Hlavní obsah

Eden je beznadějně vyprodaný. Stovky policistů dohlédnou na rizikový zápas s Římem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohárový šlágr s italským gigantem. Beznadějně vyprodanou Eden Arenu čeká jeden z podzimních vrcholů, fotbalisté pražské Slavie v Evropské lize hostí Mourinhův AS Řím. Před zápasem si fanoušci sešívaných mohou vychutnat italské víno a pizzu nebo si ve fanzóně zahrát proti slávistickým fotbalistkám. Na dění kolem stadionu a na něm budou bedlivě dohlížet bezpečnostní složky.

Lukaku, Dybala, Spinazzola. Jen ať AS Řím nastoupí s těmi největšími hvězdami, přeje si kouč Slavie TrpišovskýVideo: Sport.cz

 
Článek

První vzájemný duel v Římě proběhl v hodně dusné atmosféře. Teď se blíží večerní odveta. Kotelníci vyzvali slávisty ze všech tribun, aby na domácí duel s AS Řím přišli v tričkách s motivem Ave Slavia. Před sektor hostů se na zápas vrátil plot. Jinak Slavia nemá informace, že by mělo dojít k nějakým odvetným akcím.

Policie je nicméně ve střehu. Fanoušci AS chystají pochod Prahou. Příznivci se sejdou odpoledne zřejmě na Staroměstském náměstí, odkud zamíří na večerní zápas se Slavií do Vršovic.

„Utkání hodnotíme jako rizikové a pražská policie připravila adekvátní bezpečnostní opatření, na kterém se budou podílet stovky policistů a také kolegové z antikonfliktního týmu, jejichž úkolem bude předcházet případným konfliktům,“ líčí mluvčí pražské policie Jan Daněk pro Sport.cz a Právo.

Nenávistná atmosféra, kameny na autobus, zlití rodinní příslušníci. Vzpomínky Vladimíra Šmicera na pohárový zápas s AS Řím. Video: Sport.cz

„Policisté budou dohlížet na veřejný pořádek v ulicích metropole již v průběhu dne a monitorovat pohyb fotbalových příznivců v ulicích a na náměstích,“ dodává mluvčí.

Zajímavý je příběh chorea Ave Slavia, s nímž kotelníci sešívaných nebyli vpuštěni na Stadio Olimpico v Římě. Plachtu o rozměrech 40×56 metrů, s jejíž výrobou a převozem strávili celkem více než 150 hodin práce, odvezli zpět do Prahy. Vzhledem k velikosti chorea ho není možné odprezentovat na žádné tribuně v Čechách, a tak našli náhradní řešení.

Více než 250 fanoušků se 2. listopadu, v den výročí 131. narozenin klubu, sešlo v Edenu. Na hrací ploše roztáhli malovanou plachtu s podobiznou Julia Caesara, která zabrala takřka třetinu plochy fotbalového hřiště. Okolo plachty odpálili 360 červených světlic a z tribun více než 30 kusů vystřelovací pyrotechniky.

Všichni teď doufají, že druhé utkání s AS Řím bude už jen o fotbale. Sešívaní mají výhodu pětibodového polštáře v tabulce před Servette Ženeva a Tiraspolem. Pokud by finalistu minulého ročníku Evropské ligy zdolali, získali by bez ohledu na zbylé výsledky jistotu účasti v jarní části pohárů.

„Ještě je brzy mluvit o postupu. Je svátek, že přijeli takoví slavní hráči. Chceme se jim vyrovnat,a třeba je i o něco převýšit,“ slibuje obránce Michal Tomič.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.