Hlavní obsah

Slavii hrozí Panathinaikos i ukrajinský soupeř. Plzeň jasným favoritem, k Bohemians byl los krutý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Los rozhodl. Fotbalisté Slavie Praha se v 3. předkole Evropské ligy utkají s poraženým z 2. předkola Ligy mistrů z dvojice Dnipro - Panathinaikos Atény. Plzeň ve 2. předkole Konferenční ligy čeká kosovská Drita, jasný outsider daného dvojzápasu. Viktoria začne 27. července doma, o týden později hraje venku. Bohemians 1905 ve 2. předkole Konferenční ligy narazí na Bodö/Glimt, suveréna probíhajícího ročníku norské ligy. Pražané začnou 27. července na hřišti soupeře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie, ilustrační foto.

Článek

Slávisté tedy zatím jako jediní z trojice již losovaných českých zástupců zatím neví, kdo přesně bude jejich vyzyvatelem. Případný souboj s Panathinakosem by ale mohl být značně pikantní, neboť řecký celek se údajně dlouhodobě zajímá o služby Ondřeje Lingra, jedné z opor Slavie. 24letému útočnému univerzálovi za rok končí v Edenu smlouva a pokud nedojde k jejímu prodloužení, dost možná zamíří do zahraničí.

Panathinaikos si účast v Evropě zajistil druhou příčkou v minulé sezoně řecké ligy, titul slavil městský rival AEK Athény s pětibodovým náskokem. V kádru potenciálního soupeře sešívaných možná překvapí jméno 30letého brazilského ofenzivního šikuly Bernarda, jenž působil v Šachťaru Doněck či Evertonu a zahrál si za národní tým na domácím MS 2014, mimo jiné i 90 minut ostudného semifinálového výbuchu proti Německu (1:7).

Dnipro, druhý možný oponent, si pohárové boje zajistil také druhým místem v lize s pětibodovou ztrátou na mistra, jímž se stal Šachťar. Za venkovním duelem by pak Slavia možná nemusela cestovat do válkou zničené Ukrajiny, nýbrž jen na východ Slovenska. Dnipro totiž svá domácí utkání Konferenční ligy během minulého ročníku hrálo v azylu v Košicích a dokázalo postoupit ze základní skupiny. Jeho pouť Konferenční ligou ale skončila na kyperské Larnace po výsledcích 0:1 a 0:0 v prvním kole vyřazovací fáze.

Roli velkého favorita bude zajisté plnit Viktoria Plzeň. Třetí tým poslední sezony Fortuna ligy pod vedením staronového kouče Miroslava Koubka vyzve Dritu, trojnásobného mistra kosovské Superligy. V našich končinách nepříliš známý celek skončil v domácí soutěži druhý a od roku 2017, kdy Kosovo vstoupilo do UEFA, se předkol evropských pohárů účastní poměrně pravidelně.

"Trochu jsme si o něm něco už stihli zjistit a je to velice zajímavý tým. Nezříkáme se role favorita, naopak se do ní musíme pasovat a přijmout ji. FC Drita je tým na podobné úrovni jako je Balkani, se kterým měla trable Slavia. Letos vyhrálo Balkani ligu jen o tři body právě před Dritou, takže úroveň bude podobná," citoval klubový web Plzně trenéra Miroslava Koubka.

K základní skupině žádné z prestižních soutěží se ale Drita zatím ani nepřiblížila. Nejdále to dotáhla v sezoně 2020/2021, kdy ji ve třetím předkole Evropské ligy, hraném pouze na jeden vítězný zápas, vyřadila Legia Varšava výsledkem 2:0 i díky brance českého útočníka Tomáše Pekharta. Na Plzeň tedy ve druhém předkole čeká velmi schůdný oponent.

Pravý opak by se ale dal tvrdit o Bohemians 1905. Klokany čeká po 36letém čekání na účast v evropských pohárech dost možná nejtěžší soupeř z pětice možných. Norský Bodö/Glimt skončil v ročníku 2022 (norská liga se hraje systémem jaro-podzim, pozn. red.) druhý za Molde o propastných osmnáct bodů. V probíhající sezoně ale bez přehánění budí strach.

V jedenácti kolech zatím ztratil pouze dva body za jednu remízu, jinak desetkrát zvítězil a vede ligu s desetibodovým náskokem, přičemž se pyšní parádním skóre 32:9. V posledním ročníku Konferenční ligy navíc Bodö/Glimt prošel až do prvního kola vyřazovací fáze, kde po výsledcích 0:0 a 0:1 podlehl Lechu Poznaň.

Mimochodem, v kádru soupeře Bohemians figuruje i 19letý Lucas Kubr, český mládežnický reprezentant. Nadějný levý bek či záložník se sice narodil v Belgii, ale rozhodl se oblékat dres země svého otce. Za kategorie národního týmu U18 a U19 naskočil do jedenácti utkání a zapsal jednu trefu, v dresu A-týmu Bodö/Glimt ale zatím hrál pouze ve dvou soutěžních zápasech. Během nich v součtu strávil na trávníku šestnáct minut.

