Hlavní obsah

Trpišovský: Na AC Milán jsem vyrůstal, chceme být odvážní jako na Interu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysypal z rukávu prakticky celou sestavu AC Milán, která v letech 1989 a 1990 dvakrát po sobě ovládla Pohár mistrů evropských zemí. Trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský má k osmifinálovému soupeři v Evropské lize velkou úctu i vztah. „Je to pro mě i všechny ostatní velký svátek, tradice tady je obrovská, stadion unikátní,“ pravil Trpišovský před duelem na San Siru.

Foto: Martin Malý | SK Slavia Praha

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský na San Siru.

Článek

Milán (od našeho zpravodaje) - Trpišovský chce slavné Rossoneri potrápit, z jejich aktuálního kádru nejvíc obdivuje útočníka Oliviera Girouda.

Co pro vás AC Milán znamená?

Je to pro mě klub, na kterém jsem vyrůstal. V té době jsme byli v Česku zavření v totalitním režimu a nebylo moc možností vidět velké týmy a zápasy. Ale tím, jak bylo AC dominantní, v televizi bylo. Sledoval jsem éru Donadoniho, Ancelottiho, Tassottiho, Costacurty, Baresiho, Van Bastena, Rijkaarda, Gullita, Maldiniho, brankáře Galliho a dalších. Už po losu jsme měli obrovskou radost, že sem můžeme jet.

Vybavily se vám na San Siru vzpomínky na zápas s Interem, se kterým jste tu před čtyřmi a půl lety uhráli v Lize mistrů remízu 1:1?

Ano a teď budeme potřebovat podobné nastavení jako tehdy, kdy jsme podali výborný výkon po fotbalové, mentální nebo běžecké stránce. Na tyhle zápasy se potřebujete dobře připravit. Jsem šťastný, že jsem tu znova a že po utkání s Interem tady zažiju i zápas s AC.

Jaký dojem na vás dělá současný AC Milán?

Je velice silný v ofenzivě. Je otázka, s jakými hráči nahoře nastoupí, ale předpokládáme, že s těmi nejlepšími, protože s Laziem hráli už v pátek a měli mezi zápasy dostatek času. Známe jejich dovednosti. Například levá strana s Theem Hernándezem a Rafalem Leaem patří k top class na světě v ofenzivní činnosti.

Kdo další vás zaujal?

Na druhé straně je Pulisic, v pokutovém území Giroud, ze druhé vlny to dobře doplňuje Loftus-Cheek. Líbí se mi středoví hráči Reijnders nebo Bennacer, kteří jsou strašně silní fotbalově a dokážou zajistit týmu převahu s míčem. Ono už od brankáře jsou silní v rozehrávce. Všiml jsem si, že (gólman Mike Maignan - pozn. aut.) má za poslední tři sezony v italské lize tři asistence, což je docela unikum.

Co musíte splnit, abyste mohli uspět?

Musíme být stoprocentní v defenzivní činnosti, dobře se zajišťovat, být blízko hráčů a v posledních třiceti metrech se snažit minimalizovat jejich kombinaci. Musíme podat komplexní výkon a být perfektní v defenzivě. Víme, že nás čeká trochu odlišný ofenzivní styl, na který tolik nenarazíme. Těžko se připravujete na hráče jako Leao, protože jen tak na něj v tréninku nebo zápasech nenarazíme. Budeme na to muset reagovat.

Co další předpoklady úspěchu?

Musíme se snažit hrát aktivně, nabízet se a nedostávat se pod tlak. Vždycky říkám, že těžko zaručujete výsledek. Ale doufám, že nabídneme dobrou podívanou a stejnou odvahu jako tehdy proti Interu. A hlavně věřím, že do utkání lépe vstoupíme než na podzim v Římě, kdy jsme dvakrát brzy inkasovali.

Kdybyste si mohl vybrat hráče, který by proti vám nenastoupil, kdo by to byl?

To je velmi složité. Já jsem totiž šťastný, když proti nám ti nejlepší hráči nastoupí. Vždy si přeju, aby proti nám hrály největší postavy a hvězdy soupeře. Trochu to otočím. Zmíním hráče, který se mně osobně moc líbí. Všichni v Česku obdivujeme Oliviera Girouda. Je to obrovská postava světového fotbalu, vídáme ho pravidelně ve finálových zápasech všech možných soutěží. Je to rozený vítěz. Už jsme měli tu čest se s ním potkat, když byl v Chelsea. Teď budeme mít tu možnost znovu. Moc se těším.

Co současné evropské tažení vypovídá o vašem týmu?

Mám z něj hroznou radost. Se Slavií hrajeme sedmým rokem pravidelně evropské poháry, ale během té doby došlo k velké obměně kádru. Spoustu hráčů prožívá první takovou sezonu. Stavíme novější tým za pomoci kluků, kteří tu už nějakou dobu jsou. Snažíme se na tým přenést mentalitu, se kterou jsme v Evropě byli úspěšní. Daří se to.

Čím to?

V evropských zápasech je oproti české lize často větší intenzita hry, víc prostoru, víc herního času, což nám svědčí. Tým je v Evropě úspěšný, ale teď začíná nová soutěž. Věřím, že jsme posílení a že kluci získávají zkušenosti i sebevědomí.

Reklama

  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.