Hlavní obsah

Chceme s Fenerbahce urvat titul! Novák o ambicích, nepříjemném zranění i návratu do reprezentace

Praha

Smůly bylo dost, další zranění jsou nepřípustná. Takové přání má fotbalový obránce Filip Novák. Hráč Fenerbahce Istanbul se po téměř roce vrátil do reprezentace, odehrál celý zápas v kvalifikaci proti Walesu. V rozhovoru pro Právo vypráví o martýriu v posledních měsících i o ambicích tureckého klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Connor Roberts (14) z Walesu a český obránce Filip Novák.

Článek

S Fenerbahce vedete tureckou ligu, vrací se zlatá éra klubu?

Nevím, jestli přímo vrací. Ale rozhodně bychom chtěli v této sezoně s Fenerbahce urvat titul. V té minulé nám utekl v závěru, kdy jsme přišli o pár bodů. Titul je cílem každý rok, doufám, že teď se nám ho povede získat.

Máte na něj?

V turecké lize je víc kvalitních mužstev, ale věřím, že máme nejlepší kádr. Soutěž je dlouhá, doufám, že se poučíme ze závěru uplynulé sezony.

Setkáváte se v Istanbulu s českými hráči Kasimpasy, obráncem Tomášem Břečkou a záložníkem Michalem Trávníkem?

Před reprezentační přestávkou jsme hráli v lize proti sobě, s oběma jsem si po utkání popovídal. Jsme v kontaktu, zatím se nám ale nepoštěstilo někam v Istanbulu zajít. Máme našlapaný program, my s Fenerbahce navíc hrajeme Evropskou ligu. Počkáme po Novém roce, něco vymyslíme.

Vrací se i v Turecku život do normálu po koronavirové době?

Jsou jen malá omezení, podobná jako v Česku. Stadiony můžou být zaplněny z poloviny, očkovaní lidé můžou všude bez problémů. Fanoušci nám chyběli, pomůžou nám v lize. Máme jedny z nejlepších v Turecku.

Jak jste si užil návrat do reprezentace?

Po osmi měsících, kdy mě trápila zranění, jsem moc rád, že jsem zase viděl kluky. Doufám, že je uvidím dál. Každopádně bych byl mnohem radši, kdybych návrat oslavil třemi body, což se nepodařilo.

S jakým zraněním jste se vlastně potýkal?

Marodil jsem s kolenem. Při každé zátěži natékalo, měl jsem s ním velké trable. Když bylo volno, musel jsem si dát pauzu, aby se bolest utišila. Jezdil jsem také konzultace. Do Prahy k panu profesorovi Pavlu Kolářovi nebo k doktorovi z Portugalska. Období bylo náročné na psychiku. Abych koleno zatěžoval co nejméně, ulevoval jsem si, začala mě bolet achilovka na druhé noze. Muselo si všechno sednout.

Teď jste už stoprocentně fit?

Koleno cítím už jenom minimálně, je to daleko lepší. O osmdesát procent. Doufám, že už jsem si smůlu vybral, že všechno bude v pohodě.

Kvůli zranění jste přišel o EURO. Kousal jste neúčast těžko?

Mrzelo mě moc, že jsem nemohl být s mančaftem u toho. Jeden zápas jsem ale viděl přímo na stadionu. Fakt super zážitek.

Tedy v Budapešti, na vítězném osmifinále proti Nizozemsku?

Přesně tak. Byla tam obrovská euforie. Dokola jsem si říkal, že na neúčasti na EURO musím najít něco pozitivního. Měl jsem tak vlastně dva měsíce dovolenou, noha se mi skoro uzdravila.

Reklama

Související témata: