Hlavní obsah

GLOSA: Nejcennější triumf Sparty. Peníze vítězí, ale je fajn, že občas nastane vzpoura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už před utkáním se turečtí žurnalisté tázali trenéra Buruka a záložníka Aktürkoglua na nezvyklé dotazy: Koho by chtěl Galatasaray ve finále Evropské ligy? Anebo jak se budou motivovat hráči, když je Praha spíš kulturní než sportovní město? Nazvěte to, jak chcete. Přezíravost, neznalost, neúcta. Ale z určitého pohledu se Turkům moc nejde divit. Galatasaray je fotbalový gigant, proti němuž se ve čtvrtek vzbouřila chudší Sparta.

Foto: S využitím ČTK/AP, Sport.cz

Lukáš Haraslín se raduje z branky

Článek

Čtvrteční parádní vítězství 4:1 a postup do osmifinále představuje její nejcennější triumf v sezoně.

Těžko se poměřuje, jaký zápas je cennější. Určuje to počet gólů a průběh, který vás dovede k úspěchu? Ovace a počet diváků, kteří s vámi jásají? Počet lajků na sociálních sítí? Anebo je nejvzácnější uštědřit lekci protivníkovi, který zjevně neumí unést porážku?

Cena vítězství se ale v dnešním světě dá vážně jednoduše změřit. Podle peněz.

Specializovaný web Transfermarkt.de oceňuje sparťanský kádr na 54,6 milionu eur. Ten vyřadil Galatasaray, který má v kabině čtyřikrát hodnotnější plejery (!), podle německého serveru jde o 206 milionů eur.

Jen takový útočník Icardi stojí stejně jako polovina základní sestavy českého mistra…

Slušný rozdíl, viďte?

O to větší zaslouží tým trenéra Priskeho uznání, jak si v mezinárodní konfrotaci počíná.

Sparta při aktuální pouti Evropskou ligou potkala bohatší soupeře, alespoň dle aktuální hodnoty kádru v sezoně. Například Dinamo Záhřeb (70 milionů eur), Glasgow Rangers (110) nebo Betis Sevilla (202).

Galatasaray podle součtu hráčských cenovek představuje ještě o chlup cennější zářez.

Sparta při čtvrteční odvetě na Letné byla srdnatější, odvážnější, bojovnější, týmovější, zodpovědnější. V chladném únorovém večeru se za hustého deště nerozpustila ani její víra za nepříznivého stavu.

To jsou všechno vlastnosti, které si nekoupíte ani za miliardy tureckých lir.

Je fajn, že fotbalové hřiště představuje prostor, kde finanční zákonitosti vždy neplatí. Galatasaray má podle znalců po Turecku i zbytku světa rozesetých víc fandů, než má Česká republika obyvatel. Ve čtvrtek pozdě večer v Praze se mohli Turci vztekat, kopat kolem sebe i do sparťanů, ale postup jim to nepřinese.

Sparta sviští dál. A má na to, aby si v Evropě připsala ještě další triumf. Třeba ještě cennější.

Reklama