Hlavní obsah

Čelůstka kvůli zádům přišel o reprezentaci, teď se snaží o návrat

Trabzon

Kvůli vleklým potížím se zády za poslední dva měsíce odehrál jediný ligový zápas a ještě s lítostí musel v polovině listopadu odmítnout premiérovou nominaci do reprezentace před přípravným zápasem se Slovenskem. Teď už fotbalový obránce Ondřej Čelůstka z tureckého Trabzonsporu vyhlíží lepší časy. Ve čtvrtek odehrál pohárový zápas a věří, že se i jeho problémová ploténka "umoudří".

Foto: Radek Malina, Právo

Ondřej Čelůstka (vpravo) s Ondřejem Mazuchem.

Článek

"Dlouho jsem byl mimo, ale teď se to snad už otáčí. Cítím se o dost lépe než před takovým měsícem, na druhou stranu po posledním zápase pořád vnímám, že záda nejsou ve stoprocentním stavu. Když se to do konce roku výrazně nezlepší, budu muset na operaci," řekl v pátečním rozhovoru s ČTK Čelůstka, který ve čtvrtek proti Sanliurfasporu odehrál celý zápas.

Třiadvacetiletého beka už dlouho sužuje lehce vyhřezlá ploténka. Od října kvůli tomu vypadl ze sestavy, a když se 5. listopadu vrátil v zápase s Antalyasporem, musel vzápětí zase vysadit. Ve čtvrtek záda "otestoval" znovu a ke své radosti vnímal posun k lepšímu.

"Problémy s ploténkou jsem si přivodil už mnohem dřív zřejmě při nějakém skokanském cvičení, kdy se mi asi trochu pohnula. Bylo to hodně nepříjemné, měl jsem narušenou celou pohybovou koordinaci a nemohl se skoro hnout. Nešlo s tím trénovat, natož hrát," popisoval Čelůstka. "Proto mám radost už z toho, že jsem si konečně mohl zahrát," podotkl hráč, který se v minulé sezóně Ligy mistrů blýskl gólem na hřišti Interu Milán.

Čelůstka musel odřeknout pozvánku do národního týmu

V listopadu Čelůstka zamířil na týdenní rehabilitaci do Prahy a právě v tu chvíli mu přišla pozvánka do národního týmu, kde měl před duelem se Slovenskem nahradit zraněného Františka Rajtorala. Musel s díky odmítnout.

"Volal mi Vláďa Šmicer, ale bohužel jsem neměl na výběr. Hodně mě to mrzelo. Rok a půl, co jsem v Turecku, mi zdraví drželo. A když jsem se poprvé mohl dostat do nároďáku, zastavila mě záda. Zamrzelo to. Ale nejdůležitější je, abych se dal rychle dohromady," poznamenal zlínský odchovanec, který si s juniorskými výběry zahrál na světovém šampionátu dvacetiletých i mistrovství Evropy jednadvacítek.

Návštěvy fyzioterapeutů, elektroléčba, lasery či akupunktura. To byla Čelůstkova náplň času v posledních dvou měsících. Teď je šťastný, že se zase vrací ke klasickému fotbalovému "stereotypu". Během prosince se má ukázat, zda konzervativní léčba zabrala. "Pokud by se problémy vrátily, nebudu mít už na výběr a půjdu na operaci. Ale pořád to považuju za krajní řešení. Do té doby budu dál cvičit a rehabilitovat," řekl Čelůstka.

O zdravotních komplikacích v Trabzonsporu často diskutuje se slovenským spoluhráčem Róbertem Vittekem, jenž měl shodou okolností nedávno stejné problémy a nakonec musel podstoupit chirurgický zákrok. Čelůstka je už předběžně dohodnutý se slovenským operatérem, v jehož péči byl právě Vittek. "Na Vánoce cestuju domů a rozhodnu se o dalším postupu. Robo (Vittek) si operaci pochvaloval, za nějaké čtyři dny mohl začít trénovat. Když nebude jiná cesta, na Slovensku ten zákrok podstoupím také," uvedl.

Reklama

Související témata: