Hlavní obsah

Mourinho odzátkoval další slivovice. Slovácko vyfouklo Spartě lepší nasazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadávat si mohou hned dvakrát. Za bídný výkon ve finále domácího poháru především. A také za bonus, kterým pohrdli. Fotbalisté Sparty finále MOL Cupu nezvládli, Slovácku přenechali jak trofej, tak lepší nasazení do pohárové Evropy. Tým z Uherského Hradiště mohl slavit hned dvakrát. Bezprostředně po středečním triumfu zisk první velké trofeje v klubové historii. S menším odstupem pak posun do vyšší soutěže, který se vítězi Českého poháru předem rýsoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovácka Martin Svědík s trofejí za vítězství ve finále MOL Cupu.

Článek

Pořádně se rozjeli. Nejprve na hřišti, potom při oslavách. Pohárová hrdinové juchali s fanoušky na pódiu na náměstí a pak v hotelové restauraci. Stoly se prohýbaly pod talíři tataráku, pod sklenicemi piva a štamprličkami slivovice.

Další vlna oslav mohla začít v pátek pozdě večer, když si AS Řím zajistil nejhůře šestou příčku v italské lize. Mourinhův tým na dálku odšpuntoval pěkných pár slivovic navíc. Zajistil totiž Slovácku posun z 3. předkola Konferenční ligy o soutěž výš, do 3. předkola Evropské ligy.

Během víkendu se očekávaný posun objevil také na webu mapujícím nasazení do soutěží UEFA. Všichni čtyři čeští pohároví zástupci tak mají jasno, kdy pro ně příští sezona začne.

Plzeň: 2. předkolo Ligy mistrů

Šampion je na úvod třetím nejvýše nasazeným účastníkem. Západočeši mají na výběr z 10 možných variant, z toho hned v osmi jde o vítěze úvodního předkola. Papírově nejtěžším protivníkem by zřejmě byl švýcarský mistr FC Curych, náročným soupeřem by byl i izraelský šampion Maccabi Haifa. Viktoria by mohla narazit také na Slovan Bratislava.

V případě postupu by ve 3. předkole Plzeňští byli opět nasazeni a tentokrát by jim připadla jedna ze šesti variant. Západočeši by mohli dostat Kluž, Bodö/Glimt, loňského přemožitele Slavie Ferencváros Budapešť či Ludorogec Razgrad, který Viktorii vyřadil v roce 2016. Pro případné závěrečné 4. předkolo je Plzeň nenasazená, hrozily by jí Dinamo Záhřeb, Crvena zvezda Bělehrad, Olympiakos Pireus s českým brankářem Tomášem Vaclíkem a FC Kodaň.

Hejda do repre? Plzeňský kapitán pokřik nevyslyšíVideo: Sport.cz

Pokud Plzeň zvládne aspoň jeden dvojzápas kvalifikace, bude mít jistotu účasti ve skupině Konferenční ligy. V případě vyřazení ve 2. předkole Ligy mistrů čeká Viktorii 3. předkolo Evropské ligy, pokud neuspěje ani v něm, přejde do 4. předkola Konferenční ligy. Za postup do skupiny Ligy mistrů je prémie v přepočtu téměř 400 milionů korun.

Slovácko: 3. předkolo Evropské ligy

Vítěz domácího poháru měl původně startovat ve 2. předkole Konferenční ligy, po vyřazení ruských klubů kvůli válce na Ukrajině se ale posunul do 3. předkola a teď poskočil dokonce o soutěž výš. Je totiž jisté, že vítěz finále Konferenční ligy, které se hraje příští středu mezi Feyenoordem Rotterdam a AS Řím, má ze své domácí soutěže jistou účast v jakékoliv fázi Ligy mistrů či Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kadlec ze Slovácka s trofejí za vítězství ve finále MOL Cupu.

Právě díky tomu se Slovácko posunulo do 3. předkola Evropské ligy. Tam narazí na jednoho ze dvou poražených z 2. předkola nemistrovské části Ligy mistrů (Dynamo Kyjev, Midtjylland, APOEL, Fenerbahce).

Slavia a Sparta: 2. předkolo Konferenční ligy

Nesmiřitelní rivalové na cestě do skupiny musejí přejít přes tři soupeře. Jakékoliv klopýtnutí pro oba nejbohatší české kluby znamená, že na podzim budou v pohárech chybět.

Slavia potřebuje jasnou jedničku, tvrdí expertVideo: Sport.cz

Slavia (druhá v lize) má jistotu, že by ve všech třech předkolech byla nasazena, Sparta (třetí v lize) zatím jen ve 2. a 3. předkole. Výběr soupeřů je velmi široký, ve 2. předkole připadají v úvahu AIK Stockholm, Dinamo Minsk, Stavanger, Lilleström nebo Čenstochová s českým kapitánem Tomášem Petráškem.

Los 2. předkola Ligy mistrů i Konferenční ligy se uskuteční 15. června.

Reklama