Hlavní obsah

Sparta zvýšila konkurenci v záloze. Sadílek začne být upozaděný, míní expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou čtyři, všichni reprezentují své země, v základní sestavě fotbalové Sparty je však místo jen pro dva z nich. Kaan Kairinen, Qazim Laci, Lukáš Sadílek a nově Markus Solbakken dodávají ve středu zálohy obrovskou kvalitu, ale také konkurenci. „K nim ještě patří samozřejmě David Pavelka,“ podotýká trenér Brian Priske. Ve velkém zápasovém vytížení jde o příjemnou zprávu, hrozí však také rizika.

Konkurence v záloze Sparty po příchodu Solbakkena. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

V závěru podzimu vsadila Sparta nejčastěji v důležitých zápasech na Albánce Laciho s Finem Kairinenem. V zimním přestupovém období ale chtěl trenérský tým přivést ještě větší kvalitu, proto klub po usilovném vyjednávání ulovil norského reprezentanta Solbakkena z Vikingu Stavanger za přibližně 50 milionů korun.

Najednou konkurence ve středu pole při dodržení formace 3-4-3 enormně vzrostla. „V některých ohledech si jsou všichni dost podobní. Jsou naším hnacím motorem a box-to-box hráči, kteří umí být platní jak při ofenzivní části, tak defenzivní. Je důležité, že vědí, jakou mají v kádru pozici,“ ujasňuje Priske. Sparta střed hřiště často posiluje buď stažením hrotového útočníka, nebo vytáhnutím jednoho ze stoperů.

Ve finále je ale hlavní část práce na samotných záložnících. A každý přispívá trochu jinak. „Sadílek je asi nejvíce nepředvídatelný. Oproti ostatním dělá více náběhů do hloubky hřiště. Všichni jsou ale pro nás strašně důležití, od středních záložníků potřebujeme mimo jiné, aby určovali tempo hry a byli co nejvíce dominantní,“ podotýká sparťanský kouč.

Záložníci Sparty na podzim 2023

JménoPočet minutGóly+asistenceÚspěšnost přihrávek v lizeÚspěšnost v obranných soubojích v lize
Kaan Kairinen1 7732+787,8 %64,6 %
Lukáš Sadílek1 7191+286,7 %69,6 %
Qazim Laci1 4762+785,5%58,1 %
David Pavelka6271+187,6 %51,7 %

Zdroj: Transfermarkt.com, Fortuna liga

V přípravě nastupovali vedle sebe opět Laci s Kairinenem, druhou dvojici tvořili Sadílek a Solbakken. Pavelka je pak připraven na každý zápas a moment, kdy dostane prostor. „Sadílek začne být v některých utkáních trochu upozaděný. Odvedl na podzim velké množství práce, ale bude více využíván v duelech, které mu budou sedět. Pokud Sparta bude dobývat, rozdají si to mezi sebou Laci, Kairinen a Solbakken,“ odhaduje bývalý fotbalista a někdejší mládežnický reprezentant Petr Mikolanda.

Zajímavá jsou podzimní čísla. Kairinen odehrál napříč všemi soutěžemi 1 773 minut, Sadílek 1 719 a Laci 1 476. Pavelka pak 627, v základní sestavě nastoupil v Teplicích, doma s Karvinou, v utkáních MOL Cupu v Líšni a na Bohemians, v lize na Baníku a v Pardubicích.

Velkou rotaci Sparta zřejmě využije hlavně na začátku jara, kdy ji od 10. února do 10. března čeká minimálně osm duelů včetně dvou derby, dvojutkání Evropské ligy s tureckým Galatasarayem nebo zápasů na Slovácku a v Plzni. „V Solbakkenovi vidím neuvěřitelné věci po technické, taktické i myšlenkové stránce. Přináší velký nadstandard, jen uvidíme, jak mu bude chutnat čeká liga, která je hodně kontaktní a soubojová. Nemyslím, že bude hrát od začátku, Priske ho bude na naši soutěž učit. Je to ale skvělý fotbalista a jsem přesvědčený, že Spartě v důležitých momentech pomůže,“ má jasno Mikolanda.

Foto: Sparta.cz

Posilou fotbalové Sparty se stal norský reprezentant Markus Solbakken z Vikingu Stavanger.

Pro sobotní duel v Karviné očekává, že Sparta zůstane u osvědčené spolupráce a nasadí Laciho s Kairinenem. Dávalo by to smysl, jen se opět nabízí otázka, jaký prostor dostane v dalších týdnech, ale v průběhu celého jara Sadílek, jenž je pro víkend mimo hru kvůli červené kartě proti Teplicím. „Jde o českého reprezentanta a je potřeba, aby byl na Euro připravený a rozehraný. Bylo by pro český národní tým, kde se s ním počítá, špatně, pokud nasbíral opravdu málo minut. V mých očích je na pozic čtyři,“ dodává Mikolanda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.