Hlavní obsah

Sparta udělala ostudu. A Holeš? V cizině jsou hráči lépe vychovaní, tvrdí expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Seděl u televize a dlouho přemýšlel: dostal jsem jako trenér někdy šestku? „Nedostal. Ani s jednadvacítkou v Anglii,“ vybavil si Ivan Kopecký, když přišla řeč na výprask fotbalové Sparty v odvetě osmifinále Evropské ligy v Liverpoolu (1:6). Někdejší kouč českých Lvíčat či mistrovských Vítkovic v rozhovoru pro Sport.cz mluvil i o hořkém pohárovém konci Slavie a historickém postupu Plzně mezi nejlepších osm v Konferenční lize.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Takhle sparťané smutnili po debaklu 1:6 v odvetě osmifinále Evropské ligy v Liverpoolu.

Článek

Sparta zažívá pekelné období: v posledních třech zápasech (dvakrát Liverpool a ligový šlágr v Plzni) schytala dohromady 15 gólů. Existuje bolavější rána pro sebevědomí týmu, který chce hrát o titul?

Moc horších scénářů už asi není. Předně: šest inkasovaných gólů je vážně moc, i od druhého týmu Premier League. Nemůže se stát, že už v desáté minutě prohráváte 0:3 a je víceméně po zápase. Sparta má ambice a ráda by znovu vyhrála českou ligu, ovšem v Liverpoolu zjistila, že jí toho schází ještě strašně moc.

Co třeba?

Sparťané mi připadali totálně nepřipravení, naprosto nechytili začátek. Dojeli na sérii chyb jednotlivců, někteří si dovolovali až moc a vypadali přemotivovaně. Hodně rychle zjistili, že nejsou tak velcí fotbalisté, jak si o sobě možná myslí.

Debakl vzal na sebe kapitán Ladislav Krejčí, jenž zpackal rozehrávku před druhým gólem Liverpoolu. Co vy na to?

Jasně, byl u gólu, ale školácké chyby nedělal jen on. Když jdete do zápasu s takhle silným soupeřem, musíte začít trochu opatrněji a zkusit ho udržet na uzdě co nejdéle. Jenže v Liverpoolu bylo hotovo příliš brzy. Jako divák jsem byl zklamaný, myslel jsem, že jsou sparťané dál.

Z čeho jste byl zklamaný nejvíc?

Jsem přesvědčený, že i s Liverpoolem se dá uhrát víc. Je to sice tým, který nemá slabého hráče, ale rozhodně od něj nemusíte ve dvojzápase dostat jedenáct gólů. Chce to začít z pevné obrany a být svižnější – hráči Liverpoolu byli na prvních třech čtyřech krocích rychlejší, což sparťanům nadělalo spoustu nepříjemností. A kdyby trenér Klopp za rozhodnutého stavu neprostřídal, možná by to dopadlo ještě hůř.

Co teď s tím? Je pro Spartu výhoda, že díky nedělní lize s Hradcem Králové může rychle zapomenout?

Nic jiného než výhra nad Hradcem v tuhle chvíli nezbývá. Sparťané musí přepnout zpátky na ligu, uvědomit si, že udělali ostudu, a nedopustit další. Dobře vědí, že v boji o titul nejsou sami.

Jen o bod zpátky jsou slávisté, kteří taktéž v osmifinále Evropské ligy proti AC Milán dvakrát dohrávali o deseti a s celkovým skóre 3:7 vypadli.

Milán na mě nepůsobil tak silně jako Liverpool, hlavně pokud jde o individuální schopnosti hráčů. Škoda, že se už nedozvíme, jak by to vypadalo, kdyby slávisté hráli oba celé zápasy v jedenácti.

Ukázali jsme kvalitu. V týmu dřímá nějaký potenciál, musíme to dál prodávat, hodnotí účinkování v Evropské lize Jindřich Trpišovský.Video: Sport.cz

Měli by šanci na postup?

Minimálně by Milán potrápili daleko víc, v odvetě nebylo po první půli o co hrát. Ovšem když se hrálo ještě jedenáct na jedenáct, Slavia vypadala zajímavě. Pokud si tohle přenese do ligy a zároveň bude o něco disciplinovanější, mohla by Spartě vyfouknout titul.

Nejde se nezeptat, vyloučil byste Tomáše Holeše za neúmyslné šlápnutí na nohu Davideho Calabrii?

Nechal bych si červenou kartu v kapse na úmyslné fauly. Holeš ve snaze pokrýt si míč už jen došlápl, nebylo v tom chtění. Dřív se za tohle nevylučovalo, ale dnešním trendem je chránit hráče za každou cenu. A ještě jeden detail, všimněte si, že Angličané nebo Italové tam tu nohu nedají, zatímco čeští hráči ano. Je to už otázka výchovy, v cizině jsou o dost dál.

A co Plzeň? Nemůže ji mrzet, že její historický postup do pohárového čtvrtfinále trochu zanikl ve stínu velkých bitev pražských „S“?

Však se o ní zase bude brzy mluvit. V porovnání se Spartou a Slavií měla slabšího soupeře, ovšem hráči mohli mít v hlavě, že ještě nikdy přes osmifinále nepřešli. Před sezonou se moc nevěřilo, že se Plzeň dostane takhle daleko, ale povedlo se. Už šest podzimních výher v šesti zápasech byl výjimečný kousek.

Co je na dnešní Plzni nejvíc sexy?

Obrovská týmová síla. Plzeň nemá žádné velké hvězdy, ale ti kluci makají jeden za druhého a čiší z nich, že chtějí něco dokázat. Viděl jsem to už ve víkendovém zápase se Spartou a v odvetě se Servette se na to povedlo navázat. Je hodně příjemné říct, že Česko má tým i v pohárovém čtvrtfinále.

Reklama