Hlavní obsah

Sparta potřebuje hlavně psychologa a partu bodyguardů, Slavia obula mistrovské kopačky

Praha

Čtvrteční večer rozpálí páté kolo skupinové fáze Evropské a Konferenční ligy. Sparta svede ve Skotsku důležitý souboj proti Rangers. Favoritem utkání je podle kurzů tým z Glasgow. Slavia v Edenu hostí Feyenoord Rotterdam, kterému na konci září podlehla 1:2. Očekává se vyrovnaný zápas, favoritem jsou ovšem sešívaní. Jablonec na Střelnici přivítá jiný nizozemský tým AZ Alkmaar. Favoritem jsou hosté.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Steven Davis z Rangers a Michal Sáček ze Sparty Praha během utkání základní skupiny Evropské ligy v Praze.

Článek

Vyjasní se, základní fáze spěje do finále. Naděje českých klubů na postup ze skupin v pohárové Evropě mají podle bookmakerů hodnotu 1,9:1 na Spartu, 1,25:1 na Slavii a 1,5:1 na Jablonec. Nejsou kurzy příliš optimistické?

Spartu čeká klíčový zápas skupiny proti Rangers. „Tohle snad už není práce pro trenéra Vrbu, ale pro zkušeného psychologa a partu bodyguardů, kteří tým na Ostrovech hlídají. Oklepat se z debaklu na Slovácku a uspět v kotli stadionu v Glasgow, kde na sparťany čeká pořádná, doufejme, že jen fotbalová bitva, to bude chtít skutečné sparťanské srdce," tuší Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Sparta je outsiderem v kurzu 4,83:1, ale stačila by i remíza 3,72:1. „Bod by Spartě hodně nahrál. V posledním kole hostí zatím poslední Bröndby, zatímco Rangers nastoupí na hřišti suveréna skupiny Lyonu," dodává Urbanec. Postup Sparty nebo Rangers ze skupiny ohodnotili bookmakeři shodně kurzem 1,9:1.

Čtyři body ze dvou zápasů, to je dobrý krok k postupu v Evropské lize, říká trenér Pavel VrbaVideo: Sport.cz

„Letenští o víkendu vybouchli na Slovácku, Pavel Vrba tak má o čem přemýšlet. Podobně na tom je i nový trenér Rangers Giovanni van Bronckhorst, který převzal tým nedávno po Stevenu Gerrardovi, a ještě se s ním seznamuje. Porážku s Hibernian ještě sledoval z tribuny, o to víc se bude snažit o vítězný debut proti Spartě," přidává se Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

V to, že Sparta vyzraje na Rangers, věří 15 % sázkařů. Výhru Skotů tipuje 80 % sázejících, v remízu pak věří 5 % tipérů.

„Sparta hraje ofenzivní fotbal, kde padá hodně gólů, což se týká také zápasů Rangers. Sázkaři předpokládají, že minimálně dvě branky padnou, ať už na kterékoliv straně, na což často tipují v kurzu 1,31:1," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Tipéři očekávají odplatu

Sešívaní se po nepovedeném začátku podzimu vrátili na vítěznou vlnu. Skvělou formu má však také Feyenoord, který je na třetím místě nizozemské Eredivisie. Výhrou by si Slavia upevnila druhé místo v tabulce, v opačném případě by se situace mohla ještě zkomplikovat.

Prošli jsme nekomfortním obdobím, jsme už ale jiný tým než v Rotterdamu, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„Slavia se evidentně dostává do své mistrovské formy. V lize ukazuje, že si cestu za titulem už sama nepokazí, a i v poháru má dobrou pozici, aby ze skupiny postoupila. Ale čekají ji dva těžké zápasy s Feyenoordem doma a na závěr Union Berlín. V Rotterdamu Slavia propadla, ale po pár týdnech je výkonnostně jinde, a tak 82 % sázkařů věří, že v Edenu Feyenoordu porážku oplatí a udrží si náskok před dvojicí Union - Maccabi Haifa," přemítá nad možnými scénáři ve skupině Urbanec.

„Sešívaní v posledních dvou ligových zápasech nadělovali. Nejdříve 5:0 proti Pardubicím, v neděli stejným výsledkem porazili Jablonec. Týmu funguje útočná fáze, ať už góly střílí Kuchta, Lingr nebo Olayinka. V bráně zase našel trenér Trpišovský novou jistotu v Aleši Mandousovi. K tomu ještě připočtěme domácí fanoušky a vyjde nám, že Feyenoord nečeká vůbec nic lehkého," avizuje Hanák.

„Podle kurzu 1,82:1 by mohly padnout více než 2 góly," připomíná Světlíková.

Rada řeší jeden problém za druhým

Jablonci se v domácí soutěži stále nedaří. Po dvou remízách s dánským Randers si ale drží naději na udržení druhého postupového místa. Alkmaar navíc v lize nijak zvlášť nezáří, patří mu až dvanácté místo tabulky.

„Petr Rada řeší jeden problém za druhým. Od odvety s Randers se do základní sestavy vrátil Tomáš Hübschman, aby dodal týmu klid a nadhled z pozice zkušeného defenzivního záložníka. Zda to bude fungovat proti Alkmaaru, uvidíme večer," říká Hanák.

Jablonci v utkání věří 5 % sázkařů, 85 % tipuje, že v zápase budou úspěšnější hosté, na remízu jde zbylých 10 % sázek.

„Častý je také tip na přesný počet 2-5 branek v kurzu 1,37:1," všímá si Světlíková.

Reklama