Hlavní obsah

Náhradník deptal sparťanské střelce. Kdo je Ir, který před lety vystřelil Liverpoolu pohár?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebýt jeho, možná vypadal čtvrteční zápas Sparty s Liverpoolem úplně jinak. Gólman hostí Caoimhín Kelleher zneškodnil tolik stoprocentních šancí Letenských, že si s nimi možná vystačí po zbytek sezony. Takže i 25letý Ir, odchovanec The Reds a za normálních okolností převážně náhradník, je tučným písmem podepsán pod výhrou svého týmu 5:1.

Sparťané proti Liverpoolu nezaparkovali autobus. Výsledek je trošku krutý, ale za předvedený výkon se nemusíme stydět. Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Měří 188 centimetrů, reprezentuje svou zemi a v Liverpoolu je od roku 2015 po přestupu z Ringmahon Rangers. Ve čtvrtek na Letné odchytal Kelleher jubilejní 40. zápas za seniorský tým. A rozhodně byl vidět. Sparťané ho prověřili možná více, než čekal.

Zuby si na něm ve stoprocentních příležitostech vylámali Lukáš Haraslín i Jan Kuchta, pokusem téměř z půlky ho nepřekonal ani Angelo Preciado. Předvedl i další parádní a klidné zákroky, míč ze sítě lovil jen po nechytatelné ráně vlastního stopera Conora Bradleyho.

„Obě své šance si vyčítám. Možná jsem je měl řešit naopak. V prvním poločase na dva doteky, ve druhém jsem asi neměl míč zpracovávat. Bohužel,“ smutnil Haraslín.

Kelleher poslední roky na svou velkou příležitost trpělivě čekal. Vypracoval se do pozice dvojky, dál ale cesta nevedla. Není divu, pro trenéra Jürgena Kloppa je jasnou jedničkou Brazilec Alisson.

Jenže ten má vážné svalové problémy a chybět bude možná do konce sezony. „Neexistuje žádný harmonogram jeho návratu. Určitě si na něj budeme muset minimálně pár týdnů počkat. Uvidíme,“ přiznal na začátku března Klopp.

Irský dlouhán si ale vede skvěle. Koncem ledna vychytal mimo jiné vítězství v Ligovém poháru nad Chelsea, o stejnou trofej proti totožnému soupeři se postaral také v roce 2022. Vzpomínáte na památné finále, které za stavu 0:0 dospělo až do penalt? Na ně byl ve 119.minutě speciálně poslán gólman Chelsea Kepa Arritabalaga. Rozstřel dospěl do 11. série, kdy Kelleher proměnil a Kepa jako jediný z dvaadvaceti kopajících ne. Netradiční autor vítězné branky, ale takový příběhy fotbal píše.

Na Letné však naplno ukázal se gólmanské schopnosti. Recept na něj fotbalisté Sparty nenašli. „Nemůžete mít mezi prvním a druhým brankářem velký rozdíl. Na pozici gólmana potřebujete kvalitu, protože fotbalové nároky jsou nyní příliš veliké na to, aby vám jeden muž odchytal všechny soutěže,“ zdůrazňoval Klopp a připomněl, že Kelleher i před zraněním Alissona dostával příležitost v domácích pohárech i Evropské lize.

„Jsme šťastní, že ho máme. Je naprosto normální, že s hráči, kteří jsou připraveni, debatujete o jejich herním vytížení. On asi ale nikdy nedupnul s tím, že prostě chce chytat. Vedli jsme normální diskuse o jeho budoucnosti. Nejdůležitější je, že jsme mu pomohli dostat se vyšší úroveň. Musí teď být spokojený, že s námi zůstal,“ naznačil německý trenér, že existovaly možnosti, že rodák z irského Corku Anfield Road opustí. Smlouvu má do léta 2026.

Nakonec i díky Kelleherovi si Liverpool veze do domácí odvety pohodlný čtyřbrankový náskok. Klopp možná zamíchá sestavou, může udělat změnu i v brankovišti. K dispozici má ještě zkušeného 37letého Španěla Adriana a na šanci číhá i o 17 roků mladší Polák Fabian Mrozek.

Reklama

Související témata:
Caoimhín Kelleher