Hlavní obsah

Jeden z mých nejlepších zápasů ve West Hamu, řekl Souček po postupu v EL

Za jeden z nejlepších zápasů v dresu West Hamu označil záložník Tomáš Souček odvetný duel Evropské ligy se Sevillou, v němž pomohl gólem k výhře 2:0 a postupu do čtvrtfinále. Český reprezentační kapitán otevřel skóre v 39. minutě přesnou hlavičkou, čímž vymazal ztrátu z předchozího duelu 0:1, v prodloužení pak rozhodl jeho ukrajinský spoluhráč Andrij Jarmolenko. Trenér David Moyes označil Součkovu trefu za brilantní.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Tomáš Souček mohl být se svým výkonem spokojen

Článek

"Myslím, že to byl jeden ze dvou nejlepších zápasů, které jsem tu hrál. Když vezmu atmosféru, důležitost, soutěž, vítězství a postup... Nikdy na ten zápas nezapomenu a doufám, že půjdeme ještě dál," uvedl na tiskové konferenci Souček, jehož tým se dostal mezi osm nejlepších týmů EL při své premiérové účasti.

"Vážím si toho, co jsme tu dokázali. Od chvíle, co jsem přišel, jsem rád, jak hrajeme a na tohle čtvrtfinále můžeme být hrdí. Můžeme tu psát historii. Doufám, že předvedeme ještě více a snad v tom budeme pokračovat," doplnil.

Bývalý hráč pražské Slavie zaznamenal proti Seville premiérovou branku v Evropské lize v této sezoně a celkově pátou soutěžní. Podle spoluhráče Declara Rice šlo o "hlavičku, kterou bude mít člověk na očích ještě spoustu let".

Kouč Moyes zase ocenil důležitost branky. "Zahájili jsme utkání velmi dobře a v prvních dvaceti minutách jsme udávali tón. Nicméně jsme nedokázali být přesní v koncovce a apeloval jsem na kvalitnější zakončení. Poté jsme ale poslali míč na zadní tyč, Tomáš do toho skočil a vstřelil brilantní gól. V ten moment jako bychom vložili nohu do dveří a byli jsme ve hře," uvedl na klubovém webu Moyes.

Sedmadvacetiletý Souček mohl proti Seville rozhodnout i v první části prodloužení, ale minul. Ve 112. minutě zařídil "Kladivářům" postup střídající Ukrajinec Jarmolenko. Toho Souček ocenil za psychickou odolnost ve chvíli, kdy jeho země čelí vojenské invazi ze strany Ruska.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Tomáš Souček z West Hamu se raduje z gólu proti Seville.

"Když dal gól, nemohl jsem věřit, že je to zase on," připomněl Souček Jarmolenkovu předchozí trefu v lize. "Jsem za něj rád, zaslouží si to. Posledních čtrnáct dní prožívá nejtěžší chvíle v životě, a přesto ze sebe vydává to nejlepší. Patří mu velký respekt," doplnil rodák z Havlíčkova Brodu.

Skalp Sevilly ocenil o to víc, že španělský klub je na druhém místě v domácí soutěži a Evropskou ligu několikrát vyhrál. "Byl to jeden z nejtěžších týmů, které jsme mohli dostat. Když jsme porazili Sevillu, můžeme porazit kohokoliv. Musíme být sebevědomí," uvedl český středopolař.

Vedle West Hamu postoupily do další fáze také Barcelona, Bergamo, Glasgow Rangers, Braga, Frankfurt, Lyon a Lipsko. "Na celkové vítězství nemyslíme. Připravujeme se postupně a zítra už bude Sevilla včerejškem a budeme se připravovat na víkendový zápas s Tottenhamem v lize," dodal Souček.

Reklama