Hlavní obsah

Peklo i džungle, jsou to blázni. Létaly mi mince na hlavu, stovku bych z nich sesbíral, vzpomíná Frýdek na Galatasaray

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musí hodně přemýšlet a lovit v paměti, nakonec si ale bývalý záložník fotbalové Sparty Martin Frýdek vybaví téměř tři desetiletí staré dvojutkání s Galatasarayem velmi přesně. „Myslím, že to bylo za trenéra Jozefa Jarabinského. Doma jsme vyhráli a venku remizovali 1:1,“ vzpomíná někdejší reprezentant na předkolo Poháru UEFA ze srpna 1995.

Foto: Profimedia.cz

Martin Frýdek v dresu Sparty krátce před tím, než v létě 1997 přestoupil do Leverkusenu.

Článek

Doma Sparta zvítězila 3:1. „Méďa (Pavel Nedvěd, pozn. red.) dal dva góly. Hráli jsme velmi dobře a zaslouženě si vezli do Turecka náskok. I když to bylo možná trochu překvapení,“ přemítá Frýdek, který v obou utkáních dostal od Jarabinského důvěru a naskočil v základní sestavě.

Sparta měla v lize volno, plánované utkání v Drnovicích se přesunulo na listopad. Času na přípravu bylo dostatek. A cíl měli Letenští jasný.

„Hlavně jsme si zdůrazňovali, že nesmíme brzo dostat gól. Jenže šup. Inkasovali jsme hned v 5. minutě a říkali si, že je to v háji. Víme, že Turci nic nevzdávají,“ vypráví Frýdek. V Praze i v domácí odvetě se prosadil legendární velšský útočník Dean Saunders, za něhož v roce 1991 zaplatil Liverpool 2,9 milionu liber. Tehdy se jednalo o britský přestupový rekord.

Ve 23. minutě však srovnal ranou z dálky opět Nedvěd. „Byli jsme pod tlakem, ale naše branka je trochu otupila,“ pokračuje Frýdek. Následně se sparťané z bouřlivého prostředí nesesypali. „Bylo to peklo. Když jsme přijížděli, létaly na autobus kameny. Atmosféra? Jsou to blázni. Hrozně nepříjemný a tvrdý zápas,“ říká Frýdek.

„Jako nejmenší jsem při rozích chodil k tyči. Kdybych to posbíral, dám z mincí kolem sebe dohromady určitě minimálně stovku. Létaly mi do hlavy, do očí, do nosu. Prostě všude. Tohle si vybavím vždy. Jinak jsme fotbalově byli lepší a zaslouženě jsme postoupili,“ dodává. Sparta tehdy v tehdejším ročníku Poháru UEFA, v němž Slavia došla do semifinále, vypadla ve 3. kole s AC Milán.

Sparta si souboj s Galatasarayem zopakovala za dva roky, na podzim 1997 ho potkala v základní skupině Ligy mistrů. Doma zvítězila díky gólům Horsta Siegla, Petra Gabriela a Josefa Obajdina 3:0, venku padla 0:2. Frýdek už tehdy rudé barvy neoblékal, v létě 1997 zamířil do německého Leverkusenu.

„Byl jsem rád, že jsem se dostal ven. Klukům jsem Ligu mistrů docela záviděl, ale Leverkusen ji hrál taky. Ve skupině jsem byl v Monaku, vypadli jsme ve čtvrtfinále s Realem Madrid. Podařilo se mi procestovat velké země,“ líčí Frýdek.

Další střet mezi Spartou a tureckým velkoklubem bude bedlivě sledovat. První duel play off Evropské ligy se hraje už ve čtvrtek, byť na jiném stadionu. V 90. letech hostil střetnutí Ali Sami Yen Stadium, teď nový RAMS Park. Odveta se hraje za týden na Letné. „Jaro v Evropě Sparta zachránila na poslední chvíli, když porazila Betis i Limassol. Ale jinak z ní sálá obrovské sebevědomí. Věřím, že to bude vyrovnané,“ odhaduje majitel stříbra z Eura 1996.

Například trenér Brian Priske říká, že na atmosféru v Turecku se tým nijak speciálně připravovat nebude. Prý něco podobného zažili na podzim na Betisu nebo Rangers.

„Kluci jsou zkušení, mají něco odehráno a mohli by to zvládnout. Na druhou stranu v Turecku není normální atmosféra, ale džungle, divočina, boj o přežití. Nedávno jsme viděli, že prezident klubu je schopný vběhnout na hřiště a dát kanón rozhodčímu. Opravdu, to jsou někdy blázni,“ připomíná Frýdek, jak šéf Ankaragücü Faruk Koca uštědřil sudímu Umutu Melerovi ránu pěstí. Federace poté pozastavila všechny fotbalové soutěže v zemi, politici čin odsoudili a Koca dostal doživotní zákaz působení ve fotbale.

Ano, Spartu v Turecku nečeká vůbec nic jednoduchého. Galatasaray vede domácí soutěž, disponuje zkušeným kádrem včetně Wilfrieda Zahy, Maura Icardiho, Driese Mertense a dalších hvězd se zkušenostmi z největších evropských klubů.

„Pokud chtějí jít dál, musí porazit každého. V této fázi opravdu není lehkého soupeře. Byla by paráda, pokud by se povedlo postoupit dál,“ věří Frýdek v proklouznutí mezi nejlepších šestnáct týmů Evropské ligy. A co ještě nějaká turecká historka na závěr? „Nevím, jestli to bylo při výjezdu nebo na soustředění, ale místo toho, abychom s Horstem Sieglem po obědě leželi na pokoji, šli jsme nakupovat zlato. Možná to bylo dříve za trenéra Dušana Uhrina, fakt si přesně nevzpomínám,“ usmívá se Frýdek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Internacionál Martin Frýdek jako host podcastu webu Sport.cz.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články