Hlavní obsah

Daridu už v Řecku milují. Změnil Aris, je jeho klíčovým hráčem, zní ze Soluně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychle se stal váženou osobností, spoluhráči ho uznávají a naslouchají mu, fanoušci si ho už zamilovali. Fotbalový záložník Vladimír Darida se v Arisu Soluň okamžitě rozkoukal, v řeckém klubu i lize se etabloval, ukazuje svůj kumšt a pomáhá týmu. V posledních pěti ligových zápasech základní části se vždy zapsal do statistik gólem nebo asistencí. „Darida ukazuje, že dobrý hráč nepotřebuje čas, aby se prosadil. Samozřejmě že je už klíčovým hráčem Arisu,“ hlásí pro Sport.cz přímo z Řecka tamní novinář Vasilis Vlachopoulos z rádia Metropolis.

Foto: archiv Vladimíra Daridy

Vladimír Darida v dresu Arisu Soluň.

Článek

Dvaatřicetiletý bývalý reprezentační kapitán zamířil do Arisu v půlce prosince loňského roku z Herty Berlín, kde už neměl perspektivu. S novými spoluhráči si na hřišti brzy porozuměl. „Od prvního momentu prokázal své fotbalové schopnosti. Hraje, jako kdyby byl v tom týmu už pět let," líčí Vlachopoulos.

Poslední měsíc byl pro Daridu i bodově plodný. Při porážce s Panathinaikosem 1:2 nahrál na gól Mosesi Odubajovi. V dalším zápase na půdě OFI Kréta úspěšně zakončil brejk a pomohl k výhře 3:0. Následně se pohotově trefil levačkou v duelu s Atromitosem (2:1), venku proti Lamii asistoval u branky Jakuba Brabce, ke kterému prodloužil míč hlavou, ale Aris prohrál 1:2. V posledním víkendovém utkání s Gianninou se prosadil střelou uvnitř pokutového území a nastartoval obrat z 0:1 na 3:1.

Už předtím v lednu zaznamenal jednu gólovou nahrávku, takže se nyní chlubí bilancí tří gólů a tří asistencí ve třinácti soutěžních zápasech. „Takhle dobrého jsem ho v bundeslize neznal. Mám na mysli to, jak blízko bráně se pohybuje. Není to jen o gólech, které střílí, ale o celkové reakci. Pořád je blízko tomu, aby skóroval," upozornil v jednom z televizních pořadů bývalý řecký reprezentant Demis Nikolaidis.

„Pohybuje se blízko brány soupeře, pořád je připraven střílet, to je velice důležité," přikyvuje Vlachopoulos. „Mužstvu dodal energii, rychlost, svou osobnost, čtení hry, správná rozhodnutí během hry. Typický hráč box to box, takového Aris neměl," vypočítává řecký žurnalista, jak se Darida projevuje.

Rodák z Plzně je, jak je u ně typické, hodně pohyblivý. „Pořád běhá," usmívá se Vlachopoulos. Proti OFI Kréta urazil třináct kilometrů. „U spoluhráčů má respekt. Rozpoznali jeho osobnost, vůdcovství, vliv na hru týmu. Každý poslouchá, když mu něco říká nebo radí. Je to lídr," dodává.

Fanoušky už si Darida také získal. „Nejenže ho respektují, oni ho milují. Ale je to velmi logické kvůli tomu, co předvádí na hřišti," přibližuje Vlachopoulos. Aris jde do nadstavby ve skupině o titul z pátého místa, na čtvrtý PAOK má ale čtrnáctibodovou ztrátu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.