Hlavní obsah

Kamarův skandál s Čechy má ve Skotsku následky. Ve hře jsou drakonické tresty

Glasgow/Praha

Ve Skotsku mají kauzy kolem záložníka Glasgow Rangers Glena Kamary z konfrontací s českými zástupci obrovský ohlas a také dalekosáhlé důsledky. Skotská fotbalová asociace SFA oznámila, že podle plánu na nový disciplinární řád by měl hráč usvědčený z rasistického či homofobního jednání na domácí profesionální scéně dostat až roční distanc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Glen Kamara z Rangers utkání proti Spartě nedohrál.

Článek

Kamara obvinil z rasistické nadávky v jarním utkání Evropské ligy obránce Slavie Ondřeje Kúdelu. Byť se na veřejnost nikdy nedostal žádný nezpochybnitelný důkaz o tomto tvrzení, českého stopera uznala UEFA vinným a potrestala ho distancem na 10 zápasů.

Rovněž napříč celým Skotskem nepanovaly žádné pochybnosti o Kúdelově vině a na podporu Kamary se sešikovaly všechny ligové kluby. Výsledkem této iniciativy má být i nový disciplinární řád.

„Po incidentu s Glenem Kamarou, jsme se sešli na protirasistickém shromáždění, jehož výsledkem je celá řada změn v dosavadním přístupu k našemu sportu," řekl listu Herlad Scotland svazový manažer pro diverzitu a inkulzi David McCardle.

TK ministra zahraničí Jakuba Kulhánka po jednání s britským velvyslancem v ČRVideo: ČTK

„Náš antidiskriminační plán byl právě schválen. Obsahuje 40 různých inovací, který bychom rádi zavedli. Celé to začalo aférou s Glenem Kamarou. Na jaře jsem se sešli na jednání, kde jsem se chtěli podívat na pravidla kolem diskriminace na hřišti. Pravidla se budou zpřísňovat, už to celé finalizujeme. V zásadě jde o to, že za rasismus a homofobii na hřišti bude minimální trest desetizápasový distanc, horní hranicí bude ale až roční trest," dodal McCardle.

Ve Skotsku tak pod jeho mínění bude platit v tomto ohledu nepřísnější legislativa v Evropě. Záměrem je prý udávat v tomto ohledu tón.

Skotská asociace v této souvislosti podpořila i poradce pro diverzitu Marvina Bartleyho, který u českých fanoušků nechvalně proslul tweetem, v němž po nedávném zápase Rangers na Spartě přirovnával české děti ke zkaženému ovoci.

Podle skotské strany totiž desítka tisíc dětí na tribunách páchala rasismus opět vůči Kamarovi.

„Takhle to vypadá pokaždé, když promluvíte o diskriminaci. To mě ale nikdy nezastaví, bojuji za nás za všechny, aby se s námi jednalo rovnoprávně," napsal Bartley k ukázkám rasistických urážek adresovaných jeho osobě na sociálních sítích.

Na jeho tweet zareagovala hráčská unie s výrazem podpory: „Stojíme za tebou Marvine."

Reklama