Hlavní obsah

Slavia odvrací vyřazení! Podobnou situaci však už dvakrát zvládla, pokaždé s bůrem

Praha

Smazat dvoubrankové manko z úvodního zápasu? Věc nikterak nemožná, zvlášť když proti Slavii ve čtvrteční odvetě 2. předkola Evropské ligy nebude stát gigant, nýbrž Levadia Tallinn. Ostatně, se stejnou situací se červenobílí v historii samostatné České republiky už dvakrát úspěšně popasovali.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotbalisté Slavie se chystají na odvetu s Levadií Tallinn.

Článek

Na podzim 2000 byla Slavia na pokraji vyřazení, v úvodním duelu tehdejšího Poháru UEFA podlehla venku Osijeku 0:2. V pražské odvetě však chorvatskému týmu dala „bůra" (5:1) a slavila postup do osmifinále. O dva roky později v téže soutěži uvízla v navlas shodném problému jako nyní: z Bělehradu se vrátila s prohrou 1:3. Druhý zápas? Triumf nad Partizanem 5:1 po prodloužení. „Věříme, že nám to vyjde potřetí," řekl obránce Jiří Bílek.

Sešívaní však mají evropskou scénou téměř nedotčený kádr. Nejzkušenějším borcem je 26letý záložník Josef Hušbauer. „Máme mladý tým, ale cítím, že kvalita tady je. Potřebujeme se dostat do takového módu, ve kterém jsme odehráli poslední čtyři ligová kola. Kdy jsme soupeře válcovali herně, fyzicky i výsledkově," podotkl Bílek.

Nejvíce obouchaný poháry je trenér Dušan Uhrin, jemuž se v kariéře povedl velký comeback před 10 lety s Mladou Boleslaví. V Poháru UEFA přešel se Středočechy přes slavný Olympique Marseille po nezapomenutelné domácí výhře 4:2 (předtím ve Francii porážka 0:1).

„Bude záležet jen na nás, jakou si odvetu uděláme. Pokud budeme aktivní, důrazní v soubojích a celkově kompaktnější než v Tallinnu, měli bychom to zvládnout," uvedl Uhrin.

Postoupí Slavia přes Levadii Tallinn do třetího předkola Evropské ligy?
Ano
66,5 %
Ne
33,5 %
Celkem hlasovalo 8106 čtenářů.

Reklama

Související témata: