Hlavní obsah

Kanonýr Siegl o bitvě s Rangers: Kvalita je na straně Sparty, na skotské týmy to umíme!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třiceti roky odstartovala Sparta spanilou jízdu Pohárem mistrů 1991/92 právě na trávníku glasgowského Ibrox Parku, kde jsou doma Rangers. Dostala se až do semifinálové skupiny, v níž skončila druhá. Tři velice důležité góly na této cestě vstřelil Horst Siegl, i když ten první ve Skotsku mu část statistiků upírá...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty se radují z branky

Článek

K odvetě do Glasgowa jste odjížděli s výsledkem 1:0 jako vaši následovníci po třiceti letech. Vítězný gól dal sváteční střelec Jiří Němec...

Něma těch gólů opravdu moc nedal, ale když, tak stály za to... Tenhle parádní oblouček, možná to byl nepovedený centr, zapadl pod břevno přesně ke vzdálenější tyči.

V Glasgowě jste prohrávali v prodloužení už 0:2 a mohli jste skončit, nakonec jste byl u gólu, který rozhodl o postupu Sparty, i když vám ho v některých statistikách upřeli...

Máňa Mistr poslal pozemi míč z pravé strany, našel jsem si ho ale jejich stoper (Robertson) do toho vletěl skluzem a přes moji nohu nasměroval míč do vlastní branky. V některých statistikách je tenhle gól vedený jako vlastní, v jiných jsem jeho autorem. To není podstatné. Důležité bylo, že jsme sice prohráli 1:2, ale díky gólu na hřiště soupeře jsme postupovali a začala ta parádní cesta soutěží. Ve 2. kole jsme vyřadili Olympique Marseille, finalistu předchozího ročníku a vítěze toho následujícího, jemuž jsem dal postupový gól. V semifinálové skupině jsem na Letné vstřelil asi svůj nejslavnější, jímž jsme porazili 2:1 Barcelonu. Paráda!

Může se na atmosféře podepsat určitá nevraživost, ať ještě jako odraz jarního konfliktu Rangers se Slavií nebo podzimního duelu na Letné, po němž nařkl tehdejší trenér Gerrard české děti z rasismu?

Může se projevit. Je smutné, že takový fotbalista, jakým byl Steve Gerrard se sníží k tomu, aby házel vinu na děti a urážel je, místo aby uznal kvalitu soupeře. Důvod porážky hledal zase jinde. Možná se tam naši fanoušci budou i bát. Na druhou stranu Gerrard naštval skotské fanoušky svým úprkem do Aston Villy, což mu mají za zlé a dokonce píší, že mu přejí sestup. Prý se nerozloučil ani s hráči... Mluvil jsem o něm s Vláďou Šmicrem, shodli jsme se, že to byl vynikající hráč, ale i pro Šmícu bylo jeho chování na lavičce Rangers zklamáním.

S jakou atmosférou jste se tenkrát setkali vy?

Úžasnou, jakou lze zažít snad jen ve Skotsku a Britských ostrovech. Když jsme se přišli rozcvičit, bylo v hledišti Ibrox Parku tak tři tisíce diváků, když jsme po dvaceti minutách odcházeli do kabiny, byly ochozy plné a zpívaly chorály. Atmosféra byla fantastická i při zápase. Fandili svým, ale i z nás ždímala maximum. To bych přál klukům zažít i teď. Moc rád na ten zápas vzpomínám, byl dramatický se šťastným koncem pro nás.

Jak vidíte šance současné Sparty na trávníku Rangers?

Docela pozitivně. České týmy, a nejen Sparta, na ty britské umí, zejména na skotské. Podle mne je kvalita na naší straně. Sparta doma Rangers svalila, pak na Letnou přijede Bröndby. Chce to přidat pár bodíků. Věřím, že Sparta postoupí do další fáze Evropské ligy.

Budou hodně chybět zranění Pešek a Hložek?

Určitě budou, to jsou pro Spartu klíčoví hráči. Dokonce možná nebude ani Krejčí mladší. Přesto věřím, že zápas zvládne. Jsou tu Nita, Haraslín, Hancko, Dočkal, Pavelka, Panák, a další. Trenér Vrba určitě najde adekvátní náhradu a tým dobře připraví.

Na co podle vás současná Sparta má?

Doma vyhrává, drží se na dostřel čela ligy. Výkony nejsou sice úplně super, ale je z ní cítit větší síla než před pár roky. Věřím i přes debakl na Slovácku, že pořád může bojovat o titul.

Reklama

Související témata: