Hlavní obsah

Juliš vzpomíná na Van Dijka: Obrovský chlap. Zkoušel jsem to rychlostně, ale nic z toho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim 2016, dva zápasy v základní skupině Evropské ligy mezi Spartou a Southamptonem. Na St Mary's Stadium i na Letné přivádí anglický tým jako kapitán nizozemský stoper Virgil van Dijk, o ofenzívu Pražanů se má starat například Lukáš Juliš. „Venku jsme prohráli 0:3, vůbec jsem si přes něj nekopnul,“ líčí pro Sport.cz Juliš zážitky s urostlým obráncem, který se ve čtvrtek vrací do Česka jako opora Liverpoolu.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Obránce Liverpoolu Virgil van Dijk

Článek

„Byl velký, obrovský chlap. Dostal jsem pokyny, ať přes něj zkusím jít rychlostně, ale po pár minutách jsem zjistil, že z toho nic nebude,“ vzpomíná na Van Dijka aktuálně forvard Olomouce Juliš. To je příběh venkovního střetnutí. Letenští tehdy nevstoupili do Evropské ligy vůbec dobře. „Sám jsem střídal už o poločase,“ připomíná Juliš tříbrankový příděl.

Z prvního zářijového měření sil vyšel Van Dijk vítězně. Listopadová odveta přinesla úplně jiný příběh. „Fauloval mě a ze standardky jsme dali gól. Bořek Dočkal centroval a Costa zakončil. Pak už jsme hlavně bránili, ale vyhráli 1:0,“ popisuje Juliš. Sparta si triumfem zajistila postup ze skupiny, v níž figuroval kromě Southamptonu ještě milánský Inter a izraelský celek Hapoel Beer Ševa.

Ale zpět k van Dijkovi, který přibližně o rok později, v lednu 2018, přestoupil do Liverpoolu za astronomických 2,19 miliardy korun. Reds z něj v tu chvíli udělali nejdražšího obránce fotbalové historie. „Jasně, s klukama jsme se o tom bavili. Navíc v sezoně 2018/2019 byl hned nejlepší hráč Premier League. Jeden na jednoho i ve vzduchu byl skoro nehratelný. Ukazoval, co v něm je. Dalo se tušit, jakou kariéru udělá. Kapitán, vůdcovství z něj vyzařovalo,“ pokračuje Juliš.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Southamptonu Virgil van Dijk (v červeném) přivádí v roce 2016 svůj tým k utkání Evropské ligy na Letné.

Liverpool ovládl v roce 2019 i Ligu mistrů a van Dijkovi těsně unikl Zlatý míč. Skončil druhý, šest bodů za Lionelem Messim. Dnes je nizozemskému stoperovi 32 let. „Pro mě patří stále mezi pět nejlepších stoperů na světě. Má obrovský vliv na samotný Liverpool. Když je zraněný, jdou jejich výkony dolů,“ konstatuje Juliš. Jak to ví? „Jsem fanoušek Liverpoolu, hodně ho sleduji,“ přiznává s úsměvem.

A tak má k mužstvu, kde dělá Van Dijk kapitána, relativně blízko. Ve čtvrtek Liverpool prověří novou Spartu pod vedením trenéra Briana Priskeho. Tým, který přešel přes Galatasaray a nehodlá ustoupit ani anglickému gigantovi. A je jedno, jestli Van Dijk bude v sestavě, nebo ho kouč Jürgen Klopp v našlapaném programu pošetří.

„Kuchťák (útočník Jan Kuchta, pozn. red.) se přes Van Dijka může dostat třeba načasováním. Sparta je teď v topu, ale Van Dijk se také posunul. Poradil si už s těmi nejlepšími fotbalisty na světě. Na druhou stranu tuším, že existuje šance postoupit. Liverpool má strašně těžké zápasy a uvidíme, kdo vůbec nastoupí. Těžko odhadnout, ale myslím, že minimálně na Letné by Sparta mohla favorita potrápit,“ věří Juliš.

Liverpool čeká o víkendu střet s Manchesterem City, v případě výhry muže udělat krok k titulu. Vedle toho celkem rozsáhlá marodka. „Třeba toho může Sparta využít a vyřadit je,“ culí se Juliš. „Liverpool je však klub, který chce vyhrát všechno. Premier League, domácí poháry i Evropskou ligu. I s ohledem na to, že po sezoně Klopp končí,“ připomíná český útočník nedávný zvrat, kdy německý trenér oznámil, že si dává od svého řemesla minimálně na nějaký čas pauzu.

„Nikdo to nečekal, ale chápu ho. Je v nejdůležitější pozici, vytváří se na něj enormní tlak a může už být unavený. Má právo odejít a ještě uvidíme, jak se rozloučí. Mají sezonu rozjetou na všechny možné trofeje,“ konstatuje Juliš, jenž do Sparty přišel v roce 2009 v necelých 15 letech. Probojoval se až do elitního mužstva, hostoval v Bohemians nebo Olomouci, z klubu odešel v létě 2023.

Foto: ČTK

Útočník Lukáš Juliš byl ve Spartě déle než 10 let, aktuálně střílí gól za Sigmu Olomouc.

Na zmíněný rok 2016 vzpomíná Juliš trochu různě. „Docela dost jsem hrál, ale podzim nebyl mimo Evropskou ligu moc dobrý. Prohráli jsme na Southamptonu a potom derby. Skončil trenér Zdeněk Ščasný a nahradil ho David Holoubek. Byl jsem mladý, hodně mě změna zasáhla. Nedám na pana Ščasného dopustit. Ale nastupoval jsem i pod panem Holoubkem. Vzpomínky jsou i hezké, vždyť jsme ve skupině porazili a vyřadili Inter. Jen na začátku jara přišla ťafka s Rostovem, prohra 0:4 venku a bylo po nadějích. A neudělali jsme titul. Teď je Sparta úspěšnější,“ líčí.

Možná i proto Letenské v extrémně těžkém dvojutkání s Liverpoolem rozhodně nepodceňuje. „Budu jim určitě fandit. Dříve jsem měl Liverpool jako srdcovku, ale ve Spartě mi zůstalo pořád hodně známých. Hlavně aby to bylo zábavné a napínavé pro lidi, aby kluci nedostali třeba dva rychlé góly,“

A rada na závěr, na koho si v hvězdami nabitém kádru dát pozor? „Všichni kritizují útočníka Darwina Núñeze, ale ve všech soutěžích má už 14 gólů a 11 asistencí. Dělá servis Mohamedu Salalahovi, teď o víkendu rozhodl zápas s Nottinghamem. A líbí se mi střední záložníci. Vyměnili starší hráče jako Jordana Hendersona a Fabinha za mladší, přišel z Brightonu mistr světa s Argentinou Alexis Mac Allister a maďarský talent Dominik Szoboszlai,“ vyjmenovává Juliš.

Reklama