Bohemians už na klubovém webu informovali, že po návštěvě z UEFA obdrželi oficiální zprávu komisaře, jež potvrdila nezpůsobilost Ďolíčku pro pořádání utkání Konferenční ligy.

"Před losem jsem byl lehce nervózní, protože tuhle situaci jsem ještě nezažil. Tým z Norska moc neznám a nevím, co od něj čekat. Podíváme se na jejich zápasy na videu a uděláme vše, abychom přes ně přešli," řekl dvaačtyřicetiletý kapitán Bohemians Josef Jindřišek, který v úterý prodloužil smlouvu o další rok.

Los 2. předkola fotbalové Ligy mistrů (první utkání 25. a 26. července, odvety 1. a 2. srpna):
Mistrovská část:
Žalgiris Vilnius/Struga (Sev. Mak.) - Galatasaray Istanbul
Ballkani (Kos.)/Razgrad (Bulh.) - Olimpija Lublaň/Valmiera (Lot.)
Čenstochová/Flora Tallinn - Lincoln (Gibr.)/Karabach
Klaksvík (Faer. o.)/Ferencváros Budapešť - Häcken (Švéd.)/The New Saints (Wal.)
HJK Helsinky/Larne (Sev. Ir.) - Molde (Nor.)
Shamrock (Ir.)/vítěz kvalifikace - FC Kodaň
Konstanta/Šeriff Tiraspol - Hamrun (Malt.)/Maccabi Haifa
Aris Limassol - Partizani Tirana/BATE Borisov
Urartu (Arm.)/Zrinjski Mostar (Bos.) - Slovan Bratislava/Hesperange (Luc.)
Dinamo Záhřeb - Astana/Dinamo Tbilisi
Nemistrovská část:
Dnipro (Ukr.) - Panathinaikos Atény
Servette Ženeva - Genk
Los 2. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy (první utkání 27. července, odvety 3. srpna):
Plzeň - Drita (Kos.)
Bodö/Glimt - Bohemians 1905
Rijeka (Chorv.) - Dukagjini (Kos.)/Europa (Gibr.)
Gzira United (Malta)/Glentoran (Sev. Ir. ) - Diddeleng (Luc.)/St Patrick's (Ir.)
Djurgardens - Lucern
Celje - Vitória Setúbal
Nikšič (Č. Hora)/Cosmos (San. Mar.) - Penybont (Wal.)/Santa Coloma (And.)
Beer Ševa - Panevežys (Lit.)/Milsami (Mold.)
Poltava - Dunajská Streda/Dila Gori (Gruz.)
Kluž - Demirspor
Ordabasy Šymkent (Kaz.) - Legia Varšava
Makedonija Skopje/RFS (Lit.) - Sabah (Ázerb.)
Besiktas Istanbul - Tirana/Dinamo Batumi (Gruz.)
Željezničar Sarajevo/Dinamo Minsk - Něftči Baku
APOEL Nikósie - Novi Sad
CSKA Sofia - FCSB (Rum.)
Alaškert Jerevan/Arsenal Tivat (Č. Hora) - Debrecín
Lech Poznaň - Kauno Žalgiris (Lit.)
Kalmar (Švéd.) - Pjunik (Arm.)/Narva Trans (Est.)
Auda (Lot.) - Trnava
Osijek - Zalaegerszég (Maď.)
Twente Enschede - Hammarby
KÁ Hafnarfjördur (Isl.)/Connah's Quay Nomads (Wal.) - Dundalk (Ir.)/Magpies (Gibr.)
FC Bruggy - Aarhus
Haka (Fin.)/Crusaders (Sev. Ir.) - Rosenborg Trondheim
Hibernian (Skot.) - Víkingur (Faer. ostr.)/Escaldes (And.)
B36 Tórshavn (Faer. ostr.)/Paide (Est.) - Škendija (Mak.)/Haverfordwest (Wal.)
Basilej - Kostanaj (Kaz.)/Honka Espoo (Fin.)
Differdange (Luc.) - Maribor/Birkirkara (Malta)
Austria Vídeň - Borac Banja Luka (Bos.)
CSKA Sofia - Sfintul Gheorghe
Ararat-Armenia/Egnatia (Alb.) - Aris Soluň
Maccabi Tel Aviv - Petrocub Hincesti (Mold.)
Torpedo Žodino - Larnaca
Kutaisi (Gruz.)/Sarajevo - Aktobe (Kaz.)
Midtjylland - Niederkorn (Luc.)/Gjilani (Kos.)
HB Tórshavn (Faer. ostr.)/Derry City (Ir.) - Kuopio
Gent - Žilina/Levadia Tallinn
Kecskemét - Riga/Víkingur Reykjavík
Linfield (Sev. Ir.)/Vllaznia (Alb.) - Štětín
PAOK Soluň - Beitar Jeruzalém
Balzan (Malta)/Domžale (Slovin.) - Vaduz/Neman Grodno (Běl.)
Fenerbahce Istanbul - La Fiorita (San. Mar.)/Zimbru Kišiněv
Gabala (Ázerb.) - Omonia Nikósie
Hegelmann (Lit.)/Škupi (Mak.) - Levski Sofia

Reklama