Hlavní obsah

Září v AC Milán a zastupují ho Češi. Jednou by mohl jít ještě výš, říká agent o Tomorim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před třemi lety přišel do Itálie, novináři ho požádali, aby na kameru vyslovil celé svoje krkolomné jméno. Pobaveně se usmál a pečlivě hláskoval: Oluwafikayomi Oluwadamilola Tomori. Anglický stoper s pestrým životopisem ve středu přiletí do Prahy s početnou výpravou slavného AC Milán. Z tribuny ho bude v Edenu sledovat i Viktor Kolář, šéf české agentury Sport Invest, která Tomoriho zastupuje: „To víte, náš Fikayo je horké zboží.“

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Stoper Fikayo Tomori po třech měsících vykurýroval zadní stehenní sval a na začátku března se vrátil do sestavy AC Milán.

Článek

Narodil se v kanadském Calgary, máma s tátou pocházejí z Nigérie. A když Fikayovi nebyl ještě ani rok, rodina se přestěhovala do Londýna. Jako kluk hltal francouzského kanonýra Thierryho Henryho, ale sám má v popisu práce gólům zabraňovat. „Neexistuje pro něj lepší místo, kde by se mohl zdokonalovat ve svém řemesle. AC Milán, to je přece dlouhá tradice velkých stoperů. Baresi, Costacurta, otec a syn Maldiniové…“ vyjmenoval před lety někdejší anglický záložník Joe Cole, dávná hvězda Chelsea.

Právě tam Tomori kopal do míče už od sedmi let. A právě v akademii Chelsea si ho všiml Kolář se svými skauty. Agentura má v Londýně anglickou pobočku, s klubem ji propojil jeden z nejváženějších klientů, ikonický brankář Petr Čech. „Na zápasech mládeže jsme si vytipovali osm hráčů a podepsali jsme dva. Kromě Fikaya ještě útočníka Tammyho Abrahama, který se v AS Řím vrací po operaci zkříženého vazu,“ vypráví Kolář.

Tomori podepsal české agentuře po ročním sbližování v šestnácti a dva roky nato poprvé ochutnal Premier League. V našlapaném áčku Chelsea pro něj nebylo místo a jako spousta jiných mládenců kočoval po hostováních: Brighton, Hull, Derby County. Na poslední adrese v nemetropolitním hrabství Derbyshire se potkal s trenérem Frankem Lampardem, legendou Chelsea. „Dal mi spoustu důvěry, hodně mu dlužím,“ vzkázal Tomori po letech.

Když se v zimě 2021 po sedmnácti ligových zápasech za Chelsea přesunul z Anglie do Itálie, brzy zaujal: po dvanácti letech se stal prvním skórujícím Angličanem v dresu AC Milán od časů Davida Beckhama. Rok nato pomohl k titulu a experti ho vybrali do All-Star sestavy Serie A. Mimochodem, během štace v Miláně stihl dálkově vystudovat obchodní management na univerzitě v Milton Keynes. „Ve fotbale přece nebudu věčně,“ vysvětloval Tomori.

„Jeho mladší sestra taky studuje, zrcadlí se v tom vliv tatínka. Pracuje jako účetní a má velký smysl pro akurátnost,“ přibližuje Kolář. „Rodina je celkově hodně konzervativní a zakládá si na tradicích.“

Tomori ještě jako teenager stihl jeden start za kanadskou dvacítku, ovšem po povedeném přáteláku s Anglií si ho už doma pohlídali. Pikantní detail: první pozvánka do anglické reprezentace přišla v říjnu 2019 před evropskou kvalifikací proti Česku, nad nečekanou porážkou 1:2 žasl v Edenu na střídačce.

Ve čtvrtek večer se do slávistického chrámu podívá znovu, hvězdná parta z Milána bude v bitvě o čtvrtfinále Evropské ligy hájit dvougólový náskok ze vstupního zápasu. Otázkou je, jestli Tomori nastoupí od začátku, po tříměsíčním kurýrování zadního stehenního svalu se vrátil teprve o prvním březnovém víkendu. A před týdnem proti Slavii dostal poločas. „Zranění ho přibrzdilo, ale s ním v sestavě je Milán úplně jiný. Fikayo je univerzál, má solidní rozehrávku a opírá se o obrovskou sílu i rychlost: když mu utečete, chytne si vás,“ popisuje Kolář.

Usměvavý manažer každý den vyřídí fůru telefonátů – a dost z nich se týká právě Tomoriho. V šestadvaceti je v nejlepších letech a zajímají se o něj nejfajnovější fotbalové značky.

„Je loajální a nechce z Milána utíkat, zvlášť když se klubu v téhle sezoně zatím moc nedařilo,“ vykládá Kolář. „AC je skvělou adresou, ale Tomori má potenciál v budoucnu postoupit ještě o jeden stupínek výš. Pokud bude zdravý, bude žádaným stoperem absolutně kdekoliv.“

Reklama