, jenž ve své kariéře odpískal například třináct zápasů v základní skupině Evropské ligy nebo tři zápasy kvalifikace o mistrovství světa.

Takové zápasy jsou pro české sudí nyní daleko. O Lize mistrů nemluvě. „Ale ani Szymon Marciniak nepřišel do soutěží UEFA a za dva roky pískal Euro. Ten proces je prostě delší,“ říká Kovařík s odkazem na renomovaného polského arbitra, jenž soudcoval poslední finále Ligy mistrů i mistrovství světa a před dvěma lety také jedno derby mezi Slavií a Spartou.

Libor Kovařík o (ne)fungování VAR. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Pokud pískáte Premier League a každý týden týmy jako Manchester City nebo Liverpool, ta cesta rychlejší je. Pokud pískáte špičkové zápasy a jste dobrý, UEFA si toho všímá. Lze to tedy zkrátit, ale u nás ne. Čeští rozhodčí si to musejí prošlapat od sedmnáctek až po chlapy. Ale dočkáme se. Rozhodčí u nás nejsou podle mě špatní, většina kluků na sobě pracuje. Je to na nich,“ tvrdí Kovařík.

V Česku stejně jako po celé Evropě funguje program, kdy mají talentovaní sudí k sobě zkušenějšího arbitra, jenž mu dělá mentora. „Dalibor Černý a Láďa Szikszay mají mentora přímo od UEFA, který s nimi taky intenzivně pracuje,“ doplňuje Kovařík.

„Ale my se snažíme zlepšovat všechny rozhodčí. Každý má svá slabá místa. I kluci, kteří jsou zkušení, nesmí přestat pracovat. Panuje tvrdé konkurenční prostředí. Musejí se pořád zlepšovat, chceme to po nich. V každém zápase najdete situace, které se daly vyřešit lépe. Na nás je, abychom jim je ukazovali,“ přibližuje šéf tuzemských rozhodčích.

Reklama