Hlavní obsah

Traktory, troubení, chaos. Zemědělci komplikovali přípravu na svátek proti Liverpoolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ač je očekávaný duel se slavným Liverpoolem naplánovaný na 18.45, ruch byl u stadionu fotbalového stadionu Sparty po celý čtvrtek. Nezpůsobili ho dychtiví fanoušci, ale zemědělci, kteří se sjeli do Prahy na další protest proti vládě. Jejich traktory a zemědělská technika komplikovala přípravy před osmifinálovým kláním Evropské ligy. Sparta upozornila diváky, aby dorazili na zápas včas.

Zemědělci protestují v Praze. Traktory jezdí kolem Úřadu vlády a Letenských sadů.Video: Sport.cz

 
Článek

„Milí zemědělci, můžu chápat, o co vám jde. Ale vaším jazykem: my máme na stadionu dnes tak trochu žně,“ vyťukal ve čtvrtek ráno na sociální síť X osobitý vzkaz Ondřej Kasík, ředitel komunikace sparťanských fotbalistů.

„Potřebujeme absolvovat UEFA mítinky a máme hodně práce. Asi byste taky nechtěli mít při žních na cestě k vám zablokovaný vjezd naším autobusem, ne?“

Nespokojení zemědělci od brzkého rána kroužili po centru hlavního města. Protestní trasa vedla také přímo kolem sparťanského stadionu. Hned vedle něj, v Letenských sadech, také zemědělci odstavovali své stroje. Traktory, kombajny a další mašiny tak komplikovaly příjezd zaměstnanců Sparty, fotbalistů i zástupců UEFA nebo Liverpoolu.

„Dopoledne se konala klíčová platforma pro organizaci mezinárodních zápasů, které se účastní také zástupci UEFA i soupeře. Řešilo se, že místo osobní schůzky se členové Liverpoolu připojí online. Komplikace to je,“ vysvětloval dopoledne pro Sport.cz Kasík. Zástupci soupeře nakonec stihli dorazit osobně.

„Máme tady od nás asi 15 strojů, jezdíme kolečka podle pokynů. A měli bychom odjet někdy v půl druhé,“ řekl dopoledne reportérovi Sport.cz jeden ze zemědělců, který parkoval na Letenské pláni.

„Ano, víme, že se tady hraje s Liverpoolem. Vtipkovali jsme, že pokud nám neseženou lístky, zůstaneme do večera,“ doplňoval s dávkou nadsázky další z protestujících farmářů.

Cesta na Letnou se v ranních a dopoledních hodinách výrazně protahovala. Ulice Milady Horákové byla ve směru od Hradčanské těžce průjezdná, brzdily ji popojíždějící a parkující traktory. Řidiči osobních vozů troubili, na místě vznikal slušný chaos. Po obědě zase zablokovala Letenský tunel nehoda traktoru s osobákem. Opodál na Letenské pláni měli hasiči práci se dvěma hořícími balíky slámy.

Po 14:00 po oficiálním ukončení protestu stále parkovaly na Letenské pláni desítky traktorů. Další špalír projížděl kolem stadionu. Většina farmářů už ale opouštěla Prahu a provoz se vracel do normálu.

Sparta už přes den na oficiálním účtu na síti X vyzvala fanoušky, aby dopravní situaci nepodcenili a na utkání s Liverpoolem dorazili včas. K příspěvku připojila i ilustrační fotografii Jana Kuchty, který sedí za volantem traktůrku.

Policisté nepředpokládali, že by zemědělci mohli narušit samotný průběh zápasu. Mezi plánovaným koncem protestu a začátkem zápasu s anglickým soupeřem by stále mělo zbývat dost hodin na to, aby se situace uklidnila.

„U stadionu jsou ale zaparkované autobusy Liverpoolu, které by měly vyzvedávat hráče,“ podotýkal Kasík. Pokud by se kvůli protestům opozdily, což by ohrozilo plánovaný výkop, zavánělo by to mezinárodní ostudou.

Reklama