Hlavní obsah

Skandál v Evropské lize. Nechutné! Vyhoďte je, spílají lídrovi bundesligy ve Švédsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skandální chování části fanoušků poznamenalo zápas fotbalové Evropské ligy v Malmö, které hostilo lídra bundesligy Union Berlín (0:1). Krátce po přestávce na hřišti i v hledišti explodovala pyrotechnika. Děsivé scény na stadionu Eleda vyústily v téměř půlhodinové přerušení.

Foto: Johan Nilsson, ČTK/AP

Hráči Unionu Berlín děkují fanouškům po výhře v Malmö.

Článek

Rakety létaly na hřiště a šlo především o akce z tábora Unionu, odkud přistála výbušnina i těsně vedle hlídkující bezpečnostní služby.

„Dělbuchy na scéně. Z kotle Unionu padají rakety. Hráči jsou stahováni ze hřiště. Zápas se přerušuje. Bastardi. Omlouvám se," stálo v tu chvíli na oficiální twitterovém účtu berlínského klubu.

Union, který hrál celý druhý poločas v oslabení, i po přerušení uhájil těsné vedení 1:0. Zápas bude mít ale téměř jistě dohru u UEFA.

„Dnešní události jsou něčím, čemu jsme se nikdy předtím ani nepřiblížili. Něco takového na náš stadion vůbec nepatří, stejně jako na jakýkoliv jiný. Distancujeme se od ilegálních akcí některých jedinců v sektoru hostů, které dostaly řadu ostatních lidí do velkého nebezpečí," uvádí Malmö v prohlášení k incidentu.

„Stadion Eleda musí být bezpečným místem pro návštěvu. Budeme na tom pracovat," stojí dále v prohlášení.

Po zápase také zuřil kouč domácích Age Hareide, který se obul jak do německého klubu, tak do UEFA.

„Tohle se stane jen pár dnů po tragických událostech v Indonésii. Myslel jsem si, že Němci jsou rozumní lidé. Je nechutné, že se něco takové děje ve fotbale v moderní společnosti," rozčiloval se norský kouč švédského celku v rozhovoru pro list Aftonbladet.

Zároveň apeluje na UEFA, aby vůči celku pocházejícímu z bývalé východoněmecké části Berlína zaujala tvrdé stanovisko. „Musí je z Evropy vyhodit. Ať už jen fanoušky nebo celý klub," nabádá Hareide.

Podle něj šlo navíc o úmyslnou akci s účelem ztížit hráčům Malmö snahu o vyrovnání.

„Měli (Union) jasnou výhodu. Hráli v oslabení a mohli si (během přerušení) odpočinout. Pokud je takto snadné zastavit zápas, je to pro fotbal hodně poškozující. Tihle pokazili zápas všem ostatním, fanouškům i hráčům," zuřil kouč.

Část viny ale možná spadá i na fanoušky švédského celku, kteří mají úzké vazby na úhlavního rivala Unionu -„západoněmeckou" Herthu Berlín. V jejich sektoru se tak objevil třeba i transparent s textem „Berlín je modrobílý". Míněno, že patří právě Hertě.

Reklama

Související témata: