Hlavní obsah

Šance pro Kúdelu! UEFA ústně projedná jeho odvolání

Odvolací komise Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) na žádost slávistického fotbalisty Ondřeje Kúdely ústně projedná jeho odvolání proti desetizápasovému trestu za údajnou rasistickou urážku záložníka Rangers Glena Kamary v březnové odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow. Právníci českého reprezentanta navrhli vyslechnout několik svědků a expertů. Ústní jednání, které kvůli trvajícím opatřením proti koronaviru proběhne on-line formou, se uskuteční příští středu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela ze Slavie během děkovačky s fanoušky

Článek

Disciplinární komise UEFA potrestala Kúdelu zastavením činnosti na 10 zápasů 14. dubna, čtyřiatřicetiletý obránce se pak o devět dní později odvolal. Toto pondělí hráč obdržel vyjádření inspektora UEFA, který se odvoláním zabýval a odvolací komise zároveň rozhodla o ústním projednání.

"Pro ústní jednání jsme navrhli vyslechnutí několika svědků a expertů. Vítáme, že budeme mít prostor projednat věc v širším kontextu než poskytují písemná vyjádření," uvedl pro ČTK advokát René Cienciala z právní kanceláře Urban & Hejduk, která Kúdelu zastupuje. "Věříme, že se našimi argumenty a důkazy konečně někdo bude aspoň zabývat," doplnil Kúdela.

Podle informací ČTK navrhli hráčovi advokáti pro ústní jednání jako svědka mimo jiných i spoluhráče Kamary Bonganiho Zungua. Jeho výpověď se neshoduje s tím, co měl podle Kamarova tvrzení Kúdela říci. Záložník Rangers tmavé pleti obvinil českého stopera po incidentu z 87. minuty z toho, že ho nazval opicí. Kúdela připustil, že Kamaru počastoval nevybíravě, ale rasistickou urážku popírá.

Disciplinární komise UEFA při svém dubnovém verdiktu usoudila, že se Kúdela rasismu dopustil, i když vyšetřoval, který se událostmi v Glasgow zabýval, podle Slavie a advokátní kanceláře důkaz nenašel. Žádný důkaz o tom, že by Kúdela finského záložníka rasisticky urazil, nebyl podle informací ČTK ani v písemném odůvodnění trestu od disciplinárky.

Zatímco slávistický obránce dostal trest na 10 duelů a má přijít i o letní mistrovství Evropy, Kamarovi za fyzické napadení Kúdely zhruba hodinu po utkání v útrobách stadionu zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

Čtyřzápasový trest dostal útočník Rangers Kemar Roofe za brutální faul na slávistického brankáře Ondřeje Koláře, jemuž způsobil zlomeninu v obličeji. Pražané v odvetě v Glasgow zvítězili 2:0 a po domácí remíze 1:1 postoupili do čtvrtfinále.

Reklama