Hlavní obsah

Členové fotbalové sázkařské mafie jdou na pět a půl roku za mříže

BOCHUM

Členové sázkařské mafie Ante Šapina a jeho chorvatský krajan Marijo Cvrtak dostali u soudu v Bochumi trest vězení na pět a půl roku za ovlivňování fotbalových zápasů. Oba byli hlavními postavami největšího sázkařského skandálu v dějinách evropského fotbalu.

Článek

Šapina, jenž už byl dříve za ovlivňování zápasů trestán, se přiznal ke zmanipulování více než 20 zápasů včetně kvalifikace mistrovství světa a několika duelů v evropských pohárech. Třetí obviněný muž Dragan Mihelič ze Slovinska vyvázl s osmnáctiměsíční podmínkou.

Šapina soudu mimo jiné popsal, jak zařídil zmanipulování kvalifikačního utkání o postup na MS mezi Lichtenštejnském a Finskem v září 2009. Na schůzce v Sarajevu se domluvil s bosenským rozhodčím Novem Paničem, aby za 40.000 eur (976 tisíc korun) zařídil, že v druhém poločase padnou dva góly.

Utkání skončilo 1:1 skutečně po obou brankách v druhé půli. Jedna z nich podle Šapiny přišla po nespravedlivě nařízeném pokutovém kopu. Paniče po odhalení UEFA doživotně vyřadila z listiny rozhodčích.

Dalšími ovlivněnými zápasy byly například předkolo Ligy mistrů mezi Debrecínem a Fiorentinou, několik zápasů Evropské ligy a duely v soutěžích v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Belgii, Turecku, Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku a Kanadě.

Šapina nejde za podobný trestný čin do vězení poprvé. V roce 2006 byl odsouzen k 35 měsícům vězení za svou roli ve skandálu kolem úplatného německého rozhodčího Roberta Hoyzera.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.