Hlavní obsah

Slavii krutě smetla efektivita Arsenalu, poukazuje Čech. Co si myslí o Kúdelovi?

Praha

Konec pohárové pouti nebyl zrovna honosný, jinak ale sešívaní zaknihují do fotbalové historie další parádní ročník na evropské scéně. „Slavia měla v pohárech vynikající sezonu. Procházela jí až do čtvrtfinále Evropské ligy po kvalitních výkonech a výsledcích,“ oceňuje Petr Čech. Legendární gólman je členem vedení Chelsea, ale svoji kariéru končil právě v dresu Kanonýrů, kteří tažení českého mistra ukončili.

Slavia pocítila krutost fotbalu, říká Petr Čech. Jak ovlivnil její výkon trest pro Kúdelu? Video: Sport.cz, Sport Invest

 
Článek

Sledoval sešívané jak v Londýně, tak v pražské odvetě. Zhodnotit může nejen jejich konfrontaci s Arsenalem, ale také dopad případu „Kúdela a rasismus", který je v Británii stále živý.

„Pokud jde o odvetu, Slavii mohla ve čtvrtek ovlivnit pouze Ondřejova absence. Je složité komentovat případ na dálku, na místě jsem nebyl. Nemůžu hádat, co bylo na hřišti řečeno nebo ne," poznamenal Petr Čech během páteční online tiskové konference ke startu projektu Zažij EURO, který pro fanoušky připravila značka Volkswagen.

Dění okolo Kúdely a trestu od UEFA jsme probírali, ale výkon to neovlivnilo, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„Trest je jasný. Já jen věřím, že je pro všechny hráče k zamyšlení. Na hřišti vládnou velké emoce a některé věci tam nepatří. Ale jak říkám, je těžké hodnotit na dálku. Věřím, že kauza bude uzavřená a fotbal se bude zase dívat na hřiště, ne mimo něj," přeje si český internacionál.

Ani on tak hladký průběh odvety v Edenu neočekával.

„Doma Arsenal své šance nevyužil a pak ho Slavia potrestala. Gól vstřelený venku jí dával výhodu. Neuznaný gól v odvetě byl pro ni varováním, jenže pak udělala dvě zbytečné chyby a soupeř je potrestal. Někdy je až kruté, do jaké míry v závěrečné fázi pohárů rozhoduje efektivita. Druhý poločas více nabídl obraz, který jsem čekal, byl vyrovnanější. Trochu je porazili vlastními zbraněmi Slavie. Dohánět tři góly je těžké, museli by dát rychle gól, což se nestalo," hodnotí jasný duel s výsledkem 0:4.

Sima a Provod v první linii

Navzdory trpkému konci se hráči Slavie na fotbalové burze patřičně uvedli.

„Mají výhodu, že Souček a Coufal odešli ze Slavie do Premier League a daří se jim, což jim otvírá trochu dveře. Kluby a jejich skauti vědí, že slávisté jsou velice dobře fyzicky připraveni, stačí i v zápasech hraných ve vysoké intenzitě. Mohou se uplatnit v jakékoliv lize. Bude zajímavé sledovat, kolik hráčů dostane zajímavé nabídky," avizuje Čech.

Bolí to hodně, ale s odstupem času o tom budeme přemýšlet jinak, věří Lukáš ProvodVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Prvními na řadě podle něj mohou být Sima nebo Provod.

„Objevili se v této sezoně a dařilo se jim na evropské scéně, pak se o nich začne mluvit. Nabídky určitě pro některé slávisty přijdou. Také Sparta má mladý tým, kde hráči dorůstají. Věřím, že pod trenérem Vrbou se zase zvedne. Že český fotbal bude mít vždy aspoň jeden klub schopný konkurovat na evropské scéně. Tomu dávají zájemci o hráče největší váhu," poukazuje Čechíno.

Gólmani jsou často v ohrožení

Pochopení má pro kolegu Ondřeje Koláře, který se po zranění hlavy rovněž vrátil do branky v helmě, navíc ještě s maskou na obličeji.

Bylo to ustrašený, báli jsme se hrát. Smutný konec pro nás, hodnotí brankář Ondřej KolářVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„Z pohledu brankáře je rizikových situací během sezony spousta. Během kariéry jsem se kolikrát jen se štěstím vyhnul zranění. Je údělem brankáře, že když útočník v plném běhu udělá špatné rozhodnutí, už se nedá zastavit... Všichni se většinou snaží dát gól za každou cenu. Když je pak míč ve výšce hlavy, může nastat situace jako u Ondřeje. Protihráč asi ztratil orientaci, myslím, že by příliš zahleděný na míč," líčí Čech hrůzostrašný faul, který předvedl Kemar Roofe z Rangers.

„Popřál jsem Kolářovi, ať se hlavně brzy uzdraví. Důležité je, že se sám cítil, aby se vrátil brzy na hřiště. Mít helmu a masku najednou není nejpříjemnější. Má výhodu, že na stadionech teď nejsou fanoušci a hluk, což by pak změnilo jeho vnímání. Já baráž s Černou Horou kdysi odehrál s maskou, která mi vadila víc než helma. Při prostorovém vidění po stranách může člověka rozhodit zlomek sekundy. Jde také o zvyk," vzpomíná Čech a věří, že Kolář masku brzy odloží. Helmu si pro jistotu hodlá ponechat.

Reklama