Hlavní obsah

Lavička před vstupem na evropskou scénu věří, že Sparta i letos pohárovou misi zvládne

zp, dosSport.cz

Duelem se švédským BK Häcken vstoupí dnes večer pražská Sparta na evropskou pohárovou scénu. Nejen Seveřany, ale ještě dva další soupeře bude muset v kvalifikaci odstranit, aby se probojovala stejně jako v loňské sezóně do základní skupiny Evropské ligy a mohla usilovat o cestu dál. Letenský kouč Vítězslav Lavička věří, že jeho tým pohárovou misi opět zvládne.

Foto: Eduard Erben

Trenér Sparty Vítězslav Lavička věří, že jeho tým pohárovou misi zvládne i letos.

Článek

V loňském ročníku Evropské ligy jste se po postupu ze skupiny dostali až do vyřazovací části, kde vaše putování skončilo na pozdějším vítězi, londýnské Chelsea. Jak velká je sparťanská touha toto tažení zopakovat?

Bylo to skutečně podařené účinkování, takže bychom chtěli podobnou podívanou přinést na Letnou zase. Ovšem projít tak daleko, jako loni, nebude nic jednoduchého.

Zápas 2. předkola Evropské ligy Sparta - BK Häcken začíná ve 20:15, řídí ho Španěl Estrada, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Do kvalifikace o Evropskou ligu vstupujete zápasem s BK Häcken, který momentálně figuruje ve švédské lize až na devátém místě. S ním byste si poradit ve druhém předkole ale přece měli...

To ano, protože víme, že jsme pasováni do role favorita. Ale i tak chováme k soupeři patřičný respekt, neboť do pohárové Evropy se dostal z druhého místa švédské ligy. V novém ročníku sice figuruje na devátém místě, ale i jeho motivace se na evropské scéně předvést bude určitě velká.

Původně jste měli začínat konfrontaci se Švédy na jejich hřišti, jenže řídící komise UEFA nakonec rozhodla, že se první zápas hraje v Praze. Jak velkou komplikaci to pro vás představuje?

Pochopitelně že by pro nás bylo výhodnější vstoupit do kvalifikace na půdě soupeře, ale verdikt UEFA respektujeme.

Hru skandinávského protivníka jste důkladně nastudoval, na jeho poslední ligový zápas jste se dokonce letěl podívat. Jaký názor jste si na Häcken udělal?

Je to houževnatý soupeř, jehož kádr je poskládán ze švédských hráčů vhodně doplněných o fotbalisty tmavé pleti. Ti vnáší do hry Häckenu kreativitu a představují nebezpečí v útočné fázi. Hlavně na El Kabira si budou muset dávat naši obránci pozor.

Švédům se ale v lize momentálně příliš nedaří, neboť dvě poslední utkání v lize prohráli...

Jenže třeba právě poslední zápas s Kalmarem, který jsem viděl, nehráli v nejsilnějším složení a právě vzpomínaný El Kabir v jejich sestavě chyběl. Přesto si vytvořili několik jasných gólových příležitostí a prohráli až gólem inkasovaným v nastavení.

Problémem vaší Sparty může být obrana. Hybš je se zlomeninou na marodce, Zápotočný se teprve do tréninků zapojuje, Pamič odešel do Chieva, takže zadní řady budou mít v soutěžním duelu vlastně premiéru.

K přeskupení v obranné čtveřici během léta skutečně došlo, takže sami očekáváme, co tyto změny přinesou. Do obrany se ovšem po zranění vrátil Holek, který by měl být nejen nositelem dobrého výkonu, ale vzhledem k věku a zkušenostem by se měl stát i dirigentem zadních řad. Jeho role bude daleko výraznější.

A co třeba role dirigenta celého mužstva, o niž v přípravě usilovali Matějovský s Vackem. Kdo si o taktovku nakonec řekl?

Nejen Matějovský s Vackem, ale všichni hráči dostali v přípravě prostor, aby si vybojovali místo v základní sestavě. Snažili se odevzdat maximum, což jsme při vyhodnocování různých variant pochopitelně brali v úvahu. Nakonec jsme dospěli k sestavě, která proti Häckenu vyrukuje.

Budou v ní ovšem chybět i další zranění hráči. Třeba Krejčí, kupříkladu Bednář, možná i nová akvizice Costa laborující se svalovými problémy. Představuje to pro vás citelný zásah do plánů, které jste měl?

Costa se už v posledních dnech do tréninku zapojil, u Bednáře čekáme na výsledky opakovaných krevních testů. Zranění nám situaci pochopitelně trochu komplikují, ale máme v kádru další hráče, kteří čekají na svou příležitost a je teď na nich, aby ji využili.

Reklama

Související témata: