Hlavní obsah

TOP 2023: Výjimečná jízda českých klubů Evropou. Pohárový podzim ozdobily rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížila se půlnoc a jeho vrstevníci tou dobou už možná pospávali u televize. Ovšem z Miroslava Koubka čišela euforie. „Nenapadlo by mě, že to dokážeme,“ vydechl 72letý trenérský veterán, jenž s fotbalovou Plzní na podzim vykouzlil originální kousek: šest výher v šesti zápasech Konferenční ligy! Neztratit ve skupinové fázi evropského poháru ani bod? Tohle se ještě žádnému tuzemskému týmu nepovedlo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Douděra a Jan Bořil ze Slavie Praha oslavují gól na 2:0 během utkání základní skupiny Evropské ligy s AS Řím

Článek

Byl to vážně výjimečný pohárový podzim. A nemusí zůstat jen u toho: Plzeň a Slavia se Spartou v Evropské lize budou pokračovat i na jaře, což je pro Česko historický unikát. Sparťané už vědí, že v bitvě o postup mezi nejlepších šestnáct vyzvou Galatasaray Istanbul (15. února v Turecku a 22. února na Letné), osmifináloví soupeři Slavie s Plzní budou známi až v únoru.

„Zafungovalo kouzlo evropské scény, hráči se v pohárech dokážou ještě víc koncentrovat. Tým se semkne, svítí na něj reflektory,“ vyprávěl plzeňský kouč Koubek. Mimochodem, jeho chlapci inkasovali jen jednou, nejméně ze všech týmů v soutěži.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek

Že měla Plzeň štěstí na papírově snadnou skupinu s Dinamem Záhřeb, Astanou a Ballkani? Měla, ale vzpomeňte si na loňský podzim, kdy za podobné konstelace vypadla Slavia. Vršovická parta se letos vykoupila i s úroky: první místo a vstupenka do osmifinále. Nejblyštivější byl triumf nad AS Řím, letošním finalistou Evropské ligy.

Stěhování hvězd
V Paříži na něj bučeli a pro spoustu fanoušků fotbalového PSG byl jen zlatokopem. Ovšem v Americe 36letý argentinský čaroděj Lionel Messi baví hned od letního příchodu do Interu Miami, kam ho nalákal slavný David Beckham. Na postup do play off zámořské MLS to ještě nestačilo, ale co se nepovedlo letos, může přijít v příští sezoně. Messi nebyl jedinou superhvězdou, která během roku odešla z Evropy. Další dvě velká jména vyrazila přiživit fotbalový boom v Saúdské Arábii: portugalský kanonýr Cristiano Ronaldo (38) si plácl s Al-Nassrem a brazilského útočníka Neymara (31) v Al-Hilálu zatím brzdí zranění.

Pochvalu zasloužila i Sparta. Na rozdíl od Plzně se Slavií neměla ještě před posledním kolem nic jisté, ovšem výhra 3:1 v aréně Arisu Limassol byla naprosto přesvědčivá. Ve sparťanské skupině byli lepší už jen Glasgow Rangers.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Sparty Peter Vindahl oslavuje vítězství v utkání s Betisem Sevilla

Sladké bonusy superúspěšného podzimu: česká trojka vydělala dohromady kolem 750 milionů korun a do národního koeficientu nasbírala 12 bodů, čímž překonala i zatím nejlepší pohárovou sezonu 1995/96. V žebříčku určujícím nasazování týmů do pohárů Češi poskočili na 11. místo, takže v létě 2025 by skoro tutově mělo do pohárů jít pět zdejších klubů.

A ještě stojí za připomínku, že Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem v červnu v barvách West Hamu triumfovali v pražském Edenu v Konferenční lize.

Reklama

  2 : 2 Leverkusen - AS Řím 2 : 2 dohráno
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.