Hlavní obsah

Gólman Vitík. Je to voják, chválí mladého obránce kouč Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S trochou nadsázky, fotbalová Sparta našla nového kvalitního gólmana. Srdcař Martin Vitík podruhé na podzim zabránil jistému gólu. Ve čtvrtečním duelu na půdě Arisu Limassol nastavil hlavu do tvrdé střely, míč skončil mimo tyče. Vzápětí se skácel k zemi, jako po knokautu. „Chvíli trvalo trvalo, než jsem se probral. Hlava mě už nebolí,“ řekl obránce Sparty.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Leo Bengtsson (vlevo) z Arisu a  Martin Vitík ze Sparty v duelu evropské ligy z Limassolu.

Článek

Limassol (od našeho zpravodaje) - I díky jeho obětavému zákroku z 35. minuty Pražané na Kypru zvítězili 3:1 a postoupili ze druhého místa ve skupině do jarního play off Evropské ligy.

„Můžu u Martina vyzdvihnout určitě víc věcí, než že je brankář. Od chvíle, co jsem přišel do Sparty, zvedl svoji výkonnost. Je jedním z nejlepších obránců v české lize,“ chválil Vitíka trenér Brian Priske. „Do defenzivy je jedním z nejlepších, které znám. Klobouk dolů, jak čte situace jedna na jedna i krytí prostorů,“ dodal kapitán Ladislav Krejčí.

Vitík vytáhl podobný kousek v zářijovém ligovém šlágru proti Plzni. V záběru nastavení zachránil Spartě těsné vítězství (2:1). „Za žádnou cenu nechci dostat gól,“ podotkl 20letý reprezentant. „Brání naši branku za cenu vlastního života, je to prostě voják,“ doplnil kouč Priske.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Kouč Sparty Brian Priske během utkání v Limassolu.

Jeho týmu pomohly v Limassolu dva rychlé góly, průběh zápasu pak kontroloval. A s přehledem si došel pro postup. V jednu chvíli dokonce vypadalo, že by Sparta mohla skupinu vyhrát a kvalifikovat se přímo do osmifinále. Nebylo k tomu daleko. Stačilo, aby udržela tříbrankový náskok a aby v Seville vydržel mezi Betisem a Rangers výsledek 2:2. Nakonec ale skotský celek vyhrál 3:2 a zajistil si osmifinále.

Fotogalerie

„Nevěděli jsme, jak to v Seville vypadá. Soustředili jsme se jen na sebe. Pomohl nám rychlý gól. Věděli jsme, že když budeme hrát poctivě do obrany, tak vyhrajeme. Gól pokaždé dáme,“ prohlásil Vitík.

V play off narazí Sparta na některé z osmi mužstev, která skončila ve skupinové fázi Ligy mistrů na třetích místech. Los je na programu v pondělí. „Chtěl bych Benfiku nebo AC Milán, který je mým oblíbeným klubem. Proti němu jsem ale už hrál,“ dodal Vitík.