Hlavní obsah

Fanoušci Slavie se povalí do Milána, klub nechce opakovat Řím. Pochod bude od Duoma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Horda fanoušků fotbalové Slavie po více než čtyřech měsících znovu vyráží do Itálie. Na první osmifinále Evropské ligy do Milána jich míří čtyři a půl tisíce. Je to zase velká masa. Klub z Edenu dělá vše pro to, aby monstrózní výjezd nedopadl velkým rozčarováním jako v Římě. Slavii se povedlo splnit přání fanoušků a domluvila povolení pochodu od milánského Duoma.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha (ilustrační foto)

Článek

Milán (od našeho zpravodaje) - Jen krátké připomenutí toho, co se na konci října dělo v hlavním městě Itálie. Napětí eskalovalo, když tamní úřady na poslední chvíli zakázaly použít dopředu schválené slávistické choreo odkazující na římského panovníka Julia Caesara. Fanoušci byli maximálně naštvaní, i přes zákaz se pak sešli u Kolosea k pochodu.

Docházelo ke konfliktům s policií a pořadateli, fandové upozorňovali na dlouhé a ponižující kontroly při vstupu na stadion, po konci utkání na něm byli dlouho drženi. Slavia si stěžovala na počínání policie i podcenění ze strany UEFA, která sešívané za chování fanoušků v Římě potrestala pokutou dvacet tisíc eur (zhruba půl milionu korun) a zároveň dvouletou podmínkou, v případě dalšího prohřešku by byl klubu zakázán prodej vstupenek do svého sektoru na jeden venkovní zápas.

Bude v Miláně klidněji? Těžko říct. Vršovický klub se však hned po losu spojil s českým konzulátem v Miláně i tamními úřady, fanoušky intenzivně instruuje a snaží se problémům předejít. „Přístup milánských úřadů je úplně jiný než v Římě. Komunikace probíhá daleko lépe,“ říká zdroj Sport.cz.

Slavia výrazně navýšila počet lidí starajících se o příznivce na místě. V Miláně bude mít deset vlastních stevardů a čtyři tzv. SLO pracovníky, kteří jsou za klub kontaktními osobami pro fanoušky.

Diskuse probíhala kolem pochodu fanoušků na stadion. Italská strana původně nechtěla jako výchozí bod povolit slavné Duomo. Navrhovala jiné alternativy: Arco della Pace a Cairoli. Ty ale fandové odmítali. K dohodě ale ve středu večer nakonec došlo a příznivci českého klubu budou moct ve čtvrtek odpoledne vyrazit od Duoma. Na sociální síti X to oznámil předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

„Slavii se podařilo přesvědčit italskou policii a bezpečnostní aparát UEFA k tomu, aby povolili pochod od Piazza del Duomo! Přehráli jsme jim pochod v Košicích. Přijali naši argumentaci, že naši fans jsou schopní oplácet respekt a důvěru stejným způsobem. Věříme, že zítra vše proběhne v pořádku s respektem k italské straně a ke cti a slávě našeho klubu!“ uvedl Tvrdík.

Už předtím na fanoušky apeloval. „Výjezd Milán - prosíme všechny fanoušky, aby se drželi pokynů a doporučení italských úřadů, policie a pořadatelské služby AC Milán. Klub za podpory české diplomacie projednal výjezd s místními italskými autoritami. V rámci vlastních opatření posílil počet SLO, stevardů i členů bezpečnostní služby,“ napsal Tvrdík.

„Všechny fans však považujeme za nutné upozornit na to, že po nedávném výjezdu do Říma považuje italská strana utkání za vysoce rizikové a může mít pocit dílčí předpojatosti a obav. Zdržte se prosím také nošení klubových symbolů jinde než na stadionu! Buďte opatrní, prosím,“ dodal Tvrdík.

Utkání Slavia proti AC Milán začíná na San Siru ve čtvrtek v 21.00.

Jak podle vás dopadne utkání Evropské ligy v Miláně?
Vyhraje AC Milán
34,1 %
Remíza
37,8 %
Vyhraje Slavia
28,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2383 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články