Hlavní obsah

Slavia cílí na metu, na kterou pod Trpišovským ještě nedosáhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významných výsledků a počinů v evropských pohárech dosáhla fotbalová Slavia za éry trenérského štábu Jindřicha Trpišovského už dost, triumf v základní skupině si však dosud nepřipsala. Teď k němu má v Evropské lize blízko. Pokud ve čtvrtek porazí v posledním zápase Servette Ženeva, ovládne základní skupinu bez ohledu na to, jak si povede AS Řím proti Šeriffu Tiraspol. „Strašně rád se Slavií dosahuju met, které ještě nemáme. Je to pro mě hodně lákavé, hlavně když hrajeme doma,“ přiznal slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo
Článek

Podzim 2018, druhé místo v Evropské lize za Zenitem Petrohrad. Podzim 2019, čtvrtá příčka a konec v Lize mistrů. Podzim 2020, druhá pozice v Evropské lize za Leverkusenem. Podzim 2021, druhé místo v Konferenční lize za Feyenoordem Rotterdam. Podzim 2022, třetí příčka a konec v Konferenční lize. Na podzim 2023 má už Slavia v Evropské lize jistý postup do jarní vyřazovací fáze. V posledním kole bude hrát o to, z jakého místa a do jaké fáze poputuje.

Možnosti jsou dvě. Buď sešívaní uhájí prvenství ve skupině a posunou se přímo do osmifinále, což jim stoprocentně zajistí výhra nad Servette Ženeva, nebo, pokud AS Řím nerozstřílí Tiraspol o více než čtyři góly, stačila by jim i remíza. Při zaváhání italského celku Trpišovského parta skupinu vyhraje, i kdyby ve čtvrtek prohrála. Na druhé místo odsune červenobílé jejich porážka a výhra AS Řím, případně remíza a vysoká výhra Římanů minimálně o pět gólů (za určité konstelace i o čtyři branky).

Červenobílí jdou do utkání se švýcarským vicemistrem uvolnění. „Vítězství ve skupině je pro nás velká motivace. Většinou jsme na konci hráli o to, abychom ze skupiny vůbec postoupili. Do zápasu se jde líp, když hrajete o první místo, než když musíte vyhrát, abyste vůbec do jara pronikli. Jdeme to zvládnout,“ burcoval obránce sešívaných Tomáš Holeš.

Slavia přivedla kontroverzního supertalenta. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Hodně si toho vážím. Chceme udělat vše proto, abychom utkání zvládli a skupinu vyhráli. Je to důležité i z pohledu případného postupu přímo do osmifinále. Vyhnuli bychom se jednomu kolu, a když jsem viděl, jací potenciální soupeři mohou být v osudí, je to zřejmě nejsilnější vyřazovací fáze, v jaké jsme se Slavií byli,“ přidal Trpišovský.

Slavia se těší na vyřazovací fázi evropských pohárů po absenci v minulé sezoně, kdy v Konferenční lize zaostala za Kluží a Sivassporem. Nyní na podzim počítá v základní skupině čtyři výhry z pěti utkání, působivě doma skolila i AS Řím.

„Tým je oproti minulému podzimu mnohem dál. Tehdy jsme byli hodně zranitelní, nyní jsme vyspělejší a týmovější, což u evropských zápasů hodně rozhoduje. Hrají hráči, kteří jsou schopní naplnit požadavky velkého fotbalu. Není náhoda, že jsme vyhráli čtyři zápasy ve skupině,“ uvedl Trpišovský.

Reklama

  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen