Hlavní obsah

Pro Spartu bude klíčových prvních dvacet minut, tvrdí český brankář, který stál několikrát proti Rangers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Ve Skotsku žije devátým rokem, působil v prvoligových klubech Hamiltonu, Particku Thistle a Abredeenu. Brankář Tomáš Černý zná dobře Rangers, jejich divoké fanoušky. I obecně skotskou mentalitu. V rozhovoru pro Sport.cz popisuje, co Spartu ve čtvrtečním duelu Evropské ligy na Ibrox Stadium čeká. „Doufám, že tentokrát už to bude jenom o fotbale," přeje si 36letý gólman. Naráží tím na nevraživost mnoha Skotů vůči Čechům, kterou odstartovaly události ze stadionu Rangers během březnové odvety osmifinále fotbalové Evropské ligy se Slavií.

Foto: archiv Tomáše Černého

Brankář Tomáš Černý v dresu Aberdeenu v zápase skotské ligy.

Článek

Glasgow (od našeho zpravodaje)  - Jaký soupeř na Spartu čeká?

Myslím, že vzhledem ke změně trenéra tohle nikdo moc neví. Každopádně oba týmy půjdou do utkání po nepříjemných porážkách, Rangers padli v semifinále poháru s Hibernian. Prohrávali za čtyřicet minut o tři góly. V této sezoně nevykazují výkonnost jako v té minulé. Výsledkově jim to sice vychází, ale výhry urvou silou. Budou však ve velkém očekávání, půjde o premiéru trenéra Bronckhorsta, který se na nedělní zápas díval jen z tribuny. Bude pochopitelně skvělá atmosféra, plný stadion.

Dá se porovnat síla současných Rangers s týmem, který vyřadila na jaře Slavia?

Tým je víceméně stejný. Proti Slavii odehráli Rangers dva nejhorší zápasy v sezoně. Nešlo o obrázek, jak hráli.

Atmosféru na Ibrox Stadium jste zažil na vlastní kůži mnohokrát. Jaká je?

Jedna z nejlepších, co jsem zažil. Tribuny jsou blízko, na jedné straně téměř visí nad hráči. Pokud se Rangers navíc daří, je atmosféra pekelná. Na začátku, při nástupu, přes padesát tisíc lidí křičí. Jsou většinou takoví poblázněnější. (směje se)

Může být atmosféra na stadionu nenávistná vzhledem k událostem v březnovém duelu se Slavií a zářijovém utkání na Spartě?

Myslím, že zápas na Spartě se ve Skotsku až tolik neřešil. Jen proběhlo pár článků a dost. Hrál jsem na Ibrox s různými skotskými mužstvy, atmosféra byla vždycky nevraživá. V tom jsou fanoušci Rangers specifičtí, moc přátelských gest z jejich strany není.(směje se) Ale dá se to vzít i jako motivaci. Když se Rangers nedaří, začnou lidé pískat a tým může znervóznět. Pokud ale domácí do zápasu vstoupí dobře, bude to pro Spartu hodně těžké. Zásadních pro ni bude prvních dvacet minut.

„Rangers prohráli o víkendu semifinále Ligového poháru s Hibernian, což bylo velké překvapení. Odchodem kouče Gerrarda nebude tým šlapat jako v uplynulé sezoně. Sparta může něco uhrát. Vždycky jsem proti skotským kubům tipoval pro české týmy úspěšný výsledek. Zůstanu u toho. Myslím, že bude remíza. Jedna jedna, nebo dva dva."
Zdeněk Zlámal, bývalý brankář Hearts

V Česku se hodně probírá, že pro Spartu může být výhodou odchod kouče Gerrarda. Je označován za toho, za kterým jdou nevraživosti Skotů vůči Čechů.

Těžko odhadovat. Nevím, jak se k tomu nový trenér postaví. Tím, že tam Gerrard už není, mimofotbalové věci se asi budou řešit méně. A zápas bude výhradně o fotbale.

Zazlívají fanoušci Rangers Gerrardovi jeho odchod?

Byly i negativní ohlasy. Spousta fanoušků je mu ale vděčná, že klub dokázal vrátit na výsluní. Přebudoval ho, přivedl nové hráče. První dvě sezony nevyhráli nic, ale Gerrard dostal čas, nakonec získali titul. Asi teď cítil, že kouzlo z týmu vyprchává. Příležitost z Aston Villy byla lákavá. Jde o obrovský klub, kde může utratit hodně peněz, aby si poskládal tým podle svého. Asi cítil, že je správný moment odejít.

Reklama

Související témata:
  2 : 2 Leverkusen - AS Řím 2 : 2 dohráno
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.